Remedii pentru matreata

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 07:01
12114 citiri
Remedii pentru matreata
Ayushveda

Matreata este cauzata de ciuperca Malassezia, care traieste in mod natural la nivelul scalpului, hranindu-se cu grasimile secretate de foliculii de par. In unele situatii insa, din cauze care nu sunt deocamdata foarte clare, aceasta se inmulteste excesiv, facand ca procesul de regenerare a pielii sa fie perturbat.

Astfel, celulele moarte, care in mod normal se desprind de piele fara sa fie observate cu ochiul liber, cad intr-un numar mult mai mare deodata. Apoi, amestecate cu secretiile uleioase de la nivelul scalpului, formeaza acele firicele de matreata atat de neplacute.

Potrivit health.howstuffworks.com, iata insa cateva remedii eficiente pentru matreata.

1. Spala-ti parul in fiecare zi

Spaland parul in fiecare zi eviti aparitia excesului de sebum, care poate contribui la inmultirea ciupercii responsabile cu matreata.

2. Schimba samponul

In cazul in care cel pe care il folosesti nu te ajuta sa scapi de matreata nici macar daca te speli zilnic, incearca un alt sampon (de preferat antimatreata). Citeste lista de ingrediente si alege produse care contin piritiona de zinc, sulfura de seleniu, acid salicilic sau ketoconazol.

3. Alterneaza trei sampoane

Daca ai scapat de matreata folosind un anumit sampon, se poate intampla ca aceasta sa reapara dupa un timp deoarece pielea dezvolta o rezistenta la ingredientele active ale acestuia. Pentru a evita acest lucru foloseste alternativ trei sampoane cu formule diferite, cate unul timp de o luna.

4. Samponeaza-te de doua ori la aceeasi spalare

Prima samponare curata impuritatile de pe scalp si par. A doua insa mareste sansele ca ingredientele antimatreata sa patrunda in piele si sa actioneze mai bine. Lasa samponul pe par timp de cinci minute cand te speli a doua oara, si apoi clateste-l.

5. Incearca un sampon cu gudron

Acest tip de sampon este un remediu impotriva matretii de peste 200 de ani, insa are un miros destul de puternic si poate irita pielea (opreste folosirea daca observi iritatii).

6. Foloseste balsam

Acesta este benefic in cazul in care te speli des pe par sau folosesti sampoane antimatreata (mai ales unul cu gudron). Balsamul ajuta pielea si parul sa se mentina mai hidratate.

7. Tine-ti degetele si unghiille departe de scalp

Multe persoane au obiceiul de a-si freca frecvent scalpul cu varfurile degetelor si cu unghiile, provocand astfel mici leziuni la nivelul pielii. In cazul in care simti ca ai o cat de mica rana la nivelul scalpului schimba samponul cu unul mai bland, cum ar fi chiar un sampon de copii.

8. Spala-te de fiecare data cand ai facut efort

Dupa ce mergi la sala spre exemplu, este important sa indepartezi transpiratia nu doar de pe corp, ci si de pe scalp, deoarece aceasta irita si grabeste descuamarea.

9. Foloseste mai rar produse pentru aranjarea parului

Incearca sa limitezi datile in care folosesti diverse produse pentru aranjarea parului cum ar fi spuma, gel, fixativ.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#matreata, #remedii matreata, #sfaturi matreata, #cum scapi de matreata , #frumusete