Recoltarea strugurilor: perioada optimă și alte recomandări pentru vinuri de calitate

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 15:133785 citiri
Recoltarea strugurilor: perioada optimă și alte recomandări pentru vinuri de calitate
culegere struguri FOTO: Shutterstock.com

O vorbă veche spune că, până să se matureze într-o cramă bine amenajată, vinul bun trebuie pus la punct încă din vie. De la modul în care facem plantarea viței de vie și până la metodele puse în aplicare în culegerea strugurilor, totul decide caracteristicile de bază ale vinului, indiferent de soi. Cu peste 4.000 de ani de tradiție, viticultura românească are rădăcini vechi, ce sunt atestate inclusiv de monedele bătute de romani, după cucerirea Daciei. Acestea înfățișau doi copii care-i ofereau unei femei struguri, un simbol puternic al bogăției acestor pământuri.

Potrivit lucrării editate de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri, „România - Țara vinului”, suprafața ocupată cu vii pe rod, în țara noastră, se ridică la 242.700 de hectare (viță nobilă și hibrizi producători). Aceasta înseamnă un volum de 1,7% din întreaga capacitate agricolă. Cu peste 39 de podgorii, răspândite pe întregul teritoriu al României, cultura viței de vie este prezentă atât în Moldova, Muntenia, cât și în Dobrogea, în Oltenia sau în Transilvania. Alături de gustul, aromele secundare și aspectul încântător, vinul mai este apreciat și pentru conținutul bogat în vitaminele A, B1, B2 sau B6, precum și pentru sărurile minerale, acizii organici și antioxidanții.

Regulile unei plantări corecte

Plantarea viței de vie are loc, de regulă, la începutul primăverii, mai exact, în lunile martie și aprilie. Atunci cand se planteaza vita de vie, solurile se vor alege după direcția de producție, în acord cu zonarea soiurilor de viță de vie admise în arealele viticole, în acord cu Ordinul 225/31.03.2006. De exemplu, în Podgoria Odobești, centrul viticol Odobești Vrancea, este prescrisă obținerea producției de vinuri albe, fapt ce încurajează cultivarea unor soiuri precum Aligote, Aromat de Iași, Muscat Ottonel sau Fetească albă.

Motivul pentru care, în general, se preferă plantarea la adâncimea de 40-50 de cm este posibilitatea de a-i oferi butașului o temperatură cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius. În cazul terenurilor grele, caracterizate de exces de umiditate, plantarea se va face la începutul lunii mai. Doar culturile de viță de vie plantate pe terenuri bine drenate pot aștepta până în toamnă, dar, în cazul acestora, operațiunea trebuie realizată înainte ca temperaturile să ajungă la 0 grade Celsius.
Momentul optim pentru culesul strugurilor

Există doi factori determinanți pentru stabilirea datei culesului strugurilor. Aceștia sunt reprezentați de indicele gluco-acidimetric, respectiv de creșterea în greutate a boabelor. Urmărirea acestor parametri se face conform unor reguli clare, ce stabilesc intervalul de cinci zile între verificări, începând cu data de 10 august. Cu 5-6 zile înainte de cules, urmărirea se va face zilnic. Când boabele nu mai cresc timp de 2-3 zile, iar greutatea a 100 de boabe a atins valoarea maximă corespunzătoare fiecărui soi, se poate trece la cules. Pentru determinarea conținutului de zaharuri din struguri, se va folosi mustimetrul cu refractometru, iar pentru a afla nivelul de aciditate, se va utiliza procedeul titrării.

Acesta implică folosirea unei soluții alcaline, cum ar fi acidul sulfuric, acidul tartric sau acidul acetic, care, alături de albastrul de bromtimol, prezent ca indicator, va ajuta la determinarea acidității totale. Indicii optimi, afișați în urma acestor metode de analiză, diferă în funcție de tipul vinului. Astfel, dacă vinurile de consum trebuie să se încadreze într-o concentrație de 170-200 g de zahăr, respectiv 4-5 g de acid sulfuric/litru, cele superioare vor avea un conținut de 200 g de zahăr și o aciditate similară. Doar în cazul vinurilor dulci, culesul se va amâna până în faza de supracoacere, când boabele ating un conținut de zahăr cuprins între 250 și 300 de g.

Metode de culegere a strugurilor

De regulă, recoltarea strugurilor se face în zilele în care prognoza meteo nu aduce niciun risc în privința precipitațiilor, iar folosirea recipientelor din fier este complet nerecomandată. Nerespectarea acestei recomandări poate duce la apariția așa-numitei casări ferice, ce duce la acumularea fierului în băutură într-o proporție mai mare de 8 mg/l. Printre cele mai răspândite metode de recoltare a strugurilor se numără:

  • recoltarea manuală, cu ajutorul foarfecii. Foarfeca se folosește cu ambele mâini, iar cultivatorul va apleca ușor ramura ciorchinelui spre cuțitele foarfecii, în direcția opusă lamei care taie;
  • recoltarea manuală, cu ajutorul briceagului-cosor: folosit cu preponderență pentru a tăia ramurile sau butașii, acest tip de briceag are o lamă curbată, în formă de seceră. Acesta se va folosi după ascuțirea cu ajutorul curelei de piele sau al daltei;
  • recoltarea automată, cu ajutorul combinei de recoltat: prin această metodă pot fi recoltate până la 7 hectare de viță de vie, în cazul unei culturi cu rânduri dispuse la o lățime de 2,5 metri. Această metodă poate fi pusă în aplicare chiar și pe timp de noapte.

Regulile pentru productivitate sporită

Vița de vie merită o atenție deosebită, pe întreaga perioadă de desfășurare a culturii. Pentru ca strugurii să aibă o valoare nutritivă optimă, boabele să atragă prin aspect, iar vinul să convingă prin aroma sa, este nevoie de respectarea unor etape fără de care viticultura nu poate fi practicată corespunzător.

Efectuarea corectă a lucrărilor de întreținere a culturii

O cultură sănătoasă de viță de vie depinde de lucrări agricole specifice, pentru întreținerea corespunzătoare a butașilor, lăstarilor, frunzelor și ciorchinilor. Astfel, viticultorii vor efectua acțiuni precum:

  • dezmușuroitul, efectuat la începutul primăverii timpuriu, la o temperatură de minimum 8-9 grade Celsius;
  • arătura de primăvară, realizată la o adâncime de 14-16 cm, pentru ca solul să fie afânat;
  • tăierea în uscat;
  • instalarea mijloacelor de susținere, sub formă de araci, spalieri și bolți;
  • plivitul și legarea lăstarilor, necesare odată ce aceștia ating înălțimea de 8-10 cm;
  • fertilizarea, prin doze moderate de îngrășăminte pe bază de azot, fosfor și potasiu;

Aplicarea fungicidelor pentru combaterea bolilor

Pierderi importante ale culturilor pot fi înregistrate din pricina agenților patogeni, așadar este esențială aplicarea corectă și la timp a fungicidelor cu eficiență dovedită. Vița de vie nu face excepție de la această regulă, Produsele specifice sunt disponibile atât în cantități mari, cât și sub în microambalaje, în funcție de suprafața cultivată.

Tăierea corectă a viței de vie

Perioada de repaus al vitei de vie, din timpul iernii, este dedicată tăierii viței de vie. Aceasta este una dintre lucrările de bază, iar rolul ei este acela de a garanta o producție superioară, atât din punctul de vedere al calității, cât și din cel al cantității. Cele mai importante tipuri de tăieri sunt cele de formare, de rodire sau de regenerare. În cazuri speciale, cum ar fi pagubele cauzate de ger, de grindină sau de secetă, este permisă efectuarea unor tăieri speciale.

Sfaturile de mai sus pot face diferența dintre o cultură a viței de vie rodnică și una mai puțin reușită. Cu produse de calitate și cu respectarea etapelor necesare, se pot obține recolte sănătoase și vinuri de bună calitate.