Raport OMS privind sanatatea copiilor din Romania - exista si vesti bune

Comunicat de presa
Marti, 19 Mai 2020, ora 13:12
19253 citiri
Raport OMS privind sanatatea copiilor din Romania - exista si vesti bune

Raportul privind sanatatea copiilor si adolescentilor publicat marti de Biroul Regional OMS pentru Europa prezinta date ample privind sanatatea fizica, relatiile sociale si starea de bine mentala a 227.441 de elevi cu varste de 11, 13 si 15 ani din 45 de tari.

Raportul arata ca, in Romania, nivelurile activitatii fizice in randul adolescentilor sunt in scadere fata de 2014, in timp ce comportamentele sedentare sunt in crestere accentuata.

"Datele din 2018, discutate pe larg in acest raport, aduc, deopotriva, vesti proaste si vesti bune referitoare la sanatatea si starea de bine a adolescentilor.

De la perceptia acestora privind suportul social pana la implicarea in fenomenul de bullying si in comportamentele de risc, studiul confera informatii foarte valoroase pentru o perceptie reala a vietii si sanatatii adolescentilor.

Ne-am implicat cu multa responsabilitate in Studiul international HBSC care da voce tinerei generatii si aduce in prim-plan ingrijorarile, preocuparile si perspectivele lor referitoare la propria sanatate si stare de bine.

Il consideram un instrument de lucru extrem de important care trebuie sa existe in agendele publice ale expertilor in sanatate si ale politicienilor, in egala masura", a declarat prof. univ dr. Adriana Baban, coordonator pe Romania al proiectului.

Situatia copiilor si adolescentilor in Romania

Raportul prezinta rezultatele cheie ale Studiului Comportamente legate de sanatate la scolari (Health Behaviour in School-aged Children - HBSC), care este realizat din 4 in 4 ani de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In Romania, studiul a fost derulat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sanatatii, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Baban, in colaborare cu biroul OMS in Romania.

Studiul a fost realizat pe un esantion national reprezentativ care a cuprins un total de 4.567 elevi de 11, 13 si 15 ani.

Comparativ cu rezultatele studiului din 2014, in prezentul raport se regasesc urmatoarele informatii privind situatia copiilor si adolescentilor din Romania:

Mai putini adolescenti de 15 ani, comparativ cu 2014, si-au inceput viata sexuala.

Procentul adolescentilor supraponderali si obezi scade usor, pentru prima data de la inregistrarea acestuia in 2006, insa doar la baieti. Pentru fete se constata o tendinta ascendenta.

Comportamentele de sanatate orala sunt in crestere comparativ cu anii precedenti, insa procentele raman, in continuare, relativ modeste: mai putin de jumatate dintre baieti si putin peste jumatate din fete se spala zilnic, de cel putin 2 ori, pe dinti.

Aproape jumatate dintre adolescente si peste o treime din adolescenti folosesc intens retelele de socializare pentru a comunica cu prietenii, in crestere fata de 2014.

Implicarea in comportamente violente si bullying a scazut considerabil, la cel mai mic nivel de cand se colecteaza datele HBSC.

"Copilaria si adolescenta sunt perioade importante din viata fiecaruia. Sanatatea si starea de bine la aceasta varsta pot fi un pasaport pentru buna dezvoltare a persoanelor in viitor.

Sa stim ce are nevoie tanara generatie in ceea ce priveste comportamentul sanatos ne ajuta sa construim politici de educatie pentru sanatate si interventii personalizate in domeniile nutritiei, abuzului de substante, sanatatii mintale si nu numai.

De aceea, studiul HBSC, care urmareste experientele tinerilor de mai mult de 35 de ani din numeroase tari, este un instrument extraordinar pentru a pune lucrurile in perspectiva pentru factorii de decizie care se ocupa de modelarea viitorului pentru generatiile urmatoare", a declarat dr. Miljana Grbic, reprezentanta OMS in Romania.

Situatia la nivel international

Studiul privind sanatatea si starea de bine a adolescentilor releva o serie de rezultate, cum ar fi:

● Mai putin de 1 din 5 adolescenti respecta recomandarile OMS cu privire la activitatea fizica; numarul de adolescenti care fac miscare a scazut cu aproximativ o treime din 2014, in special in randul baietilor.

● Majoritatea adolescentilor nu urmeaza recomandarile actuale privind nutritia, subminandu-si sansele la o dezvoltare sanatoasa. Aproximativ 2 din 3 adolescenti nu consuma suficiente alimente bogat nutritive, in timp ce 1 din 4 mananca dulciuri si 1 din 6 consuma bauturi indulcite, in fiecare zi.

● Nivelurile de obezitate si supraponderalitate au crescut din 2014, afectand acum 1 din 5 tineri, cu niveluri mai mari in randul baietilor si al copiilor; 1 din 4 adolescenti se percep pe sine ca fiind prea grasi, in special fetele.

● Consumul de alcool si fumatul au continuat sa scada, dar numarul actual de consumatori de alcool si tutun ramane crescut in randul adolescentilor de 15 ani, cea mai des consumata substanta fiind alcoolul. 1 din 5 adolescenti de 15 ani (20%) a baut de doua sau de mai multe ori pe parcursul vietii, si aproape 1 din 7 (15%) a baut alcool in ultimele 30 de zile.

● Comportament sexual la risc: 1 din 4 adolescenti care fac sex nu foloseste metode de protectie. La varsta de 15 ani, 1 din 4 baieti (24%) si 1 din 7 fete (14%) declara ca au avut contact sexual.

La momentul publicarii celui mai recent studiu HBSC, care prezinta rezultatele din 2017/2018, intreaga lume se confrunta cu pandemia de COVID-19. Urmatorul studiu, care va contine rezultatele din 2021/2022, va reflecta impactul pandemiei in vietile tinerilor.

Rezultatele studiului international sunt disponibile aici: www.euro.who.int/en/hbsc-spotlight-vol1

Despre studiul HBSC

Studiul HBSC a urmarit experientele tinerilor timp de peste 35 de ani si reprezinta un instrument esential in identificarea progresului realizat in privinta unui numar mare de indicatori de sanatate si sociali, precum si pentru sublinierea domeniilor care necesita actiuni concertate la nivel de politici si interventii practice.

Datele studiului HBSC sunt utilizate la nivel national, regional si international pentru a obtine perspective noi cu privire la sanatatea si starea de bine a adolescentilor, pentru a intelege determinantii sociali ai sanatatii si pentru a fundamenta politicile si practicile in sensul imbunatatirii vietii tinerilor, in Regiunea Europeana si in Canada.

Centrul International de Coordonare al HBSC se afla in cadrul Universitatii din Glasgow, Marea Britanie. Mai multe detalii despre studiu si despre tarile participante sunt disponibile aici www.hbsc.org.

Romania a devenit membra a retelei HBSC/WHO in anul 2004, in urma unei evaluari sistematice si atente pe o perioada de doi ani a capacitatii institutionale si expertizei profesionale a colectivului de cercetare din cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, coordonat de prof. univ. dr. Adriana Baban.

Pana in prezent, in Romania au fost colectate date pentru studiul HBSC/WHO in patru momente diferite: 2006, 2010 si 2014, respectiv 2018.

Acest fapt permite in prezent atat analiza situatiei recente privind comportamentele de sanatate ale adolescentilor, cat si analiza tendintelor evolutive ale acestor aspecte in intervalul 2006-2018.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#studiu OMS sanatate copii, #raport sanatate adolescenti , #copii