Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna comunicare onesta in cuplu

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 12:36
6296 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna comunicare onesta in cuplu
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

In articolul precedent am discutat despre modul in care jocurile de putere de la inceputul relatiei transforma legatura dintre cei doi intr-o competitie cu deznodamant tragic. Astazi voi incerca sa descriu alternativa: relationarea onesta.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Putere si dependenta la inceputul relatiei

Nota: pentru o analiza detaliata a relationarii libere vezi cartile excelente ale lui Cristi Popan, cum ar fi "Da o sansa reala relatiilor de cuplu"

In relationarea onesta, diferenta majora consta in motivatiile pentru care intru intr-o relatie: momentele placute impreuna. Daca imi eliberez complet partenerul de obligatii si angajamente, tot ce ramane este ceea ce vrea sa faca fiecare, din propriile motive. Astfel, daca vom dori amandoi sa ne vedem, ne vom vedea, altfel nu.

Momentele placute petrecute impreuna sunt singurele lucruri care conteaza intr-o relatie (si care constituie, de fapt, relatia), atunci cand nu urmarim profit si putere asupra celuilalt. Daca un moment nu aduce placere celor implicati, acel moment ar trebui petrecut separat sau cu alte persoane, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Principiul de baza este: nimeni nu imi datoreaza nimic si eu nu datorez nimic nimanui. Orice angajament este inutil si ar trebui evitat, pentru ca arata doar ca ne simtim bine acum si nici pe departe nu garanteaza cu certitudine cum vor sta lucrurile in viitor.

Insa aceste promisiuni pe care le facem valideaza orgoliul si pretentiile de superioritate ale partenerului si deseori le folosim ca sa lingusim si sa-l validam pe celelalt (pe care il consideram mai puternic), pentru a-l constrange sau manipula inspre o relatie exclusiva. Cu alte cuvinte, ne vindem libertatea (cel putin teoretic) pentru a obtine validarea cuiva pe care il vedem mai puternic.

Sigur ca, in momentul unui angajament ferm, raportul de putere se schimba (am dovedit controlul asupra partenerului) si se exprima dezinteresul fata de o persoana pe care acum o consider mai slaba.

Tot ce conteaza

In relationarea onesta, urmarind momentele placute (si nu putere si control asupra cuiva mai atractiv sau cu mai mult succes), voi accepta atat cat mi se ofera, fara pretentii sau limitari, recunoscand importanta celuilalt in viata mea.

Bine-bine, veti spune, dar de unde stiu ca ceea ce primesc acum va continua si in viitor, daca nu exista angajamente? Spus simplu: nu pot sa stiu. Relationarea onesta recunoaste si accepta momentele de indepartare si apropiere care apar natural in relatii, din motive complicate, care nu sunt sub controlul nostru, si isi asuma responsabilitatea personala a fiecaruia de a crea momente placute de fiecare data cand apare o apropiere.

Atunci cand nimeni nu datoreaza nimic nimanui, putem sa ne exprimam sincer si direct interesul si aprecierea, fara sa ne temem ca asta ne obliga la ceva in viitor. Putem aborda direct subiecte delicate si dificile, tocmai pentru ca nu exista interese de profit ulterior, ci tot ceea ce conteaza este momentul prezent si abordarea oricaror probleme care ne impiedica sa ne simtim bine.

Devine destul de clar ca, daca momentele petrecute impreuna vor fi placute, celalalt va dori (in mod real si neconstrans de angajamente) sa repete experienta. Acestea sunt bazele unei relatii care dureaza in timp si nu siluirile si constrangerile "principiale" (a se citi: pentru a profita de partener).

Cei doi ar trebui sa fie impreuna pentru a exploara niste compatibilitati reale, pe acele domenii in care se exprima in mod natural, placut si de la sine.

O astfel de relatie este invulnerabila si nu se termina niciodata, deoarece singurul moment in care o relatie "se termina" este de fapt momentul in care realizez ca nu voi obtine profitul la care ma asteptam. In relatiile oneste nu urmaresc profit, ci doar momente placute petrecute impreuna.

In articolul viitor voi descrie motivul pentru care acest gen de relatii se regasesc atat de rar in ziua de azi, precum si solutii pentru a depasi obstacolele in relationarea onesta.

Succes in relatii!

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Comunicarea onesta in relatii, #baze sanatoase relatie cuplu, #psiholog Vlad Muresan, #consiliere cuplu Vlad Muresan , #cuplu