Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce sta la baza relatiei tale? Ai trei alegeri

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 08:43
5030 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce sta la baza relatiei tale? Ai trei alegeri
Foto: Arhiva personala Vlad Muresan

Exista doar trei motivatii in relatii, care, odata descoperite, ofera solutii pentru orice problema de cuplu avem.

Prima motivatie se refera la dorinta de a ma simti bine sau de a ma angaja in experiente si momente care imi fac placere, de a ma indeparta de experiente sau persoane care ma fac sa ma simt rau, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Angajamentele - strategii de manipulare in relatii

Aceasta motivatie are in subsidiar acceptarea responsabilitatii pentru propria fericire (doar eu pot face lucruri/lua decizii care sa ma faca fericit, depinde doar de mine) si acceptarea libertatii celuilalt in comportament si decizii (recunoscand faptul ca doar celalalt are puterea si responsabilitatea de a se face fericit prin comportamentul si deciziile pe care le ia pentru sine).

Relatiile motivate de dorinta de a ne simti bine sunt incarcate de momente placute, libertate si respect, momentele de indepartare fiind privite ca fiind ceva normal, la fel ca si momentele de reapropiere.

A doua motivatie se refera la preocuparea pentru imagine sau de a fi vazut ca un om bun, puternic, interesant, inteligent sau principial - de catre ceilalti. Aceasta motivatie se vede in deciziile pe care le luam si lucrurile in care investim efort si timp.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna comunicare onesta in cuplu

Preocuparea pentru imagine (sau orgoliu) presupune o ruptura evidenta intre ceea ce sunt (ce imi doresc, ce imi face placere, ce as vrea sa fac) si modul in care doresc sa fiu perceput. Orice decizie bazata pe motivatii de imagine ma va indeparta de fiecare data de ceea ce imi doresc cu adevarat, de momente placute, sau de la o relationare profunda.

Astfel, succesele nu sunt savurate decat momentan, relatiile sunt superficiale si bazate pe profit si apare o nemultumire marcanta in ceea ce priveste viata in general, care se poate manifesta prin depresie sau diferite dependente.

Indepartarile, greselile sau razgandirile celorlalti sunt vazute ca "tradari" care ataca imaginea proiectata in exterior si orgoliul supradimensionat. Aceasta motivatie merge "mana in mana" cu urmatoarea motivatie, deoarece deseori avem de castigat dintr-o "imagine buna".

A treia motivatie este preocuparea pentru profit in interactiunile cu ceilalti. Cand am aceasta motivatie, urmaresc sa castig maximum de beneficiu de la oricare situatie. Fie ca vorbim despre sex, bani sau "capital de imagine", caut acumularea de resurse, de multe ori pe seama altora, pe care ii folosesc atat timp cat imi servesc acestor interese egoiste.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Putere si dependenta la inceputul relatiei

Relatiile motivate de profit sunt o lupta continua pentru putere, in care orice tehnica de manipulare este permisa. Taceri agresive, reprosuri, intimidari si amenintari sunt strategiile obisnuite prin care incerc sa obtin cat mai mult, oferind cat mai putin posibil.

Astfel, incerc sa creez dependente, mai ales cu oameni incapabili sa spuna "nu", tocmai pentru a asigura acest profit si in viitor. Desigur ca momentele placute in relatii vor fi rare, greselile si indepartarile pedepsite maximal, iar interactiunile sociale vor fi fortate si artificiale.

Devine evident ca relatiile incarcate de orgoliu si profit vor fi extrem de nesatisfacatoare, in timp ce relatiile create pe momente placute petrecute impreuna ne vor incarca cu energie si ne vor creste calitatea vietii.

Iata un exercitiu practic care va poate schimba radical calitatea vietii si a relatiilor cu ceilalti:

- Fixati-va pe ceas sau smartphone o alarma discreta de 5-10 ori pe zi

- De fiecare data cand suna alarma, intrebati-va: "De ce fac ceea ce fac acum? Care este motivatia mea? Ce urmaresc?"

- Daca identificati o motivatie de imagine sau profit, opriti-va din acel comportament. Nu va ajuta cu nimic si va indeparteaza de momente placute si relatii satisfacatoare.

Incercati acest exercitiu timp de o saptamana, si daca simtiti o imbunatatire, aplicati-l si saptamana care urmeaza.

Succes in relatii!

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Motivatiile oricarei relatii, #baza relatii psiholog, #psiholog cuplu Vlad Muresan, #baze gresite relatie , #cuplu