Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce ne plac stirile cu vedete

Marti, 04 Martie 2014, ora 18:35
3728 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce ne plac stirile cu vedete
Foto: Arhiva personala

Dintotdeauna oamenii au fost fascinati de povesti. Povestile ne conecteaza cu ceilalti, ne fac sa traim, sa ne gandim la experiente noi, sa devenim eroi, sa fim curajosi.

Povestile educa, ne invata, ne vorbesc despre ceea ce este bine si ce este rau, ce inseamna iubire sau ura, ce calitati si puteri avem nevoie ca sa trecem peste anumite obstacole, ne vorbesc despre valori si nu in ultimul rand despre solutii.

Stirile cu vedete sunt, de fapt, niste povesti de viata facute publice. Daca persoanele respective au valori pe care noi le apreciem, acestea devin modele.

Incepem sa fim interesati despre cum se adapteaza vietii, ce solutii gasesc diverselor intamplari mai putin fericite, incercam sa ne informam asupra anumitor subiecte privind grija vestimentara, sanatatea - ce este si cum adoptam un stil de viata sanatos, implicarea in comunitate sau despre dificultati privind anxietatea, depresia, fobii sau tulburari alimentare.

O forma de invatare

Vrem sa stim ce fac si cum fac pentru ca a invata din experienta altora este una dintre cele mai usoare metode de invatare in incercarea noastra de a intelege lumea, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Oamenii au nevoie de modele si au tendinta sa acorde mai mult credit vedetelor, mai ales pentru ca, de obicei, celebritatea se asociaza cu prestigiul - este un statut social care se bazeaza pe respectul si admiratia comunitatii. Prestigiul este o recunoastere pe care comunitatea o acorda persoanelor cu abilitati si cunostinte deosebite, care devin criterii de succes pentru ca au ca rezultat modele de adaptare optime, eficiente.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Despre timiditate

De multe ori, idealizam vietile lor luxoase, le transformam in povesti cu final fericit si inlocuim atentia pe care ar fi bine sa o avem asupra propriei vieti cu atentia asupra existentei lor. Unele persoane adopta modelul acestora pentru ca astfel "sunt cineva" - "seamana cu...", chiar daca renunta la identitatea proprie.

Dorinta de a copia retete de succes

Este mult mai usor sa copiezi si sa functionezi dupa retete pe care le crezi "de succes" decat sa-ti descoperi propria cale si identitate.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Mai conteaza valorile?

In acelasi timp, atentia acordata acestor persoane poate fi si o cautare a propriei identitati, mai ales pentru adolescenti. Incercam sa intelegem si sa analizam, prin comparatie, cine suntem noi, care ne sunt idealurile, ce ne dorim de la viata.

Ne plac stirile cu vedete si pentru ca uneori suntem plictisiti, subsolicitati sau dimpotriva, foarte stresati si, traind prin aceste persoane publice, putem schimba aceste stari, este o forma de relaxare si de distractie. Povestile lor de viata ne fac sa idealizam si lumea noastra, sa cream sau sa visam la ceea ce si noi putem face.

Acesta este unul dintre motivele pentru care media conteaza atat de mult - ne spune povesti despre idealurile pe care le-am putea avea, despre ceea ce ne intereseaza, despre vise, despre moralitate si, nu in ultimul rand, despre speranta.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#De ce plac stirile cu vedete, #stiri mondene psiholog, #apetit stiri vedete psihoterapeut, #psihoterapeut Mihaela Oancea vedete , #psihologi