Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ti-am mai spus asta de o mie de ori!

Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:45
4624 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ti-am mai spus asta de o mie de ori!
Foto: Arhiva personala/Alina Pavel

De cate ori nu ai auzit-o pe partenera ta spunand asa, dupa ce te-a rugat de nu stiu cate ori (sau a fost doar de doua ori si crede ea ca au fost mai multe) sa faci cate ceva?

Din cate stiu, si te rog sa ma contrazici daca tu crezi ca nu-i asa, una din chestiile care va deranjeaza foarte tare pe voi, barbatii, este sa fiti cicaliti. Unii dintre voi chiar fug de insuratoare de frica cicalelii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: 4 de la mine + 4 de la tine = o relatie fericita!

De unde vine asta? Pai eu cred ca un rol foarte important il au mamele de baieti, care cred ca cea mai buna metoda de a-l educa pe pretiosul baietel este sa-i spuna de o mie de ori acelasi lucru pana cand, exasperat, ajunge sa-l faca. Si spun asta din papucii de mama de baieti, ca sa nu avem discutii.

In tot cazul, fiind asa o chestie deranjanta pentru barbati, m-am gandit sa scriu astazi foarte scurt despre asta si sa va dau, fetelor, un truc simplu pentru a nu cadea in capcana cicalitului.

Deci, cum trebuie sa pui problema astfel incat partenerul tau sa faca ceea ce ai nevoie, fara sa-l exasperezi?

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ai o perioada grea in relatia de cuplu? Exista solutii

Din punctul meu de vedere, exista doua situatii complet diferite:

1. Cand tu vrei sa faca ceva, iar el nu vrea pentru ca nu crede ca e posibil, sau pentru ca e in contradictie cu valorile lui, sau pentru ca nu vrea sa iasa din zona de confort sau... nu conteaza de ce, dar nu vrea.

De exemplu, tu vrei sa-si schimbe jobul pentru ca tu crezi ca poate mai mult, dar el se simte foarte bine asa cum e. Sau tu vrei sa faceti si altceva duminica in loc sa luati masa cu familia lui, dar pentru el familia este pe primul loc in scara lui de valori.

Ei bine, in aceste cazuri, mai bine renunta, pentru ca nu faci decat sa inrautatesti lucrurile. Poti sa-i spui de o mie de ori ceea ce vrei tu pentru ca, daca dorinta de schimbare nu vine din interiorul lui, chiar daca o face va fi nefericit. Si cred ca nu-ti doresti asta, nu? Cauta beneficiile pe care le-ai putea avea din situatia existenta si vei fi avea mai mult de castigat.

2. Cand si tu si el vreti acelasi lucru, dar nu are chef sa-l faca imediat sau nu-si da seama ca trebuie sa-l faca imediat.

De exemplu, trebuie schimbat becul care s-a ars - stie si el ca trebuie sa o faca, dar nu are chef chiar acum. Sau trebuie sa decideti la ce scoala va merge cel mic - cu siguranta ca-si doreste si el sa ia o decizie, dar daca nu "arde", o mai poate amana un pic.

In aceste cazuri, intrebarea e: cum trebuie sa-i spui ce vrei astfel incat sa nu se simta presat?

Ei bine, raspunsul este mai simplu decat credeai. De fiecare data cand ii repeti ceea ce are de facut, spune-i-o ca si cand ar fi prima data. Si cand spun asta, ma refer la acelasi ton, aceeasi frazare, exact la fel.

Si voi lua exemplul cu schimbatul becului ca sa fie mai usor de explicat.

Adica, daca prima data ii spui: "Te rog, poti sa schimbi becul acela care s-a ars?", a doua oara nu-i spui: "Ti-am zis si ieri sa schimbi becul acela care s-a ars!", pentru ca el se va simti iritat si cicalit, adica o agresiune impotriva lui, si va pune in actiune propriile sisteme de aparare. Nu va face ceea ce zici, fie din orgoliu, fie pentru ca nu crede ca e urgent, fie ca s-a saturat sa-i zici acelasi lucru din nou etc.

Ca sa nu dai curs unei asemenea reactii, trebuie doar sa repeti exact ca prima data, pe acelasi ton si eventual zambind: "S-a ars un bec - poti, te rog, sa-l schimbi?". El, fie se va gandi: "Aoleu! S-a ars becul si eu am uitat sa-l schimb!" si il va schimba, sau se va gandi ca mai poate astepta si nu o va face nici de data asta.

Tot ceea ce ai tu de facut e sa repeti figura. Ii mai spui o data, in ziua urmatoare, pe acelasi ton ca prima data, ca si cand abia atunci ai vazut pentru prima data ca s-a ars becul: "Dragul meu, poti, te rog, sa schimbi becul care s-a ars?".

Ei bine, iti garantez ca de data asta reactia lui se va situa undeva in sfera "Vai, am zis ca schimb becul si am uitat; trebuie sa o fac imediat". Iti garantez ca nu se va simti cicalit sau agresat. Pe incercate!

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Fericirea in doi. Cat e mana destinului?

Scurt si simplu, nu? De multe ori solutiile sunt muuuult mai simple decat am fi crezut. Te rog sa incerci de cateva ori ceea ce ti-am zis si sa-mi spui ce ai observat.

Cu mult drag,

Alina

Alina Pavel

Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach

www.alinapavel.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cum il convingi sa faca ceva, #trucuri psiholog cuplu, #sfaturi cuplu psiholog Alina Pavel, #relatie cuplu sfaturi psihoterapeut , #cuplu