Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Motive de cearta - Cum sa nu le lasi sa strice bunatate de relatie

Marti, 08 Martie 2016, ora 09:19
7517 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Motive de cearta - Cum sa nu le lasi sa strice bunatate de relatie
Foto: Arhiva personala Alina Pavel

Nu stiu cum esti tu dupa o cearta cu partenerul, dar eu ma simt golita si as da orice sa nu simt asta. E super nasol!

E clar ca nimanui nu-i place sa se certe. Bine, nu ma refer aici la cei care au relatii toxice si, daca ai o asemenea relatie, te sfatuiesc sa pleci de acolo cat mai repede. Dar pentru noi celelalte, care ne mai certam cu partenerul din cand in cand, vreau sa-ti spun ca exista solutii pentru a te descurca onorabil in asemenea situatii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ti-am mai spus asta de o mie de ori!

Nu-ti spun ca nu o sa te mai certi niciodata. Nici n-ar fi constructiv s-o faci - daca "inghiti" totul fara sa dai afara, s-ar putea sa ajungi sa ai o relatie toxica si atunci vezi ce am scris mai sus ca trebuie sa faci!

Dar macar vei sti cum sa ajungi la cearta din ce in ce mai rar si ce sa faci astfel incat certurile mici sa nu se transforme in conflicte care-ti erodeaza relatia.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: 4 de la mine + 4 de la tine = o relatie fericita!

Si, ca sa faci asta, primul pas e sa descoperi care sunt cele mai comune motive de cearta in cuplu. Si ma voi referi la acele mici motive neinsemnate, dar care iau amploare si se transforma in adevarate conflicte. De multe ori, nici nu-ti mai amintesti de la ce ati inceput, nu-i asa?

1. Pot sa rezolv asta si singur!

Voi incepe cu un motiv pe care l-am intalnit la multi dintre prietenii mei si, ultima data, foarte curand. Eram la restaurant si, cand sa plecam acasa, prietenul nostru a vrut sa cheme un taxi, dar nu stia adresa exacta la care eram. Si a inceput sa caute pe Net. Sotia lui i-a zis ca, in loc sa caute, ar fi bine sa intrebe un chelner. Nu s-au certat prea tare, pentru ca el a gasit repede ce cauta si a rezolvat problema.

Dar adevarul aici e ca un barbat nu vrea sfaturi de la tine - el vrea sa rezolve problema singur. Vrea sa-l crezi in stare!

Ce poti face ca situatia sa nu escaladeze? Pai cel mai simplu e sa tii minte ca un barbat nu vrea sfaturi de la tine si o mare parte din motivele de cearta nu mai exista.

Si ce daca pierdeti mai mult timp si tu ai o solutie mai buna? E mai important sa ai dreptate sau sa eviti o certa care poate lua amploare?

2. Cat timp iti ia sa fii gata?

Am auzit multe cupluri care se ciondanesc pentru ca ea petrece mai mult timp decat e dispus el sa astepte ca sa fie gata pentru o iesire.

De obicei, dupa ce el este gata, o intreaba pe ea cat mai dureaza, iar ea zice 5 minute. Dupa 5 minute, el apare iar cu aceeasi intrebare, iar ea are acelasi raspuns. Si de aici pana la a pleca suparati din casa e doar un pas. Si daca aceasta neinsemnata cearta este aproape de a umple paharul, iaca si scanteia care aprinde focul.

Ce poti face? Pai, tu, draga mea, nu mai spune ca ai nevoie de doar 5 minute sa fii gata cand stii clar ca doar rimelatul iti ia mai mult de 5 minute. Zambeste-i siret si spune-i ca va vedea cu siguranta cand vei fi gata. Si... nu exagera!

Iar tu, dragul meu, adu-ti aminte ca la inceputul relatiei voastre nu te deranja chiar asa de mult sa o astepti si chiar uitai de toata asteptarea cand o vedeai. Ai putea chiar sa-ti reactivezi curiozitatea si iubirea pe care le aveai atunci si sa ai rabdare. Si ai putea sa-ti gasesti ceva de facut in timp ce ea se pregateste.

3. Eu am intotdeauna dreptate!

Chiar intotdeauna ai dreptate? Tine minte ca nimanui nu-i plac astfel de oameni. Cu atat mai putin sa aiba o relatie cu astfel de oameni.

Daca esti asa, poate te gandesti un pic la ceea ce tocmai am zis. Daca partenerul tau e asa, cand "face pe desteptul", doar zambeste-i si nu incerca sa-i demonstrezi ca nu are el dreptate, ci tu, pentru ca atunci cazi in capcana "eu am intotdeauna dreptate". Cu timpul, va vedea ca nu are cui sa demonstreze nimic si, cel mai probabil, se va schimba.

Cam astea au fost cele mai comune motive de cearta in cuplu, iar daca ceea ce ti-am zis eu mai sus ti se intampla foarte des si chiar te deranjeaza, astfel incat nu mai poti trece peste, probabil ca e timpul sa pleci spre ceva mai bun.

Iar la final as vrea sa te intreb cat de des ti se intampla sa te certi din cauzele pe care ti le-am spus? Si mai vreau sa-mi spui cat de des se transforma aceste mici certuri in adevarate conflicte? Sau poate ca raman doar certuri mici? Sunt curioasa!

Cu mult drag,

Alina

Alina Pavel

Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach

www.alinapavel.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cele mai comune motive de cearta, #certuri cuplu solutii, #cele mai comune motive cearta cuplu, #comunicare cuplu psiholog, #Alina Pavel psihoterapeut cuplu , #cuplu