Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: 4 de la mine + 4 de la tine = o relatie fericita!

Marti, 09 Februarie 2016, ora 08:56
7042 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: 4 de la mine + 4 de la tine = o relatie fericita!
Foto: Arhiva personala Alina Pavel

De multe ori am primit intrebarea: "ce trebuie sa fac daca vreau sa am o relatie fericita?". Mereu am raspuns ca acest lucru difera de la relatie la relatie, de felul de a fi al fiecaruia, plus o multime de alte variabile.

Numai ca, primind aceasta intrebare din ce in ce mai des, mi-am dat seama ca ea macina pe multa lume si n-ar strica sa fac o lista cu lucruri absolut necesare, atat din punctul ei de vedere, cat si din punctul lui de vedere.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ai o perioada grea in relatia de cuplu? Exista solutii

Si ca sa fie usor de tinut minte, am ales 4 lucruri pentru tine, draga mea, si patru lucruri pentru tine, dragul meu.

Pentru ea

Si o sa incep cu tine, draga mea - ce anume tine de tine ca sa aveti o relatie fericita:

1. Respecta-l pe cel de langa tine - daca as putea sa pun pe usa de la intrare acest lucru, l-as pune, astfel incat sa ti-l amintesti de fiecare data cand intri in casa.

Nevoia cea mai mare a unui barbat este sa fie respectat. Nu mai spun ca persoana de la care vrea cel mai mult acest respect este partenera lui. Si ca sa-ti fie mai usor sa faci acest lucru, o sa-ti aduc doua argumente:

- acesta este barbatul pe care tu l-ai ales pentru tine si, daca te respecti pe tine ca persoana, ar trebui sa-ti respecti si alegerile. Ca doar nu ai alege pe cineva care nu-i demn de respectul tau!

- acest barbat este om, in primul rand, deci are voie si sa greseasca. Nimeni nu e perfect! (Nici chiar tu!) Si daca a gresit, nu inseamna ca nu poate repara lucrurile, daca are sustinerea si increderea celor din jur.

2. Ordinea corecta in relatie este: partener, copii. Stiu ca, daca esti mama, nu o sa ti se para prea corect ceea ce am zis, dar asteapta argumentele si o sa vezi ca am dreptate.

Exceptand situatia in care partenerul tau este abuziv (si aici te-as sfatui sa ceri ajutor specializat), niciun tata nu o sa puna nevoile lui inaintea nevoilor copiilor. Deci nu se pune problema asa!

Dar as vrea sa te gandesti la momentul in care esti in avion si stewardesa face instructajul pentru masca de oxigen. Ea spune ca, in caz de pericol, masca ti-o pui intai tie si apoi celui de langa tine, chiar daca e copil. Asta nu inseamna ca ea considera ca tu esti persoana cea mai importanta, ci ca, daca tu lesini, nu mai ai cum sa-l ajuti pe cel de langa tine.

La fel e si cu relatia de cuplu si copiii: daca relatia voastra nu merge bine, cum puteti fi impreuna parinti buni pentru copiii vostri?

Si al doilea argument: gandeste-te ca va veni o vreme cand copiii vor deveni adulti si vor pleca de acasa si tu vei ramane sa traiesti langa o persoana care, intre timp, ti-a devenit straina. Cum iti suna asta?

3. Comunica - cu cat mai mult, cu atat mai bine. Si nu ma refer la nevoia femeilor de a vorbi despre tot si despre toate - asta o poti face cu prietenele, care oricum au si ele nevoie de asta si poate te inteleg mai bine.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: De ce si despre ce vorbesc femeile?

Dar pune "stop" jocului "daca ma deranjeaza ceva tu ar trebui sa stii". Barbatii nu sunt atat de intuitivi ca femeile si nu-si dau seama intotdeauna cand sunt insensibili. Stiu ca e foarte greu sa o faci, si eu mai lucrez inca la asta, dar incearca sa-i spui ce simti, ce vrei de la el, ce te supara si chiar ce te bucura. Vei vedea o schimbare in bine in relatia voastra de la o zi la alta.

4. Invata care e limbajul lui de iubire - fiecare are un limbaj propriu. Felul in care tu percepi iubirea nu e acelasi cu cel in care o percepe si cel de langa tine. Si, din punctul meu de vedere, cel mai usor mod de a-l afla este sa urmaresti modul in care isi arata el iubirea. Noi, de obicei, facem ceea ce am vrea sa primim.

Daca iti face micul dejun, daca face piata sau daca spala vasele, probabil ca limbajul lui de iubire acesta este, prin mici servicii pe care le face. Sau daca te ia in brate, te saruta toata ziua, probabil ca limbajul lui consta in atingerile fizice.

Ce trebuie sa faci tu dupa ce afli care-i limbajul lui de iubire? Foloseste-l cat mai des! E magie, crede-ma!

Pentru el

Si acum o sa continui cu tine, dragul meu - ce anume tine de tine ca sa aveti o relatie fericita:

1. Taie cordonul ombilical - dragul meu, tu esti intr-o relatie cu partenera ta, nu cu mama ta!

Daca aveti probleme in relatie, partenera ta trebuie sa aiba incredere ca nu o sa fugi la mama sa te plangi. Mama ta va fi de partea ta, chiar daca e corect sau nu, si asta va duce la razboi pe fata in relatia voastra.

E mama ta si o iubesti, e o persoana speciala pentru tine, dar trebuie sa tii minte ca tu esti implicat intr-o relatie care trebuie sa aiba prioritate daca vrei sa ai o viata fericita.

2. Sarut-o tu primul! Cand va reintalniti dupa o zi de munca, sarut-o tu primul! Nimic nu o face sa se simta mai bine decat gandul ca ti-a fost mintea la ea. Asta aduce energie pozitiva pentru toata seara si, daca aveti copii, le arata copiilor ca relatia dintre parintii lor e in regula.

3. Seara cu baietii - nimic nu "omoara" mai tare relatia voastra decat asta. De obicei, seara cu baietii inseamna alcool mult, cluburi si uitat dupa fete. Nu stiu daca asa se intampla, dar asa credem noi ca e. Daca asa se intampla si tu chiar vrei sa ai o relatie fericita, te sfatuiesc sa-ti schimbi prioritatile. Poate ca nu stii, dar partenera ta e super stresata cat timp esti plecat.

Daca vrei sa iesi cu baietii, tine minte doua lucruri: nu te imbata prea tare, astfel incat sa poti fi responsabil de ceea ce se intampla, si gandeste-te "daca partenera mea ar fi aici, ar fi de acord cu ce se intampla?".

Asta e perfect valabil si pentru fete, atunci cand ies cu prietenele.

4. Ia atitudine! Daca in relatia voastra se intampla ceva despre care iti dai seama ca nu e OK, ia atitudine! E adevarat ca e mai usor sa stai deoparte, crezand ca lucrurile se vor rezolva de la sine, dar iti spun ca nimic nu omoara mai tare relatia voastra decat senzatia ca fugi de responsabilitate.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Fericirea in doi. Cat e mana destinului?

Tine insa minte: sa iei atitudine nu inseamna agresivitate, ci a gasi cea mai inteleapta cale de a rezolva problema, astfel incat amandoi sa o acceptati si sa fiti fericiti.

Cam atat cred eu ca e necesar, dar sunt foarte curioasa daca tu ai mai adauga ceva acestor doua liste sau daca ceva din ce am scris ti se pare ca ar putea fi eliminat. Astept cu nerabdare comentariile tale.

Cu drag,

Alina

Alina Pavel

Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach

www.alinapavel.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Sfaturi pentru o relatie fericita, #sfaturi femei relatie fericita psiholog, #sfaturi barbati relatie fericita psiholog, #Alina Pavel psihoterapeut , #cuplu