Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor

Marti, 14 Iulie 2015, ora 10:44
13288 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor
Foto: Arhiva personala

Ce este iubirea ramane in continuare o intrebare cu raspuns deschis, in ciuda numeroaselor definitii aparute, indiferent de caracterul filosofic sau literar, de descrierea pasionanta sau pragmatica.

De fapt, este atat de simpla precum este de complexa, avand in vedere ca o putem intelege doar printr-o experienta traita: biologica, sexuala, psihologica si spirituala, toate in acelasi timp.

La baza presupune o comuniune intre doi parteneri, insa cu multe necunoscute, dat fiind caracterul sau mai degraba spiritual decat stiintific. Intelegerea iubirii se pare ca presupune trairea experientei intr-o varietate de forme: de comunicare, cunoastere si intercunoastere, precum si o dezvoltare reciproca a celor doua entitati sexuale diferite.

In functie de etapa de viata in care ne aflam, iubirea se poate suprapune cu dorinta sexuala, in care exista dorinta fizica fata de celalalt, cu placerea de a fi in compania unei persoane de sex opus sau cu bucuria de a impartasi experiente, idei, idealuri, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

De aceea, putem considera rolul iubirii unul foarte important in dezvoltarea si maturizarea noastra emotionala, in ceea ce priveste relationarea cu o persoana de sex opus.

Astfel, tinand cont de posibile tipuri de comportament, ne putem confrunta cu iubirea descrisa mai mult prin efectul exploziv al etapei de indragostire. In cazul acesta atractia fizica este traita intens, fara a sti foarte multe detalii despre persoana de care ne-am indragostit.

Chiar daca de multe ori ne amintim de aceste iubiri ca despre niste iubiri adolescentine, le pastram cu nostalgie ca fiind unele dintre cele mai autentice trairi.

Comportamentele romantice au la baza mai degraba o nevoie personala de a iubi si mai putin de a simti la nivel senzorial si fizic prezenta celuilalt.

Asa avem de-a face cu iubirea romantica, care, pe langa nevoia de a iubi pe cineva, mai poate fi descrisa si prin nevoia de a-l ajuta si sprijini pe celalalt, dar si prin nevoia de a fi cu totul inghitit/a in relatie, cu riscul de a-i exclude pe toti ceilalti.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce ne ameninta stabilitatea in cuplu

O alta forma de iubire este cea matura, care nu le exclude pe cele precedente, in schimb inlatura acea nevoie psihologica de dependenta de partener si se detaseaza, inlocuind-o cu admiratia, grija, atasamentul, responsabilitatea, respectul.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Tipologiile indragostitilor

Numeroasele tipologii utilizate pentru a descrie si intelege cat mai bine sentimentul iubirii au atras cu sine si descrieri ale tipurilor de indragostiti, menite sa definesca modalitatea in care iubim.

Unul dintre aceste tipuri este cel al romanticului, care are ca si idee dominanta aceea ca exista un singur partener si numai unul pentru el/ea. Cu o capacitate foarte mare de a se indragosti, este foarte implicat in relatie, fidel si foarte atent la tot ceea ce inseamna partenerul sau.

"Vanator de recompense afective", ludicul se implica in relatii multiple pentru a-si hrani imaginea de sine prin numeroasele sale cuceriri. Se implica superficial din punct de vedere afectiv, fara sa fie interesat sa aiba o relatie solida, dar cu toate acestea partenerii sai pot afirma ca o relatie cu acest tip de indragostit este una creativa si placuta.

Indragostitul securizant este mai mult centrat asupra descoperirii de sine prin relatie si totodata a celuilalt. Reuseste sa devina un bun prieten pentru partenerul/a sa pe care il/o alege dupa punctele comune. De regula, prefera o relatie stabila, de durata, bazata pe incredere si libertate reciproca, dar cu mai putina pasiune.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi

Dependentul traieste totul la maxima intensitate, mai ales dificultatea de a se rupe de partener, in cazul in care relatia s-ar dizolva. Este nesigur, cu o imagine de sine scazuta, extrem de gelos, fiind interesat intotdeauna cel putin de o minima atentie din partea celuilalt. Ramane in relatie pentru a-si analiza posibilele greseli si pentru a astepta un semn si dupa ce aceasta s-a finalizat.

Iubitorul este capabil sa-si manifesta dragostea oricand si oricum, fiind foarte tolerant si cu o mare disponibilitate de a-si imparti sentimentele. Este intotdeauna acolo pentru partener, nu ii place sa aiba capacitate de decizie in cuplu, nici macar atunci cand se pune problema despartirii.

Pragmaticul este cel care imbina interesul afectiv cu interesul material, imaginea pe care i-o creeaza partenerul fiind foarte importanta pentru propria imagine de sine. Cu alte cuvinte, este centrat spre a avea si a face, in detrimentul de a fi si a simti in relatie.

Aceste tipologii ale indragostitilor sunt generalizate si se intampla rar ca unei persoane sa i se potriveasca intocmai doar unul dintre acestea. Voi cum alegeti sa iubiti?

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Tipuri de dragoste si de indragostiti, #iubire stadii psiholog, #tipuri indragostiti psiholog, #psihoterapeut Alexandra Demian cuplu , #cuplu