Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi

Marti, 12 Mai 2015, ora 11:09
13571 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi
Foto: Arhiva personala

Intimitatea este o calitate emotionala a relatiilor interumane, care asigura dezvoltarea si stabilitatea in cuplu prin caracterul sau afectiv, ce nu trebuie confundata cu sexualitatea sau cu familiaritatea.

Una dintre teoriile asupra dragostei aduce in prim plan trei componente ca fiind foarte importante pentru o relatie stabila si durabila: pasiunea, cunoasterea de sine si a celuilalt si nu in ultimul rand intimitatea. Conform acesteia, pasiunea nu poate asigura in timp existenta cuplului, dar nici cunoasterea si comunicarea nu se pot lipsi intotdeauna de conflictele ce pot aparea. In schimb intimitatea, caldura si apropierea emotioala creeaza o relatie afectiva, cu intelegere si cu o libera exprimare a gandurilor si a sentimentelor, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Nevoia de intimitate este o nevoie de baza a unei persoane, este o manifestare matura a nevoii de contact cu o alta persoana si ea poate varia de la un individ la altul. Fiind deosebit de complexa, aceasta poate fi descrisa in mai multe dimensiuni pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Intimitatea emotionala consta in nevoia de a impartasi cu celalalt sentimentele si emotiile pe care le avem la un moment dat, fara a face o diferenta in manifestarea emotionalitatii pozitive fata de cea negativa.

Intimitatea psihologica presupune ca prin contact cu o alta persoana sa ne putem autodezvalui intr-un mod autentic, de la caracteristici ale personalitatii pana la visuri, dorinte, aspiratii, dar si indoieli, temeri sau nemultumiri. Aceasta dimensiune a intimitatii presupune sa experimentam vulnerabilitatea si sa ne testam increderea, deosebit de importanta pentru ca apropierea sa se manifeste.

Intimitatea trece si dincolo de ganduri sau credinte, prin dorinta de a impartasi perspective, idei, in incercarea de a ajunge la acorduri comune.

Intimitatea sexuala este acea modalitate prin care ne exprimam sentimentele, dorintele sau fanteziile corespunzatoare nevoilor noastre sexuale, fara a se ajunge neaparat la o exprimare fizica a lor.

Nu departe de cea sexuala se afla si apropierea fizica, ce reprezinta nevoia de a sta in preajma partenerului, de a atinge sau imbratisa, de a merge alaturi sau pur si simplu de a dansa.

Deoarece spiritualitatea si sistemul de credinte sunt aspecte deosebit de personale si importante, ele necesita o deschidere mare din partea partenerilor. Aici intervine dorinta de a impartasi experientele noastre referitoare la religie, aspecte ale existentei, valori morale etc., fara a avea pretentia ca celalalt sa ne aprobe sau sa ne urmeze.

Intimitatea se extinde si in dimensiunea sociala a unui cuplu, unde importante sunt activitatile comune, petrecerea momentelor normale de viata, placerea de a face sporturi, jocuri, iesiri cu prietenii etc.

Avand in vedere complexitatea acestui concept al intimitatii, de multe ori se constata dificultati in exprimarea ei in relatiile de cuplu. Constatam de multe ori o teama de intimitate, de apropiere si de descoperire reciproca, poate mai mare decat cea de sexualitate. Aceasta poate genera sentimente de anxietate, de evitare, de rusine sau indepartare din cauza faptului ca ea presupune sa avem incredere in celalalt, sa ne "abandonam" in seama lui si sa ne lasam descoperiti din punct de vedere al vulnerabilitatilor noastre.

Fara indoiala putem vorbi aici despre un deficit al relationarii afective, ce presupune munca, in primul rand cu sine, dar si cu acceptarea celuilalt in spatiul nostru psihologic de confort.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Teama de intimitate in cuplu, #intimitate cuplu psiholog, #intimitate cuplu psihoterapeut alexandra Demian, #tipuri intimitate cuplu , #cuplu