Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce ne ameninta stabilitatea in cuplu

Marti, 26 Mai 2015, ora 10:22
9255 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce ne ameninta stabilitatea in cuplu
Foto: Arhiva personala

Atunci cand ne aflam la inceputul unei relatii sau in etapele de debut ale casatoriei putem gasi si suntem foarte convinsi de o sumedenie de argumente care vin sa sustina ideea unei relatii solide, puternice si de lunga durata. Nu cautam nepotriviri, goluri asupra carora sa putem lucra pentru ca in viitor sa nu devina adevarate probleme in cuplu.

Cu toate acestea, exista factori de natura individuala, de interelationare in cuplu sau din afara spatiului de confort al celor doi care pot deveni perturbatori sau "amenintari" asupra functionabilitatii relatiei, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Starea de satisfactie emotionala este insotita de multe ori de diverse credinte asupra casatoriei, ca de exemplu: "Voi avea o casnicie reusita, deoarece am gasit sufletul meu pereche", "Chiar daca multe cupluri divorteaza, noi nu vom ajunge niciodata acolo, deoarece noi suntem diferiti", "Astept sa ne casatorim si apoi voi incepe procesul de schimbare a sotului/-sotiei", "El/ea imi va satisface toate asteptarile si cerintele", "Daca vom avea relatii sexuale satisfacatoare, vom fi fericiti tot timpul" etc., credinte care nu ne prea ajuta daca in definitiv nu ne implicam reciproc cu eforturi si atitudini pozitive, nu ne adaptam si schimbam reciproc sau nu ne vom dezvolta o iubire matura si lista poate continua.

Daca ar fi sa ne referim la unul dintre factorii care pot sa ne afecteze viata de cuplu, este incercarea noastra uneori constienta, alteori mai putin, de a ne redefini rolurile in cadrul relatiei.

Modele: Daca la inceput venim cu un model, de obicei de la parintii nostri, pe care l-am interiorizat si pe care il manifestam in prezent, in relatia noastra de cuplu exista un moment in care unul dintre parteneri doreste sa-si reconstruiasca un model departe de obiceiurile pe care le-a deprins. Cu cat aderam mai mult la imitarea vechilor modele, independent de dorintele celuilalt, cu atat mai multe dezechilibre se vor forma la nivelul relatiei noastre.

Comunicare: Sunt parteneri care din exterior par sa vorbeasca foarte mult, dar la o privire mai atenta par sa nu comunice deloc. Asta inseamna ca informatiile pot fi foarte bogate cantitativ, dar foarte lipsite de substanta in privinta mesajelor pe care le transmit.

Cuvintele nu ne ajuta de multe ori sa ne exprimam nelinistile sau nemultumirile fata de atitudinile sau comportamentele partenerului, posibil din teama de a nu fi intelesi gresit sau de a nu genera discutii si conflicte inutile. In schimb, toate acestea se acumuleaza in timp si pot provoca mult mai multe disensiuni, care pot fi un prilej pentru descarcari de intensitate mult mai mare, ce pot conduce chiar si la destramarea cuplului.

Divergentele in ceea ce priveste aspiratiile sau modalitatile de motivare diferite in fata unui obiectiv comun sau separat sunt un alt factor al instabilitatii in cuplu. Instabilitatea poate aparea atunci cand unul dintre parteneri (sau fiecare dintre acestia) nu poate intelege ca este necesar sa contribuie atat la satisfacerea obiectivelor personale sau a celor comune, dar si la satisfacerea trebuintelor celuilalt.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi

Satisfactia sexuala este un subiect caruia i se acorda o mare importanta in cadrul cuplului contemporan. Aceasta dorinta a obtinerii si daruirii satisfactiei prin intermediul sexualitatii clar manifestate este de multe ori atat de bine fixata printre principalele obiective incat orice esec in acest sens poate provoca nemultumirea sau dizarmonia.

Factorii ce pot conduce catre instabilitate in cuplu sunt numerosi si particulari fiecarei relatii. Paradoxal, a reusi sa gestionam dificultatile aparute in urma influentei factorilor care ne perturba si asumarea tuturor conflictelor, schimbarilor sau noilor decizii, in timp ce avem o atitudine deschisa si intelegatoare, ne poate ajuta sa intarim relatiile si sa construim un bloc comun in fata tuturor adversitatilor ce pot aparea in viitor.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Factori perturbatori ai stabilitatii cuplului, #stabilitate cuplu secrete psiholog, #rezistenta cuplu psihoterapeut, #Alexandra Demian psihoterapeut , #cuplu