Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand stim ca nu mai e nimic de salvat in cuplu

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 08:56
5310 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand stim ca nu mai e nimic de salvat in cuplu
Foto: Arhiva personala

Asa cum de la o societate la alta nu exista aceleasi norme, traditii sau obiceiuri, nici atunci cand vorbim despre un cuplu nu ne putem raporta la aceleasi comportamente si situatii care pot duce la erodare sau care sa marcheze destramarea acestuia.

Ceea ce poate fi condamnabil intr-un cuplu poate fi normal in altul, de aceea, trebuie sa tinem cont de gradul de acceptabilitate al fiecaruia atunci cand ne gandim sa descriem diversi factori care ne transmit noua, din exterior, viabilitatea unui cuplu pe care il observam.

Constatam ca realitatea ne ofera diferite modele de insatisfactie si de suferinta afectiva in contexte diversificate care ne provoaca la a descoperi care ar fi factorii situati dincolo de conditiile vizibile ale esecului.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Salveaza un copil mariajul?

Cand putem sa vorbim despre momentul in care nu mai este nimic de salvat? In primul rand, atunci cand vorbim despre eventualele surse ale nefericirii in cuplu, este necesar sa evaluam partenerii si ca entitati diferite, cu capacitati de cunoastere si adaptare personale, dar si ca entitate unica, drept o instanta sociala care se coordoneaza in vederea obtinerii de beneficii si satisfactii pentru fiecare dintre indivizi.

Este necesar, de asemenea, sa tinem cont de faptul ca amandoi trebuie sa-si dezvolte capacitatile astfel incat sa-si identifice nevoile si motivatiile din cuplu, dar si din afara lui.

Una dintre sursele de nefericire ale unui cuplu vine din incapacitatea celor doi de a face fata factorilor de stres atat din interior, dar si din exterior. Mai exact, nu se pot adapta cerintelor in mod individual, astfel incat sa le transmita intr-un mod functional si satisfacator prin rolul de partener, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

O alta sursa de insatisfactie ce poate fi considerata si o limita a existentei cuplului este incapacitatea identificarii canalelor potrivite pentru a comunica, in cadrul cuplului, pentru a se cunoaste sau pentru a se dezvolta.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Blocaje si tipare de comunicare in cuplu

Apoi, existenta unui cuplu se reflecta si in mediul social, prin felul in care acesta se integreaza, prin "felul in care arata in lume", asigurand o continuitate si o finalitate in evolutia lui. Este important ca partenerii sa-si gaseasca un loc in societate, atat ca membru individual al acesteia, dar si ca parte dintr-un cuplu.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cu banii la comun in cuplu sau separat?

Foarte important este si gradul de satisfactie prin intermediul existentei in doi, incluzand aici si componenta biologica, prin felul in care cei doi isi manifesta rolurile de sex in relatiile lor afective, a stilurilor relationale specifice masculinitatii, respectiv feminitatii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Identitatea sexuala a barbatului si femeii in cuplu

Astfel, un cuplu devine cuplu atunci cand indeplineste pe rand fiecare dintre nevoile personale, dar si pe ale celuilalt, respectand componenta psihologica, biologica si sociala, cu toate comportamentele regasite in ele, si isi pierde statutul de cuplu cand unul dintre parteneri sau ambii se dezic de la respectarea sau indeplinirea cerintelor oricareia dintre ele.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor

Rabdarea, lipsa de ostilitate, afectivitatea, dar si gasirea modalitatilor de a se pune in valoare reciproc, de a crede in resursele fiecaruia si totodata iubind si iertand, in speranta regasirii esentei relatiei, sunt atribute deosebit de importante pentru recladirea rezistentei si durabilitatii unui cuplu. Lipsa lor, alaturata celorlalte surse posibile, conduce catre destramarea cuplului si lipsa sperantei de refacere a acestuia.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Semnele destramarii cuplului, #semne destramare cuplu psiholog, #psihoterapeut cuplu alexandra Demian, #relatie nu merita salvata psiholog , #cuplu