Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Blocaje si tipare de comunicare in cuplu

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 12:31 6750 citiri
Foto: Arhiva personala

Comunicarea este prima forma de a realiza intercunoasterea in interiorul cuplului, precum si principalul instrument de dezvoltare a relatiilor dintre parteneri. Ne referim la capacitatea oamenilor de a asculta, de a se intreba si de a discuta folosindu-se de cuvinte sau mesaje non-verbale, astfel incat sa obtina o interactiune satisfacatoare, care sa le permita dezvoltarea in cuplu.

Pe de alta parte, o comunicare defectuoasa poate crea numeroase neconcordante si disfunctii in relatia de cuplu, din cauza numeroaselor blocaje ce pot aparea, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Pentru a putea intelege de ce si cum apar aceste blocaje este necesar sa se realizeze o evaluare a stilului comunicational, acolo unde aceasta nu functioneaza. Astfel, putem lua in calcul cateva aspecte, cum ar fi: claritatea exprimarii noastre si a mesajelor pe care incercam sa le transmitem, consecventa discutiei de la inceput pana la final, fara a fi necesar sa schimbam subiectul, echilibrul dintre raportul dintre acord si dezacord, astfel incat opiniile diferite sa fie considerate contributii la discutie si nu atacuri, intensitatea insotita de emotii, precum si semnificatiile mesajelor noastre, implicarea activa in cadrul comunicarii, atat in exprimare, dar si in ascultare.

Unele dintre cele mai intalnite blocaje sunt: lipsa ascultarii sau intreruperea discursului celuilalt, realizarea unor alte activitati in timpul discutiei cu partenerul, chiar daca aceasta este anuntata ca fiind importanta, situarea personala pe o pozitie superioara, etaland autocunoasterea, ignorarea celuilalt sau pozitionarea lui in inferioritate, adoptarea unei atitudini autoritare de genul "eu stiu cel mai bine, chiar si pentru tine", imposibilitatea exprimarii din cauza rusinii, a blocajului emotional sau fricii in legatura cu reactia celuilalt.

In plus, de vina poate fi si parerea ca este rusinos sa vorbesti despre intimitate si sexualitate, ca este o slabiciune sa iti expui vulnerabilitatile tale sau pe ale celuilalt, evitarea exprimarii nevoilor, de tipul "nu este necesar sa-ti spun eu deoarece ma astept ca tu sa-ti dai seama ce se intampla, daca ma iubesti".

Aceste blocaje sunt insotite adesea si de diferite stiluri de comunicare care stau la baza comportamentelor, ca forme de manifestare a imposibilitatii exprimarii de sine in relatie cu celalalt. Un astfel de mod de comunicare este cel care utilizeaza in principal dezaprobarea manifestata sub forma criticii, descurajarii, pedepsirii celuilalt, in incercarea de a-si imbunatati stima de sine, facandu-i pe ceilalti sa se simta mai mici.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor

Un alt mod este cel care are in centru supunerea persoanei, care de regula este foarte concilianta, incearca sa nu intre in conflicte, nu argumenteaza propria parere din nevoia de a nu fi respinsa, hranind teama de nesiguranta.

Apoi, excesul de "intelectualizare" si indepartarea de propria emotionalitate sunt unele dintre cele mai putin stimulative modalitati de a comunica, atunci cand vorbim despre apropierea membrilor cuplului. Ne referim la acele discutii carora le lipsesc intotdeauna vibratia emotionala in valul de cerebralitate.

Un alt stil defectuos de comunicare presupune folosirea indiferentei, de multe ori manifestata prin tacere, evitanta sau ostila cu scopul de a ne exprima supararea, dezaprobarea sau in incercarea de a manipula.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Tratamentul tacerii in cuplu

Solutii, pentru a comunica eficient

In tot acest context, cum putem obtine o comunicare satisfacatoare si care sa ne sustina relatia?

In primul rand, orice fel de comunicare este insotita de regula de o stare sau de o traire cu o anumita rezonanta afectiva pentru noi. Intre membrii unui cuplu ar trebui sa existe o exprimare autentica a sentimentelor si emotiilor, chiar si atunci cand vorbim despre comunicare. Pe de alta parte, avem nevoie sa reusim sa gestionam numeroase sentimente care pot aparea in procesul comunicarii, cum ar fi frica, furia, dezaprobarea sau indiferenta, fara a-l face pe celalalt vinovat de ceva ce vine din noi.

Importanta, de asemenea, in procesul de comunicare din cuplu este si onestitatea cu care noi ne exprimam si onestitatea mesajelor pe care le transmitem. Deschiderea fata de mesajele celuilalt, precum si pretuirea lor ca forma de pastrare a echilibrului in interior este de asemenea foarte importanta. Un cuplu are apoi nevoie de timp, asa cum este nevoie sa oferim timp si spatiu pentru comunicare, in special pentru ceea ce este important sau sensibil in legatura cu oricare dintre parteri.

Nu in ultimul rand, putem face un efort de adaptare reciproca a stilurilor noastre de comunicare, astfel incat sa ne asiguram ca ceea ce am transmis este receptionat si integrat corect de catre celalalt.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News