Pilula alba sau pilula neagra? De la nevoi de baza la asumarea reinventarii

Autor: Georgeta Dendrino - coach si trainer
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 10:32
6692 citiri

Hai sa recunoastem: este cea mai grea perioada din viata celor mai multi dintre noi.

Iata cateva motive:

Avem griji mari, anxietati legate de sanatatea noastra, de viata noastra si a celor din jur.

Nu mai putem iesi.

Chiar si cei mai introvertiti dintre noi eram obisnuiti sa fim activi, sa interactionam;

Nu e floare la ureche sa ne aprovizionam.

Orice vizita la magazin devine un proiect in sine, trebuie sa fim atenti la fiecare miscare pe care o facem, sa ne echipam, sa nu atingem nimic fara manusi, sa nu ne atingem fata, sa ne dezinfectam, sa ne spalam de multe ori mainile.

Ne revizuim modul de lucru: lucram singuri, acasa, ne conectam online cu colegi, clienti, trebuie sa ne facem un program singuri, sa ne tinem de el.

Stam inchisi in casa cu sot / sotie / copii: e greu sa stai cu familia 24 de ore, 7 zile din 7. Fiecare are programul sau, stresul sau, nevoile sale, e nevoie de un nivel de toleranta si incluziune mai mare decat ne obisnuisem in ultimii ani.

Culmea, desi ei sunt oamenii care conteaza cel mai mult, cu ei petreceam cel mai putin timp inainte.

Daca pana la mijloc de martie aveam pe cineva care facea curat, pe altcineva care se ocupa de copil, mancam la restaurant des, acum, pe langa job, avem de facut si ce faceau aceste persoane.

Unii dintre noi stau singuri, noi cu gandurile noastre. E ca si cum perioadele de Sarbatori, mereu mai dificile pentru cei singuri, s-au expandat. Mai mult decat atat, nici macar nu stim cand se termina.

Daca nu ne-am imprietenit cu noi insine dinainte, cred ca e teribil. E greu sa fii in contact, in echilibru cu tine insuti.

Vedem un nivel crescator de intoleranta in jur: fata de cei care trebuie sa mai iasa, fata de oamenii in varsta, fata de oricine nu e ca noi. Suntem toti mai fragili, mai emotionali, ne putem pierde rabdarea mult mai usor.

Presa ne da (aproape) doar vesti proaste, nimeni nu ne da vreun gram de incredere, cercetatorii, savantii se contrazic intre ei, ca sa nu mai zic de politicieni.

Economia este in cadere libera: unele firme si-au suspendat activitatea, altele au apelat la somaj tehnic, altele au dat pur si simplu oamenii afara. Fiecare dintre noi stie ca nisipul de sub picioare se misca tare, ca joburile noastre vor fi afectate.

***

Acum va propun sa ne amintim de clasica piramida a lui Maslow, conform careia avem diverse nevoi:

Nevoi fiziologice, la baza piramidei: aer, apa, hrana, sex, somn. As zice ca, desi e mai delicat sa ne procuram apa, mancare, totusi le putem avea, nu ducem chiar lipsa. Panica a fost mare, cred ca ne-am mai relaxat putin sau macar ne-am obisnuit.

Nevoia de securitate: siguranta corpului fizic, a resurselor si a proprietatii. Virusul ne pune sub semn de intrebare sanatatea, economia este in cadere libera, joburile se vor schimba, creditele sunt in pericol - as spune ca aceasta nevoie nu este neaparat indeplinita pentru multi dintre noi acum. Avem aici un semnal de alarma. Unul deloc de neglijat, care ne tine treji noaptea.

Nevoia de apartenenta: grup social (prieteni, familie, partener). Omul este un animal social; introvertiti sau extrovertiti, avem nevoie sa fim, din cand in cand, cu ceilalti. Este mai greu acum, mai ales pentru oamenii singuri, pentru cei mai in varsta.

Nevoia de stima: stima de sine, incredere, respect. Aici cred ca multi dintre noi suntem vulnerabili. Eram vulnerabili si inaintea perioadei de izolare. Este vorba despre aspecte la care e nevoie sa lucram ani de zile - bazele au fost puse in primii ani de viata, iar daca aceste baze nu au fost solide, cum se intampla in cele mai multe cazuri, dureaza foarte mult timp sa le intarim. Este vorba de lucrul cu noi insine, dar si de modul in care ne asezam in relatie cu ceilalti.

Nevoia de autorealizare: dezvoltare personala, moralitate, creativitate, spiritualitate. Aceasta izolare reprezinta, cred, un pretext bun de a ne ocupa si de noi. E greu. Incertitudinea si teama ne fac sa fim cand sus, cand jos din punct de vedere emotional, insa mai bine sa ne ocupam de cine vrem sa fim dupa ce invingem virusul, desi nu avem inca un orizont de asteptare, decat sa ne lasam in voia sortii.

Ne-am astepta, poate, ca in aceasta situatie, oamenii sa se intoarca spre ei insisi, sa isi caute echilibrul, si apoi sa se intoarca spre ceilalti, mai buni, cu compasiune, rabdare, caldura. Adica sa treaca dincolo de nevoile lor bazale, de primele etaje ale piramidei, si sa se ocupe de ultimele doua.

Probabil ca aceasta perioada va scoate la suprafata cine suntem noi cu adevarat, va ingrosa acele trasaturi dominante. In perioade obisnuite tinem in frau partile noastre intunecate (zgarcenie, lipsa de generozitate, egoism, intoleranta, badaranie, frustrare) asa cum, la mare, ne jucam tinand sub apa mingea cu care ne jucam.

Acum, cand e extrem de greu sa ne controlam, cand viata este pusa la incercare, toate mingile negre de sub apa vor izbucni si vor improsca in jur mizerie, urat, nedelicatete, nepasare, ura, discriminare de tot felul.

Avem mai mult timp acum. Putem sa il folosim spre folosul nostru

Am scris aici cateva idei:

  • Sa analizam si sa facem eforturi de a ne intoarce catre noi, sa ne reevaluam valorile, dorintele, aspiratiile;
  • Sa acceptam ca realitatea nu este doar cum se vede de la noi de la fereastra sau doar prin ochelarii nostri, ca altii pot vedea altfel;
  • Sa ne abtinem cand ne vine sa aratam cu degetul. Stiti ca atunci cand aratam cu un deget catre altul, alte trei degete ale noastre sunt indreptate catre noi;
  • Sa fim de zece ori mai intelegatori cu ceilalti decat in mod obisnuit, nu stim prin ce trece fiecare
  • Suntem mai aproape de noi ca niciodata, avem timp, sa invatam ceva din asta. Autorealizarea a fost pentru multi un model strain de nevoile reale ale fiintei umane. Cea mai buna investitie este investitia in tine insuti. Incearca sa iti faci timp pentru asta, iti vei multumi mai tarziu;
  • Sa fim atenti la cum reactionam acum, ce scoatem la iveala. Sub stres ne dam arama pe fata, cum se spune. Poate scoatem la suprafata partea luminoasa a noastra. Ca sa reusim insa, as recomanda sa ne purtam cu noi ca un papusar cu papusa lui preferata: sa o punem in lumina, sa ii aratam frumusetea, sa decidem noi, rational, ce parti ale ei revelam. Sa ne dezvoltam abilitatea de a fi si papusa, si papusarul.

Pana la urma, perioada asta ne provoaca sa alegem pilula alba sau pe cea neagra

Este greu sa acceptam existenta unei alegeri: suntem in plina pandemie, situatia pare de nepatruns - de aici pilula neagra, opaca, de blocaj. Dar putem intelege consecintele propriilor alegeri, iar asta ar determina cresterea noastra - de aici pilula alba, luminoasa.

Sta in puterea noastra sa acceptam ca exista intunericul, riscul de blocaj, de frica enorma, si sa cochetam cu alegerea luminii, a puterii mintii noastre de a se ridica deasupra si a crea.

Georgeta Dendrino este vicepresedinte global al Professional Women's Network, membra a boardului Asociatiei pentru Valori in Educatie, director general si actionar al Interact Business Communication. Lider experimentat, cu istoric demonstrat al activitatii in industria de formare profesionala si coaching, a fost business coach pentru Cartier Women's Initiative Awards, avand experienta in dezvoltarea managementului executiv, imbunatatirea performantei, dezvoltarea carierei, consultanta in Resurse Umane si dezvoltare de stategii de afaceri. Este antreprenor si absolventa a Executive Master in Coaching and Consulting for Change la Insead, in Franta. Este pasionata de scris, dezvoltare personala si profesionala, mentorat, coaching pentru managementul executiv, educatie si leadership.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#reinventare profesionala, #reinventare, #romani pandemie coronavirus, #comportament pandemie, #comportament carantina, #dezvoltare personala , #psihologi
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Așa-i... Și dacă trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru a