Orgoliul si competitia pentru imagine in relatie

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 07:58
4810 citiri
Orgoliul si competitia pentru imagine in relatie
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Ce inseamna o relatie de succes? O relatie exclusiva? O relatie care dureaza mult? O relatie care duce la casatorie si copii?

Desi deseori ne punem intrebari legate de calitatea relatiilor in care suntem implicati, rareori putem da un raspuns clar, care sa ne dea o privire de ansamblu si care sa ne ajute atunci cand avem de luat decizii care privesc viitorul nostru (despartire, casatorie, mutatul impreuna etc.).

In prezent este aproape imposibil sa obtinem informatii sincere despre relatiile celor din jur, pentru ca toata lumea incearca sa picteze o imagine ideala, pentru a se inscrie in ceea ce ne spune societatea ca ar trebui sa se intample: relatii lungi, exclusive, care duc la casatorie si copii.

Despartirile sunt considerate "esecuri" (indiferent cat de placuta a fost relatia care s-a terminat), infidelitatile sunt ascunse si nediscutate (in realitate rata infidelitatii in cuplu este intre 26% si 75% - in functie de modul in care diversi cercetatorii definesc infidelitatea), iar cei care nu isi doresc copii sunt considerati "egoisti".

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: De ce sunt respingerile dureroase si care e alternativa

Toate aceste presiuni si asteptari duc la imagini idealizate (asa cum sunt cele infatisate pe retelele de socializare, dar si in viata reala), in timp ce adevarul este deseori trist. Multe cupluri care pozeaza in cupluri de succes ascund probleme majore si abia se suporta, desi din exterior putina lume si-ar da seama cum stau lucrurile in realitate.

Adevarul este ca o relatie exclusiva si de lunga durata nu spune nimic despre calitatea legaturii si despre ceea ce simt cei din interiorul cuplului. Insa daca motivatia noastra este sa avem o imagine buna, asta e tot ce trebuie sa obtinem. Bifarea catorva casute ne garanteaza aprobarea societatii si a familiei, daca tot ce isi doresc acestia sunt copii si nepoti cu care "sa se mandreasca".

Bineinteles ca noi ramanem sa traim cu consecintele deciziilor noastre, iar daca motivatia din spatele acestor decizii tine de imagine, comparatia cu ceilalti si dorinta de a "intra in rand cu lumea", consecintele vor fi relatii toxice, preocuparea cu pastrarea aparentelor si izolarea care urmeaza, atunci cand nu vrem ca ceilalti sa afle adevarul.

Cum stiu daca am o relatie de succes

Scopul unei relatii este sa ma incarce de energie pozitiva, sa imi creeze cat mai multe momente pline de confort si relaxare, bazate pe compatibilitatile care se releva in mod natural. Succesul unei relatii tine astfel de cantitatea de placere si buna dispozitie pe care relatia mi-o creeaza.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna, de fapt, compatibilitatea

Modul cum este vazuta relatia din exterior nu are nicio legatura cu o relatie de calitate. Desigur ca, daca tot ce ma intereseaza este modul cum sunt vazut, voi defini succesul prin comparatii cu imaginea celorlalti si atunci voi alege un partener de invidiat, care "da bine" si care ma valideaza prin felul in care arata sau cu pozitia sa sociala.

Femeile privite ca obiecte sexuale sau barbatii transformati in obiecte de statut releva intentia de a ne folosi de partener ca sa ne afirmam superioritatea in competitia pentru imagine si pentru a ne valida orgoliul.

Atunci cand renuntam la o relatie care ne incarca de energie pentru ca nu intra in asteptarile societatii - adica pentru ca nu ne putem "lauda" cu ea - arata ca suntem dispusi sa ne tradam buna dispozitie pentru imagine.

Genul acesta de tradari repetate, adica alegeri prin care ne indepartam de momente placute si relatii care ne umplu de energie - alegand in schimb aparente care ne valideaza orgoliul - duce la o viata lipsita de sens, in care validarile superficiale sunt substitut pentru apropiere, conexiune si incredere.

Desigur ca pe acest teren se vor naste lupte pentru putere, dependente, orgolii ranite, reprosuri si invinovatiri.

Subiectele dificile, cum ar fi exclusivitatea, diverse incompatibilitati sau independenta in relatie, nu pot fi abordate intr-o relatie construita pe aparente. Cu cat exista mai multe subiecte tabu in relatie, cu atat se releva intentiile superficiale ale partenerilor.

Desigur ca deseori indragostirea se bazeaza tocmai pe aceste compatibilitati superficiale si ofera pretextul ca partenerii sa se grabeasca sa faca angajamente inainte sa se cunoasca suficient de bine.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Angajamentele - strategii de manipulare in relatii

Atunci cand devine evident ca ne-am inselat in privinta partenerului si nu putem da inapoi, pentru ca vrem sa ne mentinem imaginea de "cuplu de succes", tot ce ramane este refugiul in cresterea si educarea copiilor - lucru care are consecinte negative asupra dezvoltarii acestora. Dar despre asta intr-un articol viitor.

Succesul se masoara, astfel, nu in invidia si admiratia celorlalti, ci in confortul pe care il primesc din relatie, respectul pentru libertatea personala si a partenerei si disponibilitatea de a purta discutii dificile, cu vulnerabilitate, sinceritate si recunostinta pentru tot ceea ce primesc.

Succes in relatii!

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ce inseamna o relatie reusita, #aparenta relatii, #succes relatie sfaturi psiholog, #semne relatie nefericita , #cuplu