Oamenii de stiinta au descoperit ce sta la baza inteligentei ciorilor

Duminica, 07 Iunie 2020, ora 20:3017988 citiri
Oamenii de stiinta au descoperit ce sta la baza inteligentei ciorilor
Foto: Arhiva/Pixabay

In cazul oamenilor, s-a demonstrat ca o copilarie lunga, ocrotita de parinti, ar fi o explicatie a inteligentei noastre. La fel stau lucrurile si in cazul unor specii de animale.

Vietuitoarele care sunt ocrotite de parinti pentru cat mai mult timp, cum ar fi delfinii sau elefantii, sunt considerate cele mai inteligente din regnul animal.

In aceasta categorie intra si ciorile, au descoperit oamenii de stiinta, conform IFL Science. Acestia au studiat doua specii de ciori, din Siberia si din Noua Caledonie, observand ca acestea raman alaturi de parinti multa vreme, mult mai mult decat alte pasari.

Ciorile au cel mai mare creier raportat la intreg corpul si nu de putine ori s-a demonstrat ca pot rezolva probleme complexe.

Insa inteligenta lor nu e innascuta. Ciorile stiu sa foloseasca ustensile sau instrumente, dar numai dupa ce si-au observat cu atentie parintii, uneori si mai bine de un an, explica dr. Dr Michael Griesser, de la Universitatea Konstanz, din Germania.

In tot acest timp, puii sunt in continuare hraniti si protejati de parinti, chiar daca alte pasari de varsta lor, dar din alte specii, si-au parasit demult cuibul, ba chiar au adus pe lume alta generatie.

Faptul ca sunt ingrijiti de parinti mai multa vreme are consecinte profunde asupra procesului de invatare si inteligentei puilor, a explicat omul de stiinta. Practic, parintii le ofera un mediu sigur, in care puii nu trebuie sa-si faca griji, concentrandu-se doar pe a invata.

Citeste si Ciorile sunt capabile sa asambleze unelte, o trasatura considerata specifica doar omului si maimutelor - studiu

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News