O solutie la mintea cocosului pentru a salva ursii panda

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 17:54 6877 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ursii panda gigant aflati in captivitate se reproduc mai bine daca li se permite sa isi aleaga partenerul, arata un studiu publicat marti, care sugereaza aplicarea acestei masuri pentru a imbunatati sansele de reproducere la aceasta specie in pericol de disparitie.

Libidoul ursilor panda, care nici in natura nu este prea mare, scade drastic cand animalele sunt in captivitate. Specialistii se straduiesc de multi ani sa gaseasca solutii la aceasta problema.

Au incercat cu Viagra, cu difuzarea unor filme in care apar ursi panda acuplandu-se si prin inseminare artificiala, relateaza miercuri AFP. Acum cercetatorii au avut ideea - care pare de bun simt - sa ii lase pur si simplu sa isi aleaga partenerul sexual.

Ursul panda gigant, o adevarata enigma biologica

Centrele de cercetare asupra reproducerii ursilor panda din China imperecheaza cu grija ursii panda in functie de criterii genetice. Pentru fiecare femela adulta sunt listati cei mai potriviti masculi pentru reproducere din punct de vedere genetic, pentru a evita consanguinitatea. "Aceste programe sunt adesea costisitoare, iar succesul nu este garantat", subliniaza studiul aparut marti in revista britanica Nature Communications.

O echipa de oameni de stiinta condusa de biologul Meghan Martin-Wintle de la PDXWildlife (Statele Unite) a studiat comportamentul a circa 40 de ursi panda de la baza Bifengsia din Sichuan (centru-vestul Chinei), administrata de Centrul de cercetari si de conservare pentru ursi panda gigant.

Animalele de ambele sexe au avut posibilitatea sa isi aleaga partenerii. "Acuplarile si nasterile au crescut semnificativ cand un panda a aratat o preferinta puternica pentru unul dintre cei doi parteneri propusi", se arata in studiu. Rezultatele au fost si mai evidente cand atractia dintre cei doi ursi panda implicati in actul de reproducere a fost reciproca.

Aceasta observatie nu l-ar fi mirat pe Charles Darwin (1809 - 1882), care a scris inca din 1871 despre selectia sexuala.

"Metoda, foarte simpla, care le permite ursilor panda sa aleaga intre mai multi parteneri, ar putea contribui la imbunatatirea programelor de crestere a lor in captivitate", adauga studiul.

Bucurie uriasa la zoo: S-au nascut doi pui de urs panda gigant (Foto)

In China exista in prezent 425 de ursi panda gigant in captivitate, numarul fiind in crestere cu 7% fata de 2014. In aceasta perioada s-au nascut 43 de pui, dintre care 40 au supravietuit. Si la trei gradini zoologice din afara Chinei s-au inregistrat nasteri de ursi panda in acest an - Kuala Lumpur (Malayezia), Washington (SUA) si Toronto (Canada).

Ursii panda traiesc in salbaticie indeosebi in muntii din sud-vestul Chinei. Mamifere mari de circa 100 de kilograme si 1,80 de metri in medie, ei se hranesc exclusiv cu bambus. In 2013 existau in China 1.864 de astfel de animale in libertate, in crestere cu 17% in zece ani.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com