Muzeul Culturii Queer se deschide in Romania

Vineri, 16 Aprilie 2021, ora 11:57
3955 citiri
Muzeul Culturii Queer se deschide in Romania
Muzeul Culturii Queer se deschide in Romania

Muzeul Culturii Queer, cu privire la cultura minoritatilor sexuale din Romania, se deschide publicului larg. Acesta este un proiect de recuperare a productiei culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axeaza pe trei directii: arte vizuale, arte performative si literatura.

Proiectul, realizat in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National al Literaturii Romane si Centrul de Teatru Educational Replika, propune de-a lungul anului 2021 o serie de evenimente menite a sublinia importanta culturii queer in ultimele decenii, dar si a incuraja productia culturala noua prin expozitii, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru si performance-uri, lecturi publice, petreceri si evenimente de networking.

Activitatile publice vor fi dublate de o cercetare si arhivare digitala a artefactelor culturale produse de artisti si artiste queer din 2001 pana astazi.

Lansarea proiectului are loc la 20 de ani de la abrogarea in 2001 a articolului 200 din Codul Penal, un moment esential in istoria recenta a Romaniei: dezincriminarea relatiilor dintre persoanele de acelasi sex.

Primul pas in procesul de a crea un muzeu al culturii queer este Manifestul TRIUMF AMIRIA, lansat astazi pe site-ul www.triumfamiria.ro, care nu traseaza granite pentru cultura queer din Romania, ci miriade de posibilitati.

TRIUMF AMIRIA vine astfel ca o punte intre trecut si viitor, care vrea sa recupereze istoria comunitatii queer si sa propuna spre discutie cat mai multe directii pentru construirea unui viitor cultural, fluid, autentic, plin de emotii si de umor, cu aportul comunitatii.

O explicatie a numelui neobisnuit al muzeului este oferita de Mihaela Cirjan, coordonatoarea muzeului:

"Un nume autentic queer aparut in laboratoarele colectivului artistic Apparatus 22, TRIUMF AMIRIA face aluzie la sentimentul de mandrie, acel pride pe care comunitatile queer din intreaga lume il sarbatoresc anual, dar incapsuleaza o viziune mai larga privind rolul unui muzeu queer."

Muzeul Culturii Queer, sectiunea de arte vizuale

Sectiunea de arte vizuale este cea care da startul programului cultural al TRIUMF AMIRIA cu vernisajul expozitiei "SIMTI - ALUNECI - CANTI. DE LA O SCENA LA ALTA", care va avea loc la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) in data de 13 mai si va cuprinde lucrari de la peste 30 de artisti.

"Elementul cel mai vizibil al cercetarii despre productia artistica 2001- 2021 din zona de arte vizuale RO, expozitia se va dezvalui ca o celebrare a numeroase expresii artistice queer despre identitate, dorinta, trauma, ecologie, ritualuri si vindecare, viitor in cele mai progresiste forme, diferenta, stigmatizare, rasism, sistemul artei contemporane, recuperarea spatiului public, dezmembrarea definitiilor si a normelor opresive, limbaj si neologismele unui vocabular extins, fluiditate, generozitate", spune curatorul sectiunii de arte vizuale, Dragos Olea.

Programul de literatura va cuprinde, la final de primavara si pe perioada verii, o serie de ateliere de scriere creativa sustinute de Adrian Schiop, autorul romanelor "Soldatii. Poveste din Ferentari" si "Sa ne fie la toti la fel de rau", dar si ateliere de traduceri queer cu traducatoarea Laura Sandu si profesoara Ruxandra Visan, precum si dezbateri si o seara de open mic in aer liber, toate cu tematica queer.

"Sectiunea de literatura a TRIUMF AMIRIA isi propune sa recupereze, cerceteze, inventarieze si plaseze volumele queer aparute in ultimii 20 de ani, intr-o incercare de creionare a unei viziuni mai largi, de ansamblu asupra conditiilor in care literatura queer si-a facut loc intr-un spatiu relativ conservator", spune Vlad Viski, curatorul sectiunii de literatura.

Sectiunea de arte performative va aduce publicului un festival de teatru cu opt spectacole queer, dintre care o premiera, produsa in urma unor workshop-uri care vor avea loc in timpul verii. In perioada iunie-iulie vor avea loc si doua ateliere de spoken word si poezie, la finalul carora celor doua grupe se vor reuni pentru un performance.

"Este important sa existe o sectiune de arte performative in cadrul TRIUMF AMIRIA din doua puncte de vedere. Primul ar fi ca incearca sa recupereze memoria culturii queer, intr-o tara in care initiativele de studiere si revitalizare a arhivelor teatrale sunt putine la numar. Iar cel de-al doilea ca isi propune sa reuneasca prin intermediul unui festival si a unor serii de ateliere atat productii marcante si premiere, cat si artisti si artiste ilustri/e, oferind o viziune asupra peisajului queer performativ", explica Ioana Gontea, curatorul sectiunii de arte performative.

Evenimentele vor avea loc intr-un stil hibrid, online sau offline, in functie de evolutia pandemiei de COVID-19 si restrictiile oficiale in vigoare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#muzeul culturii queer, #muzeu minoritati sexuale , #stiri life style