Modul prin care poți alege corect cafeaua pe care să o consumi acasă

Advertorial
Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 13:45
5297 citiri
Modul prin care poți alege corect cafeaua pe care să o consumi acasă
cafea FOTO: clarocafe.ro

CLARO Cafe îți prezintă modul prin care poți alege corect cafeaua pe care să o consumi acasă în funcție de modul de preparare și preferințele de gust.

Îți furnizez câteva informații pentru ca atunci când decizi să cumperi cafea pentru acasă, să faci alegerea cea mai potrivită, în funcție de ceea ce îți dorești de la o cafea.

În momentul în care faci o alegere, în momentul în care cumperi o cafea este foarte important să ții cont de două aspecte: gustul tău și cât de mult ești de ancorat într-un anumit gust, sau cât de mult îți place să experimentezi ceva nou și practic a treia variabilă este modul cum prepari cafeaua respectivă.

Dacă ții cont de aceste 3 variabile acest lucru te va ajuta să faci o alegere cât mai potrivită.

Cum faci alegerea cea mai potrivită înainte de a plasa prima comandă?

Intri pe un site și vezi foarte multe cafele, diferențiate prin preț în funcție de natura lor, de origine sau de specialitate. La cafelele de origine vedem țara, regiunea și ferma din care provin.

Cum faci alegerea potrivită? Ce cafea să iei?

Brazilia, Columbia, Ethiopia, Kenya? Dacă este să te iei după un mod mai general, sunt 4 mari areale geografice din care o cafea arabica poate să provină: cafelele africane sunt caracterizate printr-o aciditate destul de crescută, păstrează cel mai profund genomul cafelei, cresc la o altitudine destul de ridicată, aproape de 2000m, indiferent că este vorba despre Kenya sau Ethiopia sau Rwanda sau Burundi sau Uganda sau Tanzania, sunt acide și fructate.

Există apoi cafelele din America de Sud, care sunt mai ciocolatii și mai puțin acide și puțin mai corpolente.

Vorbim aici de Brazilia, Columbia, Peru, Bolivia, cam acestea ar fi țările din America de Sud producătoare de cafea.

Urcăm apoi spre America Centrală și avem Guatemala, Honduras, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Panama, țări cu un relief și un climat un pic diferit. Vorbim aici de altitudini mai mari decât în America de Sud, similar cu cele din Africa, dar în schimb cu mai multă umiditate. Aici cafelele sunt mai acide decât în America de Sud, dar nu la fel de acide ca cele din Africa. Sunt fructat-florale și mai corpolente. Dacă ar fi să le categorisesc, le pot situa între cele din Africa și America de Sud. Bineînțeles, cu mici deviații, se pot găsi și aici cafele foarte fructate sau cafele mai corpolente, dar ca o caracteristică generală, nu sunt la fel de corpolente și de ciocolatii ca cele din America de Sud, dar nici la fel de fructate și acide ca cele din Africa.

Ultima regiune de pe harta cafelei arabica, single-origin și de specialitate ar fi Asia.

De principiu, în Asia se cultivă foarte multă cafea robusta și liberica, varietăți mai ieftine și mai comerciale și mai industriale. Cafeaua arabica este și ea prezentă, dar foarte puțin în India și mai puțin în Vietnam și practic cea mai mare țară producătoare de cafea arabica din Asia este Indonezia. În aceste zone relieful este vulcanic, dar nu la fel de înalt ca cel din Africa și America Centrală, iar microclimatul este caracterizat de umiditate și ținând cont și de genomul cafelei care a ajuns și a suferit mutații acolo, cafeaua din Asia este mai pământie, merge foarte mult pe note de ciocolată, este mai corpolentă, multe din ele cu note pământii, cu note de tobaccoo și nu au note de fructat-floral ci merg mai multe pe note de spice. Știm foarte bine că cele mai multe condimente provin din Asia, regiunea condimentelor.

Cafelele mai delicate, mai fructate-florale și cu un corp (acea consistență a cafelei, atunci când o vezi cum curge, când o guști, se poate vedea cât de consistentă și uleioasă este). Cafelele cel mai puțin corpolente merg cel mai bine pe metode de preparare la filtru, french press, filtru de casă, inclusiv un ibric.

Deși ibricul oferă o cafea foarte intensă, este totuși o metodă care scoate în evidență notele cafelei.

Deci, dacă prepari cafeaua la ibric, sau la orice metodă care poate fi asociată cu filtrul și aici exclud Mokapot-ul, pentru că acesta nu este filtru, atunci te poți orienta către o cafea din Africa ori America Centrală, mai aromată, fructată-florală, mai puțin corpolentă. Dacă optezi pentru o metodă asemănătoare cu ibricul, cu espresso-ul, sau ai un espressor acasă, sau o cafetieră Mokapot, atunci recomandate ar fi să spunem cafelele mai corpolente și mai ciocolatii – America de Sud, America Centrală, poate Asia. Din nou, aceste recomandări țin cont și de dorințele generale ale fiecăruia, nu este absolut nicio greșeală să iei o cafea mai puțin corpolentă, dar fructată-florală și să faci un espresso din ea, la fel cum nu este nimic greșit în a lua o cafea mai ciocolatie și a face din ea un ibric sau un French-Press sau un V60, spre exemplu, sau un simplu filtru. Atât timp cât cunoști cum vei prepara cafeaua acasă, ce caracteristici va avea cafeaua la metoda ta și cât de deschis ești la noutăți, vei putea face alegerea potrivită. Îți place cafeaua ciocolatie și o facei la ibric? Poți lua o Brazilia, pentru ceva note mai aromate poți lua Columbia, Peru, sau dacă ești mai curajos și dorești să încerci ceva cu note fructate poți opta pentru Guatemala, El Salvador. Dacă ești dispus să încerci o cafea mai aromată, mai fructată, dar mai puțin corpolentă, atunci poți opta pentru Kenya, sau Ethiopia, sau alte cafele din zona Africii.

Sper ca alegerea ta de acum să fie mai ușoară.

CLARO Cafe este o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee". Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cafea, #cafea arabica, #cafea boabe , #stiri life style