Melasma – cea mai răspândită afecțiune a pielii post sezon cald

Advertorial
Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 17:05
4557 citiri
Melasma – cea mai răspândită afecțiune a pielii post sezon cald
melasma FOTO: skin-med.ro

A trecut vara, o vară frumoasă, călduroasă, care ne-a ținut în bătaia soarelui. În ce măsură ne-am protejat pielea în lunile caniculare, observăm de fiecare dată când vine toamna. Specialiștii de la Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București, ne explică totul despre melasma - cea mai frecventă afecțiune observabilă în noul sezon și cum putem repara prejudiciile aduse de soare pielii.

Toamna se numără petele & semnele de pe piele

Cea mai des întâlnită afecțiune specifică acestei perioade a anului este melasma. Melasma reprezintă una dintre cele mai complexe tulburări de pigmentare a pielii. “Se manifestă ca o hiperpigmentare simetrică, cel mai adesea situată la nivelul feței, dar nu exclusiv. Deși apare în mod uzual în rândul femeilor, nici bărbații nu sunt ocoliți de această afecțiune, mai ales când vine vorba despre fototipurile închise. Deși inofensivă și fără complicații din punct de vedere medical, melasma poate avea un impact psihologic major și poate influența calitatea vieții pacienților.”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București.

De ce apare melasma? Cauzele apariției melasmei sunt multiple, cumulative. Un rol extrem de important îl joacă radiațiile UV și lumina din spectrul vizibil, ce acționează fie ca factor declanșator, fie ca unul care agravează o melasma preexistentă, prin activarea mecanismelor melanogenezei. De asemenea, majoritatea pacienților prezintă și un teren genetic favorizant (până la 60% dintre aceștia au istoric familial de hiperpigmentare), sau asociază, în rândul femeilor, cauze hormonale precum sarcina sau administrarea de anticoncepționale orale. Frecvent, evoluează intermitent, cu agravare pe parcursul sezonului însorit, de aceea marea majoritate a pacienților se adresează medicului dermatolog în special toamna.

Diagnosticul & tratamentul melasmei Diagnosticul melasmei se pune în urma unei consultații de specialitate, completată la nevoie de investigații precum analiza facială computerizată sau dermatoscopie, pentru a stabili tipul și extinderea acesteia și a decide tratamentul potrivit fiecărui pacient. De asemenea, o serie de alte leziuni pigmentare trebuie diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice dintre cele mai frecvente. “Managementul melasmei este unul dificil, reprezentând o adevărată provocare pentru medicul dermatolog din cauza complexității mecanismelor de producere. Cele mai bune rezultate clinice se obțin prin combinații terapeutice ce țintesc mecanismul patologic. Un rol incontestabil în tratarea și prevenirea melasmei îl reprezintă fotoprotecția, asigurată prin topice cu spectru larg de protecție solară, folosite constant, tot timpul anului, dar și prin articole de îmbrăcăminte speciale și evitarea fotoexpunerii la orele de vârf.”, explică Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic. În funcție de tipul de melasmă (ușoară/moderat-severă; epidermică/dermică/mixtă), medicul specialist dermatolog vă alege tratamentul topic potrivit, constând în agenți depigmentanti, o rutină corectă de îngrijire și proceduri dermatologice precum peelingurile chimice, microdermabraziunea, microneedlingul sau terapii laser, menite să grăbească și să mențină rezultatele dorite.

Dermatoscopia este instrumentul perfect de diagnosticare

“Vestea bună este că avem la dispoziție o serie de proceduri, tehnologii laser și produse topice (de uz local) de tratament astfel încât depigmentăm complet pielea afectată. Protocolul complet include o schemă de tratament pentru acasă din care fotoprotecția cu ecran maxim, cu reaplicare la 2-3 ore. Acesteia din urmă îi sunt asociate peelingurile dedicate, mezoterapia sau microneedingul, tehnologiile laser depigmentare chiar laser vascular, componenta vasculară obligatoriu de a fi combătută pentru un rezultat susținut în melasmă. Medicul specialist stabilește planul de tratament.”, adaugă Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.

Sunt necesare mai multe ședințe de tratament, 5-6 ședințe, în medie, cu periodicitatea indicată, asociate între ele cel mai frecvent.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#melasma, #dr Amalia Anghel, #skinmed clinic, #dermatologie bucure ti, #hiperpigmentare , #frumusete