Manechinele nu au varsta (Video) (II)

Colaborator:Ileana Mladinoiu
Duminica, 01 August 2021, ora 16:484645 citiri
Manechinele nu au varsta (Video) (II)

Daca ne luam dupa definirea consacrata in lumea atat de capricioasa a modei, un manechin este echivalentul superlativelor in tot ce tine de estetica. Preferatele designerilor si ale fotografilor sunt, in general, cele ale caror frumusete presupune masuri standard, o anumita greutate, dar si fotogenie, expresivitate, atitudine.

A fi manechin este o profesie imbratisata, mai ales in Romania, de catre tineri. Nu la fel stau lucrurile in Vest, caci seniorii au stiut sa se impuna, incat cererile de pe piata lor se inmultesc. S-a ajuns la ideea ca modelingul, cu tot ce implica el, nu este rezervat numai unei categorii de varste, iar tema a inceput sa fie tratata din alt unghi de vedere.

Manechinele nu au varsta (I)

Revenind la Franta, acolo manechinele seniori sunt la moda. Agentia "Masters Models" s-a specializat in castingurile pentru persoanele in varsta.

Mult timp s-a crezut ca 60 de ani inseamna varsta uitarii, a retragerii, a ridurilor care produc spaima. In 2050, spune Sylvie Fabregon, directoarea Agentiei, jumatate din populatie va avea peste 50 de ani, iar un sfert va depasi 74. De aceea, se cauta oameni care transmit ceva bun despre ei insisi, care isi asuma varsta sau doresc sa seduca, prin charisma sau farmec.

"Am pus pe prima pagina o femeie de 50 de ani, pentru ca oamenii trecuti de varsta mijlocie nu se regaseau", sunt cuvintele responsabilului departamentului comunicare al revistei "Notre Temps", Nicole Frene.

E nevoie de mult curaj sa defilezi pe podium, sa fii surazator, cu aer de manechin adevarat, intr-o perioada cand ai sentimentul ca nimeni nu se va mai intoarce pe strada ta, parafrazand-o pe Nicole.

Cand publicatia a organizat primul casting, in 2007, s-au prezentat 1.000 de candidate, pentru ca apoi numarul lor sa se dubleze in fiecare an. Cei care se inscriu vin cu optimism, copiii le-au plecat, vor sa determine publicul sa se bucure de viata, sunt mandri de ridurile lor sau de parul grizonat, arata un reportaj realizat de France 5.

Cresterea numarului de candidati demonstreaza ca seniorii sunt de acum o tinta, ca unii au inteles ca trebuie sa aiba un fizic apropiat de cel al consumatorului, daca ne gandim la publicitate. Trebuie sa fie credibili si reusesc.

Mai greu este cu debutantii, nevoiti sa invete siretlicurile meseriei. Pot ajuta la realizarea de cataloage, reviste internationale, pot face reclame la cosmetice, la bauturi energizante, promoveaza societatile de asigurare, imobiliarele etc. Unii incheie contracte pentru 2-3 luni, altii pentru un an intreg.

Cum spuneam, revista "Notre Temps" organizeaza in fiecare an un spectacol pentru seniori de anvergura, in care sunt antrenati coregrafi, makeup-stylisti, hair-stylisti.

Va lasam sa patrundeti intr-un univers special, prin intermediul imaginilor video:

Manechinele cu forme

In concluzie, lupta impotriva stereotipiei castiga teren. Incep sa fie cautate si manechine mai plinute. Calvin Klein le prefera. Casa de Moda "Daxon" impune stilul adoptat tuturor morfologiilor, promovat si pe web sau pe Facebook, in scop comercial.

Patrik Lemire, director "Marylin Agency" din Paris, mentiona intr-unul din comunicatele sale: "creatorii nu au dorinta de a arata fete prea tinere, care nu sunt inca femei. Se revine la femeia matura, implinita, careia nu-i este teama de nimic, isi asuma hainele pe care le poarta".

In Romania, agentia MRA are un departament specializat impresarierii persoanelor de pana la 70 de ani, pentru reclame la telefoane, produse de igiena sau alimentare. Oferta este atractiva si din punct de vedere financiar, ba chiar spiritual.

Frumusetea trebuie sa fie naturala, sa porneasca din interior.

Starul american Sharon Stone a pozat pentru "Paris Match" la 51 de ani. Poti fi tanara la orice varsta. Important este sa iesi din tine, sa te depasesti, sa incerci sa degaji o imagine pozitiva asupra vietii, cum reiese dintr-un comentariu pe marginea articolului din "Notre Temps". Varsta nu este un handicap, frumusetea este pentru toate etapele vietii, se poate dezvolta.