Mamele babuin isi cara puii morti cu ele si 10 zile - studiu de 13 ani, cu rezultate surprinzatoare

Joi, 12 Martie 2020, ora 11:47
9202 citiri
Mamele babuin isi cara puii morti cu ele si 10 zile - studiu de 13 ani, cu rezultate surprinzatoare
Foto: Arhiva Pixabay

O cercetare realizata timp de 13 ani pe babuini din Namibia a scos la iveala faptul ca mamele din aceasta specie isi cara cu ele puiul mort si cate zece zile, singura explicatie fiind ca aceasta este perioada de constientizare a pierderii si impacarea cu realitatea.

Babuinii Chacma traiesc in grupuri mari, de peste 100 de masculi si femele, si au puternice legaturi de familie si o ierarhie clara. Observatiile facute in randul lor au aratat ca, dupa ce au nascut pui morti sau, dintr-o cauza sau alta, puiul a murit, mama ii cara trupul chiar pana la zece zile.

In tot acest timp, au observat oamenii de stiinta, mama, desi il cara cu ea peste tot, se comporta altfel cu el decat daca ar fi fost in viata. Chiar daca ii cauta in blanita, asa cum ar fi procedat daca era in viata, restul gesturilor tradeaza faptul ca stia ca a murit, arata IFL Science, care publica si o serie de fotografii remarcabile cu femele surprinse in aceasta ipostaza.

Exista oameni de stiinta care pleaca de la ipoteza ca aceste femele nu inteleg ca puiul lor e mort. O ipoteza daramata de acest studiu.

Cei care credeau ca mamei ii lipseste capacitatea cognitiva de a face diferenta dintre un pui mort si unul inconstient sau care, dintr-un motiv sau altul, nu raspunde la stimuli, au banuit ca mama continua sa aiba grija de el in eventualitaea ca acesta isi va reveni. Insa, cel putin in randul acestei specii, aceasta ipoteza s-a dovedit repede falsa, din moment ce comportamentul mamei cu un astfel de pui era complet diferit decat daca acesta ar fi fost in viata.

Concret, puiul era adesea carat de un membru si chiar tarat pe pamant - comportament care nu a fost niciodata observat la o femela cu un pui viu.

Ce fac mamele acestor pui este sa se obisnuiasca cu ideea ca puiul lor a murit, sa tina doliu. Pur si simplu, le este foarte greu sa se desparta de el.

In cazul altor primate, aceasta perioada "de doliu" poate fi si mai lunga, ajungand chiar si la o luna. Insa conditiile din Namibia sunt dure, babuinii traind in desert si calatorind zilnic pe distante foarte lungi. Ar fi un consum enorm ca aceasta perioada sa fie mai lunga, au declarat autorii studiului, oameni de stiinta de la Universitatea din Montpellier.

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femele babuin cara pui morti, #doliu primate, #doliu babuini, #femela pui mort doliu, #doliu primate studii , #animale