Maimuta, cand a invatat sa cante si sa danseze, a devenit om

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 07:03
3747 citiri
Maimuta, cand a invatat sa cante si sa danseze, a devenit om

Afirmatia din titlul de mai sus ii apartine coregrafului rus Serghei Iubashov, autorul unui interesant studiu despre balet.

S-ar putea sa nu fie departe de realitate, daca observam ca inceputurile dansului izvorasc din acelasi punct preistoric cu inceputurile civilizatiei insasi. Picturile rupestre aflate pe peretii pesterilor din Pirinei, din nordul Africii sau Asia surprind grupuri de oameni goi, avand ca activitate de predilectie vanatoarea si dansul.

Muzica este mai veche decat piramidele si hieroglifele

Nu incape tagada ca dansul primitiv era insotit de muzica si, impreuna, ii fascinau pe participanti, ii incantau pe privitori si ii intimidau pe dusmani, poate cu zgomotul, poate cu miscarea incitanta.

Este greu sa intuiesti inceputul dansului si al muzicii, dar ambele se pierd departe in timp, inainte de civilizatia piramidelor, a hieroglifelor, a cuneiformelor sau a primilor corabieri.

Artele au fost intotdeauna marcate de evenimente. Mesajul dansului privea etapele vietii omului, perioadele de vegetatie sau intamplarile din vatra tribului: nasterea, confirmarea unui nou membru, momentul adolescentei, al maturizarii, casatoriei, nasterea copiilor sau momentul decesului - nimic nu scapa ritualului, pentru fiecare moment exista muzica si dansul adecvat.

La multe popoare, ziua maturizarii fetelor, acel moment cand fata devine nubila, nu era motiv de rusine, ci, dimpotriva, se sarbatorea cu muzica si, uneori, legitima prin ritual dreptul fetelor de a-si face o familie.

Elita sociala a confiscat folclorul pentru ea

Omul primitiv cunostea dansul de grup, pantomimic, ritmat, adesea in jurul aspectelor de baza ale existentei umane: hrana, sexualitate si legaturi cu lumea spiritelor, totdeauna in corelatie cu religia si cu superstitiile.

Vestigiile in piatra ale vechilor egipteni, mozaicurile grecilor antici, descoperirile de la Pompei ne dau o imagine privind dansul de societate in lumea antica. Era rezultatul felului de a fi, ceva comun, accesibil tuturor si indragit de toti.

Cu toate acestea, catre secolul XIV, dansul a urcat spre patura sociala superioara a societatii, ca divertisment de salon, prin preluarea si prelucrarea dansurilor folclorice traditionale, mult mai vechi, dar care, pana la acea data fusesera privite cu condescendenta de la inaltimea elitei sociale.

Renasterea secolelor XV-XVI a consacrat dansul ca mijloc de distractie la curte, asociindu-l cu toalete scumpe, bijuterii, cu reguli de conduita pretentiosa si cu foarte precise coduri de maniere.

Valsul, primul drum spre pierzanie

In acel moment, curtea regala din Franta dadea tonul pentru eticheta si comportarea morala in intreaga Europa. Acolo, la curtea Frantei, a aparut, in secolul XVII, menuetul, un dans de maniera, cu reguli pretioase si foarte rafinate.

Tineretul a indragit menuetul din prima zi, simtind in el prilejul unic de a-si cunoaste partenerii, ceea ce friza morala vremii, care nu admitea ca tinerii sa se cunoasca decat in fata altarului, asa cum le-au hotarat parintii soarta.

Cand a aparut valsul - tot in Franta - s-a crezut ca acesta va duce societatea la pierzanie: partenerii nu numai ca se puteau privi unul pe altul, dar se puteau chiar si atinge. Gloria valsului a dat lovitura de gratie puritanilor epocii si, pana la primul razboi mondial, valsul aproape ca n-a avut rival. Dar a aparut tangoul.

Imbratisarea desparte valsul de tango

Fara falsa pudoare, trebuie sa recunoastem ca tangoul, poposit din America Latina, a cucerit Europa nu atat prin extraordinarele sale valente melodice, cat prin dreptul partenerilor de a dansa - ce oroare! - imbratisati.

In aceeasi perioada interbelica, progresul tehnologic a restructurat viata in secolul XX facand sa apara sunetele sincopate ale muzicii "american ragtime", ritmurile de foxtrot si de shimmy, apoi charlestonul, dansul swing din anii '30-'40 si altele cateva.

Dupa razboi, tehnica perfectionata a revolutionat totul. Ea a nascocit instrumente sofisticate, a perfectionat mijloacele de amplificare si cele de imprimare - a evoluat rapid de la patefonul inceputului de secol XX, la DVD-urile sfarsitului de acelasi secol.

Este greu sa cantaresti astazi in ce masura muzica si dansul au urmat evolutia progresului tehnic si in ce masura progresul tehnic ne-a inspirat ritmuri noi si dansuri inedite.

Dar o incercare de a evalua, de acum incolo, viitorul unui asemenea domeniu mi se pare tot atat de imposibila, pe cat ar fi incercarea stramosului nostru urangutan sa fi anticipat, despre urmasii lui, ca vor dansa tango.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiu dans oameni, #tehnici dans, #evolutie dans cultura , #stil