Mahmureala, pacatul celor neinformati

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 18:37
4689 citiri
Mahmureala, pacatul celor neinformati
Foto: Arhiva

Exista o limita "personala" in ceea ce priveste consumul de alcool, pe care e bine sa nu o depasesti. Daca inca nu ai identificat-o, afla ca poti preintampina efectele negative ale alcoolului asupra organismului, macar in ceea ce priveste starea de a doua zi, daca stii sa bei... "cu cap".

Desi contra mahmurelii exista nenumarate strategii, unele dintre ele nu sunt chiar eficiente. Altele, insa, dimpotriva. Iata, sfaturile unui medic de peste ocean, Mehmet Oz, citat de revista Self.

A. La petrecere

1. Mananca intai

Daca inainte de a pleca la petrecere sau chiar dupa ce ai ajuns acolo mananci ceva consistent, te vei ameti mai greu, dupa ce incepi sa consumi alcool. O combinatie indicata este aceea dintre carbohidrati sanatosi si grasimi, cum ar fi carne de curcan cu o chifla din faina integrala de grau sau branza si biscuiti din cereale integrale.

Pentru a digera mancarea, valva pilorica (dintre stomac si intestinul subtire) sta mai inchisa, astfel ca alcoolul nu mai trece asa usor din stomac in intestinul subtire, unde se absoarbe mai repede in organism, din cauza suprafetei mari a intestinului.

2. Alege bauturi mai putin colorate

Opteaza pentru bauturi fara prea multa culoare, cum sunt votca, vinul alb, ginul si evita vinul rosu sau whiskyul. Bauturile inchise la culoare contin mai multe chimicale, care amplifica mahmureala.

3. Evita bauturile energizante

Cafeina te poate face sa te simti mai putin ametit decat esti, astfel ca iti vei da seama mai greu cand ai depasit limita si cat de mult.

B. Dupa ce ai ajuns acasa

1. Spala-te

Alcoolul afecteaza celulele T din organism, care au un rol de aparare a acestuia, astfel ca ramai mai vulnerabil la germeni, lucru care poate amplifica mahmureala. De aceea, este important sa te speli pe dinti, pe maini si pe fata.

2. Bea apa

Deshidratarea, un efect secundar al consumului de alcool fara masura, reduce nivelul de lichid din jurul celulelor sangvine, fapt care duce la dureri de cap, ameteala si greata. Bea un pahar-doua de apa dupa ce ajungi acasa si vei ameliora aceste simptome.

3. Dormi mai mult

Alcoolul afecteaza si substantele din creier responsabile cu reglarea somnului astfel ca, daca macar dormi pana mai tarziu, s-ar putea sa ai o stare mai putin proasta a doua zi.

C. Dimineata urmatoare

1. Ia micul dejun

Consumate dimineata, ouale sunt foarte bune pentru organism, mai ales dupa o petrecere cu exces de alcool. Si asta deoarece contin o substanta numita cisteina, care combate acetaldehida, o toxina din alcool, ce provoaca mahmureala. O alta alegere indicata consta in supa de carne si banane.

2. Bea ceai sau suc natural

Ceaiul de menta indulcit cu miere este foarte bun, ca si un pahar cu suc de fructe natural 100%. Menta linisteste stomacul, iar mierea si fructoza (din fructe) ajuta la metabolizarea mai rapida a alcoolului.

3. Ia un analgezic

Incearca un medicament pe baza de ibuprofen, pentru a calma durerile care apar de regula dupa excesul de alcool. Evita aspirina, pentru ca poate irita stomacul, si acetaminofenul, deoarece acesta trebuie sa fie metabolizat de ficat, care este deja suprasolicitat din cauza alcoolului.

4. Fa exercitii fizice

Unele persoane se simt mult mai bine dupa ce fac miscare, chiar si intr-o stare de mahmureala. Si asta cel mai probabil datorita substantelor pe care le elibereaza organismul in urma efortului, care dau o stare mai buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mahumreala, #sfaturi mahmureala, #sfaturi evitat mahmureala, #evita mahmureala , #stiri life style