Lucruri mai putin cunoscute despre pisici (Galerie foto)

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 18:13
30023 citiri
Lucruri mai putin cunoscute despre pisici (Galerie foto)
Foto: livescience

Pisicile sunt adorabile, cred multi oameni, dar putini sunt si foarte documentati vizavi de animalele lor preferate. Daca vrei sa afli lucruri mai putin cunoscute despre acestea, citeste randurile de mai jos.

Live Science a scos in evidenta cateva realitati interesante legate de pisici.

1. Se pot intelege bine cu cainii

Un studiu publicat in 2008 releva faptul ca pisicile si cainii se pot intelege bine daca "fac cunostinta" atunci cand pisica are pana in sase luni, iar catelul pana intr-un an.

2. Lipaie rapid

Atunci cand privesti o pisica lipaind lapte, e vorba de un proces delicat. O pisica atinge varful limbii de suprafata lichidului, formand un fel de coloana cu limba, si inchide boticul inainte ca laptele sa ajunga inapoi in vas, asa cum ar fi normal gratie gravitatiei. La fiecare "lipaire", o pisica domestica bea aproximativ 0,1 mililitri de lichid. La patru lipairi pe secunda inseamna 24 de mililitri de lichid consumati intr-un minut (cam 5 lingurite).

3. Penisul unui motan are spini

Penisul unui motan are sute de spini mici, rostul acestora nefiind descoperit de cercetatori pana acum. Este posibil ca acestia sa impiedice alunecarea organului genital din vagin in timpul ejacularii sau sa aiba rolul de a stimula femela. Potrivit unui studiu, pisicile femele ovuleaza doar dupa stimulare genitala, astfel ca este posibil ca spinii de pe penis sa aiba legatura cu asigurarea ovulatiei.

4. Multe pisici sunt obeze

Conform Asociatiei americane pentru prevenirea obezitatii la animalele de companie, aproximativ 54% dintre pisicile si cainii din SUA au o greutate peste cea normala. Multe pisici care stau in casa fac foarte putina miscare, ceea ce inseamna ca se ingrasa repede.

O pisica cu o greutate normala, de 4,5 kilograme aproximativ, are nevoie de numai 180-200 de calorii pe zi.

5. Memoria unei pisici este de doar 10 minute

Un studiu din 2007 arata ca pisicile tin minte obstacolele din mediul lor inconjurator numai pentru aproximativ 10 minute.

6. Iti controleaza creierul

Unele pisici si-au perfectionat atat de mult mieunatul incat ii determina pe stapani sa reactioneze imediat la auzul lui. Un studiu din 2009 a aratat ca oamenii gasesc acel mieunat greu de ignorat, acesta fiind folosit de pisici in special atunci cand vor mancare. Stapanii lor gasesc aceasta "cerere" ca fiind neplacuta, dar reactioneaza in scurt timp, mai ales ca li se pare si urgenta.

7. Si parazitii pisicilor iti controleaza creierul

Dupa cum arata mai multe cercetari, parazitul Toxoplasma gondii, care se reproduce numai in stomacul felinelor, este un "maestru" al controlarii mintilor. Acesta infecteaza sobolani si ii face sa se poarte nepasator si periculos, determinandu-i sa stea in locuri in care exista un risc mai mare de a fi prinsi de pisici.

Acest parazit poate afecta si mintea umana, oamenii care traiesc in tari in care sunt rate mai mari de infectie cu Toxoplasma gondii fiind mai expusi riscului de a fi nevrotici decat cei care traiesc in tari in care sunt rate mai mici de infectie cu parazitul mentionat.

8. Incalzirea globala ar putea insemna mai multe pisici

Dintre toate efectele incalzirii globale, acesta este probabil cel mai imbucurator pentru multe persoane. Mai exact, temperaturile mai ridicate si iernile mai scurte ar putea duce la prelungirea sezonului de imperechere la pisici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#pisici, #lucruri interesante pisici, #interesant pisici, #inedit pisici, #lucruri putin cunoscute pisici , #pisici