Life.ro: Filme ale anilor '80: ce proiecte au facut istorie si trebuie sa le (re)vedem si astazi?

Duminica, 26 Iulie 2020, ora 10:01
3494 citiri
Life.ro: Filme ale anilor '80: ce proiecte au facut istorie si trebuie sa le (re)vedem si astazi?

Tu cand ai vazut ultima data filmul care ti-a marcat copilaria sau adolescenta? Sau cate filme care au facut istorie ai vazut pana acum? Cele mai bune 10 filme ale anilor '80 au scris istoria cinematografiei mondiale, filme semnate de regizori de geniu, filme care se predau ca exemplu in scolile de actorie si regie.

Dar la ce sa ne uitam daca am vrea sa (re) traim perioada respectiva? Noi va propunem 5 filme pe care ar trebui sa le vezi cel putin odata in viata:

Die Hard (1988)

Regizor: John McTiernan

Distributie: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Badelia.

Daca nu ar fi fost Die Hard, cate glume cu Bruce Willis nu ar mai fi existat? De cand filmul lui John McTiernan a introdus personajul John McClane (jucat de Bruce Willis), un cinic ofiter NYPD ce incearca sa-si salveze sotia si colegii de teroristii picati ca din senin la petrecerea de Craciun a firmei, au aparut nenumarate alte filme de actiune ce au plasat eroul fie intr-un tren, intr-un avion, la o scoala sau chiar la Casa Alba. Insa nici unul dintre cele patru ale seriei nu se compara cu Die Hard, fara doar si poate unul dintre cele mai grozave filme de actiune, dar si unul dintre cele mai bune filme de Craciun.

Blue Velvet (1986)

Regizor: David Lynch

Distributie: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Laura Dern.

Industria cinematografiei este plina de indivizi ciudati. Insa nici unul nu-si poate traduce excentricitatile intr-un succes cinematografic atat de mare precum cel al lui David Lynch. "Catifeaua albastra" combina un aer misterios si decadent cu un spirit american ironic si satiric si cu un ton original, insufletit si usor stilizat. Acelasi amestec atragator de bizarerie dezgustatoare si familiaritate confortabila, de arta si kitsch, aveau sa faca din serialul de televiziune Twin Peaks fenomenul cultural al anilor 1990 si sa exercite o influenta remarcabila asupra multor imitatori.

Ferris Bueller's Day Off (1986)

Regizor: John Hughes

Distributie: Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara

Nici un al film al anilor '80 nu te poate inspira sa-ti traiesti tineretea la extrem, mai mult decat o face Ferris Bueller's Day Off. Este un amalgam perfect al tuturor lucrurilor pe care ti le poti imagina in momentul in care esti blocat in casa. Daca o plimbare cu un Ferrari alaturi de cel mai bun prieten si iubita ta frumoasa nu-ti trezeste fantezia, imagineaza-ti o petrecere in oras unde vei interpreta "Twist and Shout" sau un pranz gratuit la un restaurant fancy.

E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)

Regizor: Steven Spielberg

Distributie: Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace, Peter Coyote

Povestea este simpla si emotionanta: un invadator din spatiu ajunge pe Pamant si se imprieteneste cu un pusti, Elliot si, mai mult decat atat, reuseste sa lege cu el prietenia intensa pe care multi dintre noi ne-am dori sa o cunoastem. Relatia dintre Elliot si E.T. este ceea ce Spielberg exploateaza la maxim si este imposibil sa vezi filmul si sa nu-ti doresti ca un extraterestru sa aterizeze si in curtea din spatele casei tale.

The Shining (1980)

Regizor: Stanley Kubrik

Distributie: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Sanny Lloyd

Recentul documentar Room 237 a resuscitat interesul aupra adaptarii lui Stanley Kubrik a capodoprei scrisa de Stephen King, The Shining. Un barbat (Nicholson) accepta slujba de ingrijitor pe timp de iarna al unul hotel din Colorado si se muta cu familia lui in acea zona inghetata de la poalele muntilor. Insa hotelul este sursa unui rau neimaginat. Restul trebuie descoperit in The Shining.

Articol realizat de Life.ro.

Fotografie unicat cu celebrul Alain Delon, cu permisiunea acestuia: "Mi s-a părut că era chipeş” FOTO
Fotografie unicat cu celebrul Alain Delon, cu permisiunea acestuia: "Mi s-a părut că era chipeş” FOTO
Anouchka Delon a publicat, luni, pe Instagram, o fotografie a tatălui ei, Alain Delon, "cu permisiunea acestuia". Actorul, care a fost plasat recent sub tutelă consolidată, apare cu faţa...
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
#Film, #actor, #cinema, #cinematografie , #adolescenti