Lancezirea, boala pe care pandemia ne-a scris-o in ADN. Cum scapam de afectiunea extrem de nociva

Marti, 04 Mai 2021, ora 06:46
5944 citiri
Lancezirea, boala pe care pandemia ne-a scris-o in ADN. Cum scapam de afectiunea extrem de nociva
Oamenii au fost afectati psihic de pandemie FOTO Pixabay

In timp ce medicii si oamenii de stiinta cauta tot felul de solutii pentru tratarea simptomelor fizice pentru COVID-19, omenirea intampina si probleme emotionale cauzate de noul virus.

Distantarea si mediul social in care ne desfasuram activitatile de zi cu zi, ne-au facut sa avem probleme de concentrare si sa fim apatici. Aceste probleme denota ca am putea suferi de lancezire.

Cu toate ca vaccinul ar trebui sa reprezinte o speranta pentru revinirea la normalitate, unii oameni au obosit sa spere si se simt dezamagiti. De altfel, aceasta stare de moleseala sau de slabiciune, ne face sa petrecem timp mai mult in pat.

Psihoterapeutul Mihaela Sahlean Apetroaie a declarat, pentru Ziare.com, ca starile de oboseala i-au afectat si pe cei care au fost infectati cu SARS-COV-2, dar si pe cei care nu au trecut prin boala, dar au fost afectati psihic de pandemie.

"Vorbim despre o stare de slabiciune, de stagnare, aceasta stare este si o consecinta a unei epuizari extreme si ma refer aici la o epuizare in plan psihic. Aceasta lipsa de chef este de fapt o lipsa de perspectiva asa cum cei mai multi o percep, din pacate se adancesc in aceasta stare.

Foarte multe persoane simt viata intoarsa pe dos. Descoperim si vom descoperi foarte multi oameni apatici, care poate initial au fost poate chiar furiosi, o furie care i-a si consumat. Starea de oboseala este si un simptom post COVID si cand spun post COVID ma refer la cei care au trecut prin COVID, dar descoperim si o oboseala la cei care nu mai suporta aceste restrictii in pademie si au intrat intr-o oboseala cronica", a declarat, pentru Ziare.com, dr. psih. Clinician Principal, Psihoterapeut Pr. Mihaela Sahlean Apetroaie.

Lancezirea nu este burnout - acea stare de epuizare, care a afectat omenirea, mai cu seama in ultima perioada, pentru ca inca mai avem resurse de enrgie, si nici depresie. Nu suntem tot timpul tristi, insa unele trairi pot fi asemanatoare. Redescoperirea de sine si creativitatea sunt modalitati prin care putem trece cu bine de aceste emotii, spun specialistii.

"Vorbim despre o astenie cronica, invalidanta, cu efecte asupra vietii de zi cu zi. Observam multe persoane cu tulburari de memorie, cu tulburari de concentrare, persoane care semnaleaza foarte multe dureri de cap, sau chiar si disfagie. Sunt evident un cumul de simptome nu foarte usor de trait cu ele.

Cred ca trebuie sa ne redescoperim, sa fim creativi, sa ne dam voie in primul rand sa fim creativi indiferent de context sau sa fim creativi in contextul dat. Consider ca trebuie sa ne concentram pe ceea ce putem face si nu pe ceea ce nu putem face", a adaugat psihoterapeutul.

Pare ca stagnam si preferam sa stam in "bula noastra", iar lancezirea ar putea fi emotia care va domina anul 2021, scrie nytimes.com.

Daca ne simtim coplesiti si nu mai putem sa facem fata situatiilor, cel mai bine este sa luam legatura cu un specialist.

Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Atacantul echipei Tottenham şi internaţionalul brazilian Richarlison a vorbit la ESPN despre depresia profundă prin care a trecut în 2023. Colegul lui Radu Drăgușin le-a recomandat tuturor...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#psiholog, #pandemie, #lancezirea boala, #boli pandemie, #emotii dominante 2021 , #stiri life style