Impresionanta metamorfoza a femeii din 1950 si pana azi

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 21:58
6887 citiri
Impresionanta metamorfoza a femeii din 1950 si pana azi
Foto: Journal des Femmes

Totul este intr-o continua transformare. Specia umana nu face exceptie. Particularizand, femeile evolueaza odata cu trecerea timpului. Genul pin-up definea in anii '50 femeia mai scunda, cu mai putine kilograme si cu trasaturi mai delicate decat in prezent.

O metamorfoza care reflecta igiena vietii, stresul si alimentatia, potrivit unui impresionant studiu realizat de The College of Podiatry din Londra.

Studiul in cauza realizeaza portretul femeii anilor de la mijlocul secolului trecut, pe care il compara cu cel de astazi. Diferentele se observa in semnele lasate de cei 60 de ani trecuti si au drept cauza impactul emanciparii, conform Journal des Femmes

Care sunt diferentele

Prin anii '50, femeia avea in medie 1,53 metri, cantarea aproximativ 61 de kilograme, iar masura la imbracaminte era 40. Astazi, fetele poarta 44, cantaresc 65 kg si au o inaltime de 1,63 metri. La incaltaminte purtau 36, fata de 39 in zilele noastre.

Picioarele s-au adaptat la aceste schimbari morfologice. Au devenit mai robuste pentru a suporta o masa corporala sporita.

Obiceiurile alimentare

Istoria poate explica aceste transformari. Al Doilea Razboi Mondial a perturbat comportamentul alimentar. In anii '50, doar 15% dintre gospodarii aveau un frigider.

Femeile cumparau materiile prime si in aceeasi zi le preparau. Erau cumva dependente de mancarurile pregatite acasa. Astfel, hrana insemna prospetime, spre deosebire de ce se intampla acum. Zilnic, nu consumau mai mult de 1.800 de calorii, in vreme ce in prezent media se ridica la 2.200.

Activitatile fizice

"In deceniul sase, femeile faceau shopping si indeplineau anumite sarcini casnice. Nu stateau in fata unui calculator timp de 8 ore", explica Wendy Powell, antrenor fizic personal din Marea Britanie.

Mersul pe jos era singurul lor "mijloc de transport". 85% din populatie nu avea pe atunci o masina. Acum, pentru ca au mai multe lucruri de facut, femeile dorm mai putin, iar cortizolul- un hormon produs in stare de stres - determina luarea in greutate.

Femeile sunt supuse in prezent unor mai numeroase exigente: sa fie mame bune, gospodine excelente, femei de afaceri, dar, in acelasi timp, sa fie cele mai frumoase si cu un corp bine intretinut.

Alcoolul

Femeia de altadata consuma alcool doar la ocazii speciale. In 2014, ea se foloseste de cel mai mic pretext pentru a sorbi dintr-o bautura. Paharele cu vin au devenit un obicei de cele mai multe ori nociv.

"Alcoolul creste pofta de mancare, rafineaza glucidele cunoscute ca avand efect asupra metabolismului, facand loc grasimilor abdominale care duc la boli de inima sau diabet", explica dr. Amina Aitsi-Selmi.

Cu o alimentatie mai putin echilibrata, nerespectand o anumita igiena a vietii, traind intr-un stres continuu si consumand prea mult alcool, se poate spune ca in 2014, femeia are de suferit.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#transformare femei decenii , #femei