VIDEO Hygge, conceptul danez care poate aduce liniste in casele noastre

Sambata, 30 Ianuarie 2021, ora 08:00
4687 citiri
VIDEO Hygge, conceptul danez care poate aduce liniste in casele noastre
Conceptul Hygge poate aduce linistea in casele noastre FOTO: unsplash.com

Pronuntat "hu-ga", cuvantul hygge provine din limba daneza si se traduce, cu aproximatie, prin "a te bucura de momente de confort si relaxare" pe care le impartasesti cu oameni sau locuri. Este un sentiment pe care il poti trai cand te infasori intr-o patura, cand imbraci haine moi si calduroase de casa, cand creezi in dormitor sau in sufragerie o lumina calda, cand esti inconjurat de prieteni si ai muzica buna pe fundal. Este vorba de momente de intimitate si bucurie, traite cu simplitate.

Hygge inseamna in primul rand sa te simti bine la tine acasa, sa fii apropiat de natura si sa iti petreci timpul facand lucruri linistitoare, nu lucruri care te suprasolicita fizic sau psihic.

Lumina calda si intima a unei lumanari, o masa plina de prajituri in jurul careia stai cu familia si discuti lucruri marunte, o ceasca de cafea calda pe care o tii strans in maini pentru a te incalzi.

Sunt imagini care creeaza un sentiment de confort si aduc buna-dispozitie, parte a conceptului hygge, un concept specific danez care a devenit foarte popular in toata lumea, mai ales acum cand mapamondul este blocat din cauza pandemiei de coronavirus, fortand oamenii sa stea in case.

Iata cinci sfaturi despre cum sa aplici reteta daneza a fericirii, prezentate in cartea lui Meik Wiking "Mica enciclopedie HYGGE - Reteta daneza a fericirii" o incursiune in viata de zi cu zi a danezilor, unul dintre cele mai fericite popoare din lume.

* Aprinde lumanari seara, pentru ca lumina vie a lor te va relaxa. Lumanarile sunt considerate cel mai important element hygge.

* Consuma mancare care se gateste lent, pentru ca aceasta iti hraneste si corpul, si sufletul. Exista cateva retete de preparate delicioase specific daneze, precum boller i karry (perisoare daneze in sos curry), falca de porc inabusita in bere neagra, snobrod (painici rasucite) si skibberlabskovs (tocanita marinarului).

* Petrece cat mai mult timp cu familia si prietenii. Relatiile sociale, care acum s-au mutat in mediul online, sunt un element important al hygge, pentru ca apropierea de alti oameni si dragostea impartasita iti cresc nivelul de fericire.

* Foloseste multe perne decorative si paturi. Te ajuta sa te relaxezi si dau nastere unei atmosfere mai calduroase si mai intime.

* Consuma bauturi fierbinti: ceaiul, ciocolata calda, cafeaua sau vinul fiert te vor ajuta sa te simti mai bine intotdeauna.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Incendiu puternic în capitala Danemarcei. O clădire emblematică a fost cuprinsă de flăcări uriașe VIDEO
Un incendiu puternic a izbucnit marți, 16 aprilie, în centrul vechi din Copenhaga, capitala Danemarcei, relatează BBC. Incendiul a izbucnit în clădirea-muzeu a Bursei, una dintre cele mai...
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
#hygge, #concept, #Danemarca, #fericire, #nordici , #stiri life style