Gorilele salbatice, surprinse pentru prima data in astfel de posturi. Au fost spionate cu gorile false (Video)

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 09:359445 citiri
Gorilele salbatice, surprinse pentru prima data in astfel de posturi. Au fost spionate cu gorile false (Video)
Foto: captura video YouTube/John Downer Productions

Obiceiuri ale gorilelor de munte, o specie enigmatica, au fost surprinse in salbaticie pentru prima oara, cu ajutorul camerelor de filmat montate in interiorul unor gorile false, in fapt niste roboti foarte bine realizati, care au putut pacali animalele.

Astfel, in premiera, gorilele salbatice au fost surprinse cantand, dar si intr-o postura care le face mai putina cinste: avand flatulente, un comportament de altfel normal, tinand cont de faptul ca aceste animale isi petrec mare parte din zi mancand. Nici dieta lor nu le ajuta prea mult.

Practic, pentru ca devoreaza si peste 18 kilograme de plante, traiesc intr-o stare de semi-permanenta flatulenta.

Intregul experiment, filmat de gorile robot, a fost pus la cale de oameni de televiziune, pentru emisiunea Spy in the Wild 2, realizata de BBC-PBS si difuzata la finalul lunii aprilie. Au fost insa cooptati biologi si zoologi, astfel ca, in final, studiul este unul stiintific, arata IFL Science.

Cea mai mare provocare a fost realizarea gorilelor false. S-a optat pentru puii de gorila, astfel incat acestia sa nu fie perceputi ca fiind o provocare.

Apoi, a trebuit sa se tina cont de faptul ca, la aceasta specie de gorila, legaturile se formeaza dupa ce interlocutorii se privesc adanc in ochi un timp indelungat. In acelasi timp, insa, a privi indelung in ochi un mascul poate fi considerata o provocare, iar urmarile pot fi serioase.

Atunci, puii de gorilla roboti au fost dotati cu posibilitatea de a clipi si a-si feri privirea, din cand in cand.

Acestia au fost apoi plasati in grupurile de gorile, observandu-se comportamentul acestora. Surpriza totala a fost cantecul lor, unul colectiv, pe multe voci, si care exprima incantarea, satisfactia din timpul mesei, dupa cum explica realizatorii studiului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News