Formula hidratarii perfecte. Cata apa trebuie sa bem in zilele caniculare, in functie de greutatea corporala

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 00:25
11727 citiri
Formula hidratarii perfecte. Cata apa trebuie sa bem in zilele caniculare, in functie de greutatea corporala
FOTO Hepta

Dupa o lunga perioada cu ploi abundente si instabilitate atmosferica, miezul verii a debutat in forta in Romania, cu cod galben de canicula si disconfort termic accentuat in cea mai mare parte din tara.

Canicula, in Romania, inseamna maxime de la 35 de grade Celsius in sus.

Trebuie precizat, insa, ca temperaturile comunicate de meteorologi sunt masurate in spatii adapostite, la umbra, astfel ca 36 de grade Celsius, comunicate in prognozele meteo, in soare plin pot fi 40 de grade, sau chiar mai multe.

Intr-un mijloc de transport lipsit de aer conditionat, situatia se complica si mai mult.

In plus, disconfortul termic accentuat - indicele temperatura-umezeala (ITU) ridicat- ne impiedica sa ne "racorim" prin transpiratie, intrucat, din pricina umiditatii crescute din aer, aceasta nu se mai evapora, lucru care ne osteneste suplimentar, pe langa temperaturile ridicate.

ITU peste 80 de unitati poate face greu de suportat si maxime rezonabile, sub 35 de grade Celisus. Cand vine la brat si cu temperaturi caniculare este cu atat mai problematic si chiar riscant pentru sanatatea noastra.

Pentru ca temperaturile vor fi caniculare in acest weekend si cei mai multi au planuri de fugit de acasa, Ziare.com a apelat astazi la sfatul medicilor, pentru a ne reaminti ce anume trebuie sa facem si mai ales sa nu facem ca sa ne protejam sanatatea in aceste zile.

"In primul rand, pe cat posibil, nu iesiti din case la ore nepotrivite, adica intre 10 dimineata si 5-6 seara. Daca totusi nu aveti de ales, imbracati-va in haine lejere, in culori deschise, din materiale naturale (bumbac, in), protejati-va capul cu o palarie si cautati locurile umbroase. Evitati cofeina, inclusiv cacao si ciocolata, energizantele -toate stimulentele psihoactive", ne sfatuieste dr. Isabelle Iordache, medic de familie.

Deasemenea, dr. Iordache recomanda precautie maxima, in aceasta perioada, persoanelor suferinde de boli cronice.

"Hipertensivii, cardiacii, bolnavii de diabet, sau boli pulmonare cronice trebuie sa se protejeze si mai mult decat de obicei, sa evite aglomeratiile, plimbarile la ore de varf, sa nu uite sa isi ia tratamentul si neaparat sa discute cu medicul de familie, sau medicul specialist, pentru ajustarea dozelor".

Hidratarea este extrem de importanta, mai ales in aceste zile excesiv de calde.

"35 ml/kg corp. Inmultiti cu greutatea dumneavostra si veti sti cata apa trebuie sa beti. Mai mult nu e problema, mai putin sa nu fie", atrage atentia dr. Iordache.

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, subliniaza: "Hidratare inseamna apa. Nu bere, nu alcool, nu sucuri acidulate. E foarte important sa retineti si sa respectati asta. Alcoolul deshidrateaza, sucurile acidulate contin mult zahar, care numai sanatos nu e".

Bineinteles, sanatatea pielii este principala grija a dr. Leventer, astfel ca ne aminteste sa ne protejam cu creme de protectie solara, si nu doar cand mergem la plaja, la mare.

"Arsura solara poate fi chiar mai grava la munte, chiar si intr-o zi innorata. Mai ales acum, ca anul asta, cu toata izolarea, soarele ne-a vazut prea putin, pielea noastra e cu atat mai nepregatita, trebuie sa o luam usor si, daca ne expunem la soare, sa nu o facem fara creme de protectie solara de minim 30 SPF, cu care ne dam de acasa, nu cand ajungem pe plaja. Deasemenea, nu stam la plaja in miezul zilei, intre 11 si 17, sau daca stam sa fie sub umbrele -si nu din acelea de vezi prin ele", spune dr. Leventer.

Efortul fizic trebuie limitat in zilele caniculare, riscurile de infarct si atac vascular cerebral cresc foarte mult cand temperaturile si diconfortul termic sunt ridicate.

"Grija mare la copii. Nu ii lasati nelimitat in soare, sau in apa - apa actioneaza ca o lupa prin care radiatia solara isi mareste puterea. Pentru ca cei mici stau ca pestisorii in mare, trebuie sa le refacem mai des stratul de crema cu protectie solara", ne-a mai sfatuit doamna dr. Leventer.

Ochelarii de soare sunt si ei foarte importanti. Asa cum radiatia solara ne afecteaza pielea, ne afecteaza si ochii, iar urmarile pot fi la fel de dramatice, pe termen lung.

Nu uitati, desigur, oriunde mergeti, sa respectati masurile de distantare fizica, sa purtati masca in spatiile inchise sau aglomerate si sa va spalati des pe maini.

Drum bun! Vacanta frumoasa!

Nor de praf saharian în România. Unde vor avea loc ploile „murdare” însoțite de descărcări electrice VIDEO
Nor de praf saharian în România. Unde vor avea loc ploile „murdare” însoțite de descărcări electrice VIDEO
Un nor de praf saharian va intra în România în următoarele zile. O depresiune atmosferică localizată în Europa de vest va aduce un transport intens de praf saharian, până joi, 28...
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
Ninge abundent, luni, în judeţul Braşov, cel mai afectat tronson rutier fiind drumul naţional 73A, între localităţile Predeal şi Râşnov. Acest tronson rutier este închis, luni...
#canicula, #meteo, #doctor, #dermatolog, #Medic de familie, #Mihaela Leventer dermatolog, #sfaturi medicale, #creme de protectie , #familia