Dragostea, intre mit si adevar

Joi, 07 Martie 2013, ora 14:00
7424 citiri
Dragostea, intre mit si adevar
Foto: infoniac.ru

Poate niciun domeniu nu este invaluit in atatea mituri, superstitii si enigme ca dragostea. Legendele despre iubirile romantice, patimase, salbatice, razbunatoare se trag din timpurile cele mai vechi.

Le gasim in literatura clasica, in cea antica, in legendele si chiar scrierile sfinte, dar folosindu-ne imaginatia le putem descifra chiar si in picturile rupestre, atunci cand preistoricii stiau sa reprezinte forme, dar nu stiau sa-si astearna gandul in forma scrisa.

Exista desigur si mituri contemporane legate de iubire, care poate ne surprind prin simplitatea lor sau ne dau de gandit prin mesajul pe care ni-l transmit, noteaza Infoniac, oferind cinci exemple semnificative.

Mitul 1: extremele se atrag

Principiul este valabil in fizica, dar nu se confirma neaparat in domeniul sentimental. Ideea ca exremele se atrag suna foarte romantic, dar viata arata ca o asemenea atractie este mai curand de foarte scurta durata.

Sociologii constata ca nu sunt deloc frecvente cazurile cand parteneri proveniti din medii sociale sau economice diferite, cei cu preocupari deosebite sau cu pasiuni care nu se aseamana ajung la o relatie de foarte lunga durata.

In mod curent, o asemenea relatie se stinge in momentul cand partenerii constata ca fiecare vorbeste alt limbaj si descopera dintr-o data ca nu au nimic comun a-si spune.

Studiile au aratat ca 90% din femeile care cred ca si-au gasit partenerul ideal, dar nu-i impartasesc caracterul, il abandoneaza la cel mult trei ani dupa ce l-au descoperit.

Mitul 2: adevarata dragoste se intalneste o singura data

Fals. Psihologii sunt aproape unanim de acord ca o dragoste sincera se poate repeta, cu aceeasi sinceritate si pasiune, ca si prima data. Orice om poate iubi de mai multe ori si de fiecare data poate incerca aceeasi sincera experienta de adevarata dragoste.

Poate ca dragostea unica este numai un ideal creat de literatura romantica, anume ca sa ne impresioneze prin emotionantele cupluri, pe care in viata nu le-am vazut niciodata si poate nici nu vom avea ocazia sa le vedem: Tristan si Isolda, Romeo si Julietta, Paul si Virginie.

Mitul 3: dragostea invinge totul

Dragostea stie sa invinga multe, dar sigur ca are o limita. De multe ori, ea insasi e invinsa prin propria dezamagire si ma voi referi din nou la literatura: Anna Karenina, Madame Bovary si multe altele.

A spune ca dragostea invinge totul inseamna a socoti ca nu are limite. Relatia intre parteri poate invinge multe, dar numai daca, pe langa dragoste, mai intervin si alte ingrediente: rabdare, concesii, simtul umorului.

Specialistii apreciaza ca, in viata, invinge nu atat dragostea, cat abilitatea de a gestiona furia, de a face fata stresului si mai ales rabdarea.

Mitul 4: adevarata dragoste dureaza putin

Ideea este foarte raspandita si porneste de la observarea cuplurilor din jurul nostru, care de foarte multe ori isi schimba rapid comportamentul.

De altfel, insasi constatarile statistice ale socilologilor au aratat ca numai 13% din cupluri pastreaza nealterate sentimentele romantice o lunga perioada, care poate dura decenii.

Constatarea insinueaza ca, in timp, dragostea nu ramane nealterata, pasiunea cu atat mai putin, iar compatibilitatea sexuala e in declin.

Adesea, incertitudinea si anxietatea inlocuiesc ireparabil sentimentele duioase de la inceputul relatiei. Aceasta optica este totusi pusa sub semnul intrebarii in contextul nenumaratelor cupluri care au ajuns fericite la varsta a treia.

Mitul 5: nu exista dragoste la prima vedere

Studii psihologice, atat clasice, cat si moderne, au dovedit ca partenerii se pot place intr-o fractiune de secunda dupa ce s-au cunscut, dupa trei minute pot simti o atractie reala, iar dupa cateva ore pot simti nevoia de a crea chiar si o relatie de durata.

Acestea nu constituie insa majoritatea cazurilor. Studiind esaloane reprezentative, aceeasi psihologi au constatat ca perechile care ajung sa se placa de la prima vedere - intr-o clipa sau in cateva ore - nu depasesc 11% din totalul cuplurilor.

Dupa unii este destul de mult, dupa altii cam putin. Totusi, chiar daca procentul se limiteaza la acest 11%, el dovedeste ca dragostea la prima vedere nu este un mit, ci o realitate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dragoste la prima vedere, #extremele se atrag, #mituri dragoste, #studii dragoste , #cuplu