Dragostea este perceputa de creier ca dependenta de cocaina

Joi, 08 Iulie 2010, ora 11:40
6310 citiri
Dragostea este perceputa de creier ca dependenta de cocaina

Oamenii de stiinta au descoperit ca dragostea romantica este perceputa de creier ca si o dependenta, acesta fiind si motivul pentru care cei care abia au iesit dintr-o relatie intampina mari greutati in a-si reveni si a trece peste moment.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea americana Rutgers, unor persoane recent despartite de partener li s-au aratat fotografii cu fostul/a, scanandu-li-se in acelasi timp creierul.

S-a observat ca in creier s-au activat, printre altele, exact regiunile ce raspund de recompensa, dependenta de substante, precum alcoolul, tutunul, stupefiantele ori durerea fizica, relateaza LiveScience.

Perceputa de creier ca si dependenta de cocaina

S-a observat ca regiunea numita cortex prefrontal lucra intens, aceasta fiind asociata si cu dependenta de cocaina sau cea de tutun.

Concluzia nu face decat sa explice de ce unor oameni le este atat de greu sa treaca peste o despartire si de ce, in anumite cazuri, se ajunge la un comportament extrem, cum ar fi chiar sinuciderea, dupa un esec in amor.

"Dragostea romantica este o dependenta", ca un viciu, a explicat autorul studiului, Helen E. Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers. "O dependenta puternica, dar minunata, cand lucrurile merg bine, si de-a dreptul oribila cand lucrurile nu merg intr-o directie buna", a explicat ea.

In cadrul studiului, cei 15 voluntari ale caror creiere au fost scanate, 10 femei si 5 barbati, avusesera o relatie de circa 2 ani si trecusera circa 2 luni de cand aceasta luase sfarsit. Subiectii au marturisit ca isi petrec peste 85% din timpul in care nu dorm gandindu-se la fostul partener.

Vestea buna este insa ca timpul vindeca chiar si dependentele, in cazul voluntarilor observandu-se din ce in ce mai putina activitate in regiunile enumerate. Si inca o veste buna este aceea ca a vorbi despre pierdere are, intr-adevar, efect terapeutic pentru creier, fiind de preferat chinului interior, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in editia de iulie a Jurnalului de Neurofiziologie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#dragoste dependenta, #dragoste creier, #dragoste romantica, #despartire siferinta, #despartire creier , #relatii