Dovada clara ca, in vremuri grele, dinozaurii din Jurassic apelau la canibalism

Vineri, 29 Mai 2020, ora 08:324256 citiri
Dovada clara ca, in vremuri grele, dinozaurii din Jurassic apelau la canibalism
Foto: Wikipedia/Nobu Tamura

In vremuri in care hrana se gasea foarte greu, dinozaurii din Jurassic puteau ajunge si in situatia extrema de a manca un seaman, arata un studiu recent.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au descoperit in cariera Mygatt-Moore din vestul statului Colorado 2.368 de oase fosilizate de la mai multi dinozauri.

In mod interesant, 29% dintre aceste oase prezentau urme de muscaturi, un procent mult mai mare decat in mod obisnuit. Sigur, unele fusesera mancate dupa moarte, dar altele nu.

Iar dupa urmele de pe oase, cei care s-au hranit cu ele au fost, in mare parte, alozaurul (Allosaurus), un superpradator care domina peisajul din Jurasic in urma cu circa 150 de milioane de ani, si tiranozaurul (Tyrannosaurus rex - T. rex), care a trait 80 de milioane de ani mai tarziu, in Cretacic, arata IFL Science.

Cum inclusiv fosile ale acestor specii au urme de colti, e clar ca, in vremuri grele - seceta, incendiu etc. - aceste specii recurgeau la canibalism.

Daca despre tiranozaur studiile au aratat deja ca putea recurge la canibalism, in cazul alozaurului este o noutate. Astfel, specia devine al treilea dinozaur despre care au fost identificate dovezi clare de canibalism. Cea de-a treia specie cu astfel de apucaturi este majungazaurul (Majungasaurus), care a trait in Madagascar.

Cu o lungime de pana la 10 metri si o greutate de 2,5 tone, alozaurul era un pradator comun. Nu la fel de mare ca tiranozaurul, dar cu siguranta la fel de tenace, au conchis oamenii de stiinta, citati intr-un raport publicat de jurnalul PLOS One.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News