Divortul, la mare moda in lume - Topul tarilor cu cele mai multe casnicii destramate

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 12:51
22471 citiri
Divortul, la mare moda in lume - Topul tarilor cu cele mai multe casnicii destramate
Foto: Big Picure

Statisticile arata ca in societatea contemporana, se produce un fenomen ciudat: numarul casatoriilor scade dramatic, iar numarul divorturilor, dimpotriva, a crescut spectaculos.

In plus, e tot mai frecventa si chiar respectata o situatie cam blamata in vemurile trecute, cea a partenerilor care convietuiesc fara sa se casatoreasca. In cazul lor, divortul se reduce la un simplu salut: pa si pusi.

Asemenea relatii se numesc prietenii, intrucat incomodul termen de concubinaj a iesit demult din uz, iar cuplurile care isi duc viata pe baza de prietenie nu se jeneaza de lume.

Exista o vreme cand mireasa, ajunsa la altar gravida, era rusinea familiei. Astazi nu sunt putine cazurile cand mirii se prezinta la altar impreuna cu cei doi copii ai lor, plus unul din prima casatorie "al ei" sau "al lui", dupa caz. Urmeaza, fireste, nunta cu dar, darul fiind un sine qua non al nuntilor. Divort cu dar nu s-a pomenit.

Portatul Big Picture a gasit potrivit sa prezinte cateva exemple, pe tari, ca sa dea o imagine cat de frecvent este astazi divortul in lumea moderna.

Maldive

Pare ciudat faptul ca acest stat insular, unde predomina religia islamica, este unul din cele mai tolerante cu privire la divort. De altfel, formalitatile sunt foarte simple. Este suficient ca perechea sa se infatiseze in fata unei instante, pronuntand de trei ori cuvantul "talak" si gata, divortul s-a facut.

Sa nu uitam totusi ca tara este vizitata de numerosi turisti, care fara indoiala au influentat atat casatoriile, cat si divorturile. Pentru unii localnici, nunta e o distractie, iar divortul un divertisment.

Belarus

In statistica, acest stat fost sovietic ocupa locul al doilea din lume in ce priveste divorturile estimate la 68% din casatoriile incheiate. Nici macar biserica ortodoxa nu reuseste sa stavileasca fenomenul, intrucat 40% din belarusi se declara atei la recensamant.

Belgia

Statisticienii explica rata ridicata a divorturilor, ajusa la 68%, prin standardele ridicate de viata si de protectie sociala.

In aceste conditii, partenerii nu se simt dependenti unul de altul. In anii '70, cand nivelul de trai era mult mai scazut, rata divorturilor atingea doar 9,2%. Sa fie buna si saracia la ceva?

Rusia

Rata divorturilor in Rusia este 51%, iar sociologii dau doua explicatii: alcoolismul ridicat si lipsa de locuinte. Cel dintai este usor de inteles, dar cu privire la cel de al doilea, trebuie aratat ca in majoritatea familiilor de rusi numarul incaperilor este mult mai mic decat cel al locatarilor.

Intrucat este greu sa duci o viata de cuplu in conditii inghesuite, pana la urma unul din soti isi gaseste o alta solutie, iar celalalt ramane cu buza umflata.

Statele Unite

Procentul divorturilor in SUA este relativ apropiat fata de cel din Rusia, dar cauzele par a fi diferite: americanii simt nevoia de schimbare. Statisticile arata ca doar 41% din cupluri sunt la prima casatorie, 62% sunt la a doua, iar 73% sunt la a treia.

Viata trepidanta contemporana este principala cauza, dar uneori conteaza si adulterul. Zic uneori, pentru ca alteori este reciproc acceptat.

Portugalia

Specialistii de la Institutul National de Statistica considera ca scaderea fertilitatii este cauza principala a divorturilor in aceasta tara. Ea ocupa un loc de frunte in UE, in Portugalia inregistrandu-se o medie de 70 divorturi pe zi.

Republica Ceha

Rata divorturilor a crescut rapid in aceasta tara. In 1960 era 15%, iar in 2005 ajunese la 50%. Profesorul Jitya Rychtarikova, de la Universitatea din Praga, care s-a ocupat in mod deosebit de aceasta problema, considera ca dinamica divorturilor este legata de cariera femeilor, care nu se mai ocupa de menaj, preferand obligatiile serviciului.

Chiar si astazi, in familiile cu nivel cultural scazut, unde femeile au mai putine posibilitati de a se afirma profesional, numarul divorturilor este foarte scazut.

Suedia

In toate tarile scadinave, rata divorturilor este ridicata, dar Suedia inregistreaza, printre ele, un record. In 2013, s-au inreistat in aceasa tara 25.100 divorturi, multe din ele la mai putin de un an de la casatorie.

Cauza se pare ca provine din simplificarea formalitatilor. Este suficienta o simpla declaraie si - gata. In mod exceptional, conflictul ajunge la instanta de judecata numai daca se pune problema unui partaj ramas in discutie, sau altei probleme nerezolvata intre soti.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#formalitati divort, #divorturi SUA, #divorturi Rusia, #rata divorturi , #casatorie