De la cearta la despartire, din cauza banilor. Cum se ajunge la astfel de situatii?

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 08:59
12672 citiri
De la cearta la despartire, din cauza banilor. Cum se ajunge la astfel de situatii?
Foto: Arhiva Pixabay

Multi dintre noi am auzit despre cupluri care s-au despartit din cauza banilor. Unora dintre noi li se pare imposibil ca o relatie trainica sa se rupa doar din aceasta cauza. Si, totusi, se poate, si asta nu se intampla tocmai rar, explica psihologul.

"Tema banilor a fost tot timpul una de actualitate in mariaje. Fie ca bunastarea materiala a fost scopul evident al mariajului, fie ca lipsa banilor a dus la probleme, concertarea exclusiva pe aceasta tema nu are cum sa nu duca la despartire", explica pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Ai putea crede ca adevaratul motiv al despartirii este modificarea comportamentului unuia dintre soti, cel care aduce multi bani in casa, pentru ca auzim si vedem astfel de cazuri. Realitatea e insa ca, desi "banii reprezinta putere, iar acest lucru poate modifica (in rau) comportamentele anumitor indivizi, in general nu prezenta banilor este cea care duce la destramarea cuplurilor.

Absenta lor este cea care aduce adevaratele probleme", explica specialistul, care atrage atentia asupra unei situatii care poate tensiona o relatie, cazul in care femeia castiga mai mult.

"Chiar daca am spune ca asa ceva nu mai are cum sa existe in 2017, sunt situatii in care asta este o mare problema, cel putin pentru barbatul din cuplu", afirma George Chiriacescu. Si din astfel de situatii se poate ajunge la o ruptura.

Dar de ce sunt banii atat de puternici, incat pot desface cupluri? Potrivit psihoterapeutului, adesea cuplurile cu probleme din cauza banilor isi construiesc singure aceste dificultati si le autogenereaza.

Iata cum:

- Exista asteptari (pe plan financiar) de la partener, insa nespuse explicit, nediscutate si nenegociate (cum cheltuim, cum facem economii, ce se intampla daca unul intra in somaj sau da faliment, cum investesc in educatia copiilor etc.)

- O imagine diferita pe care o au cei doi despre siguranta financiara

- O alta cultura economica in familia de origine

- Sentimentul ca celalalt "te trage in jos".

Citeste si Cum il inveti pe copil valoarea banului - Cea mai eficienta metoda de a-i explica ce inseamna TVA

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Banii care despart cupluri, #cuplu despartire bani, #motiv divort bani, #probleme financiare cuplu psiholog, #bani putere comportament, #femeie castiga mult cuplu , #cuplu