De ce este important sa fii responsabil

Advertorial
Miercuri, 05 Mai 2021, ora 09:00
34268 citiri
De ce este important sa fii responsabil
Sursa foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/ Shutterstock

Responsabilitatea inseamna sa faci ceea ce trebuie facut atunci cand trebuie facut, inseamna stabilirea prioritatilor si realizarea lor.

Cand esti responsabil, nu amani o sarcina pentru ca te face sa te simti inconfortabil sau pentru ca este ceva ce nu iti doresti sa faci.

Responsabilitatea este capacitatea de a raspunde unor situatii, fara sa fii paralizat de frica ori dominat de anxietate, fara sa procrastinezi, pretinzand ca o anumita problema nu exista.

Asadar, responsabilitatea inseamna sa fii pregatit, nu panicat, inseamna planificare, dar si recunoasterea faptului ca nu poti controla tot ceea ce se intampla in jurul tau.

Poti fi responsabil in toate aspectele vietii, fie ca este vorba despre situatia financiara, viata personala, sarcinile profesionale sau relatiile cu persoane necunoscute.

Responsabilitatea, o calitate importanta

A fi responsabil este o calitate importanta, deoarece te ajuta sa ai o viata ordonata si sa elimini factorii stresanti din viata ta. Sa fii pregatit pentru situatii neprevazute este o prima dovada de responsabilitate.

De pilda, pentru a face fata situatiilor financiare neprevazute, este important sa ai economii. Invata sa pui bani deoparte, astfel incat, daca iti pierzi locul de munca, daca ai o problema de sanatate ori daca trebuie sa faci reparatii urgente in locuinta, sa nu fii nevoit sa te imprumuti. Pentru aceasta, iti poti deschide un depozit bancar pentru economiile tale. In plus, daca alegi intelept, poti avea parte, de pilda, de o dobanda depozit atractiva si fixa pe toata durata depozitului si astfel poti pune bani deoparte pentru situatii de urgenta.

Viata poate parea nedreapta uneori, dar, ca o persoana responsabila, nu vei da niciodata vina pe ceilalti pentru problemele care apar. Drumul spre succes nu este usor si, cu toate ca este incarcat cu provocari, o persoana responsabila va urma directia propusa fara sa ii acuze pe ceilalti cand da de greu. Din contra, va invata sa gaseasca solutii pentru incercarile pe care le are de infruntat. Responsabilitatea este una dintre calitatile care ii definesc pe liderii competenti.

Odata cu responsabilitatea vin si alte atribute care iti pot face viata mai usoara. Sa iti pastrezi calmul in situatii critice, sa ramai concentrat cand trebuie sa depasesti momente stresante, sa iti pastrezi optimismul si taria de caracter - sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti face daca ai un comportament responsabil.

Timpul, aliatul oamenilor responsabili

Nu este intotdeauna usor sa inveti sa fii responsabil, insa merita sa incerci. Sa iti asumi responsabilitati inseamna, printre altele, sa inveti sa iti gestionezi timpul, pentru a-ti indeplini obiectivele, si, in acelasi timp, sa iti cunosti limitele, astfel incat sa nu iti propui sarcini mai dificile si mai multe decat poti rezolva. Atunci cand esti suprasolicitat, e mai dificil sa rezolvi toate lucrurile pe care le ai de facut, munca devine coplesitoare si e mai greu sa te recuperezi si sa o iei de la capat.

Fiecare pas pe care il faci spre a deveni responsabil te ajuta sa iti intaresti stima de sine si sa iti imbunatatesti relatiile cu prietenii, familia si colegii. Si asta pentru ca asa devii mai putin stresat si mai putin dezorganizat, astfel ca poti castiga mai usor respectul celorlalti.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#responsabilitate, #calitati, #prioritati , #stiri life style