De ce au cainii nasurile atat de reci

Luni, 02 Martie 2020, ora 12:22
9610 citiri
De ce au cainii nasurile atat de reci
Foto: Arhiva Pixabay

Un studiu stiintific a gasit raspunsul la intrebarea de ce nasurile cainilor sunt atat de reci. Desi pana recent s-a crezut ca acest fenomen este asociat cu reglarea temperaturii corporale, oamenii de stiinta au descoperit ca nasurile cainilor actioneaza precum niste detectoare de caldura ultrasensibile.

In cadrul unui studiu publicat in jurnalul Scientific Reports, o echipa internationala de cercetatori din Suedia si Ungaria a descoperit ca in cazul unei temperaturi ambientale de 30 de grade Celsius, rhinarium-ul cainelui - varful nasului - este cu cateva grade mai rece.

Pe de alta parte, in cazul in care temperatura exterioara este de 0 grade Celsius, nasul cainelui are in jur de 8 grade Celsius. Cei doi factori ajung sa fie egali la o temperatura ambientala de 15 grade Celsius, au concluzionat oamenii de stiinta, relateaza luni agentia Xinhua.

Cercetatorii au banuit ca aceste diferente sugereaza ca varful nasului are functie senzoriala, iar ipoteza lor s-a dovedit corecta.

Studiul a demonstrat ca nasul unui caine poate detecta deseori surse foarte vagi de caldura - cum ar fi prezenta unui mamifer de mici dimensiuni - de la o distanta de un metru si jumatate.

Echipa de specialisti de la Universitatea Lund din Suedia si de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria a studiat trei caini - Kevin, Delfi si Charlie - dresati sa identifice care dintre doua obiecte identice, cu o latime de zece centimetri, a fost incalzit pana la o temperatura cu 12 grade Celsius mai mare decat cea ambientala.

"Toti cei trei caini au reusit sa detecteze stimuli de radiatii termice slabe in cadrul unor experimente dublu-orb", se precizeaza in studiu.

"In plus, am utilizat imagistica prin rezonanta magnetica asupra a 13 caini treji, comparand raspunsurile la stimuli termici cu aproximativ aceeasi temperatura ca in experimentul comportamental. Stimulul cald a determinat un raspuns neuronal mai mare.

Toti stimulii de caldura radianta folositi in experimentele noastre erau prea slabi pentru a fi simtiti de mana omului, chiar si de la distante foarte mici. Trebuia sa atingem suprafetele pentru a simti caldura", au explicat cercetatorii in studiul lor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#caini nasuri reci, #studiu nasuri reci caini , #animale