Cum supravietuiesc rezervatiile naturale in vreme de pandemie? Leoparzii, leii si hienele vin live in orice sufragerie

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 07:15
5377 citiri
Cum supravietuiesc rezervatiile naturale in vreme de pandemie? Leoparzii, leii si hienele vin live in orice sufragerie
Foto: Arhiva Pixabay

Rezervatia Sabi Sands Game, aflata la granita Parcului National Kruger din nord-estul Africii de Sud, este de obicei plina ochi cu turisti care platesc bani grei pentru experientele traite acolo.

Insa in aceste vremuri de pandemie parcul este gol si doar cativa oameni mai au acces acolo: este vorba despre patru echipe de ghizi de la WildEarth Safari, care insotesc zilnic oamenii din intreaga lume, live si gratuit, intr-un safari virtual.

De fapt, cu asta se ocupa organizatia lor de ani de zile, transmitand live safari-uri interactive care ajung acasa la oameni din intreaga lume, relateaza CNN.

Intr-o perioada in care oamenii sunt in izolare peste tot in lume, copiii inca nu merg la scoala, iar oamenii cauta noi moduri de distractie si relaxare, transmisiunile WildEarth Safari aduc un strop de bucurie lumii intregi.

In mijlocul rezervatiei si-au creat un mic studio, unde au adunat toata tehnologia necesara transmisiunii si de unde raspund la intrebarile care vin direct de la telespectatori.

Tot de aici functioneaza si Wild Earth Kids, prin care profesorii pot face clase interactive, iar copiii pot adresa intrebari la care sa raspunda ghizii aflati live in safari.

De mare efect este si camera Djuma, care de peste 20 de ani transmite live non stop ce se intampla in jurul sau, in parcul natural.

WildEarth face transmisiuni in live streaming de peste zece ani, intr-o forma sau alta, insa in zilele acestea primeste atatea intrebari incat nu reuseste sa le raspunda tuturor.

De la inceputul pandemiei, numarul telespectatorilor a crescut inzecit, spun reprezentantii companiei.

"Mai ales in vremuri de izolare, aceste transmisiuni au castigat o popularitate foarte mare", spune Graham Wallington, cofondator si CEO WildEarth, pentru CNN.

"Primim o sumedenie de mesaje de la oameni care ne spun ca asta i-a salvat, ca se simt atat de singuri si au nevoie de aceasta interactiune".

Wallington si-a construit un renume, devenind cel care aduce natura in direct, in casele oamenilor. Cariera sa a inceput la sfarsitul anilor '90, inainte ca Internetul sa explodeze la nivel global: A inceput cu camere live ascunse in tufisuri si, de-a lungul anilor, si-a imbunatatit oferta cu safari-uri live, show-uri TV pentru canale precum National Geographic si chiar safari-uri subacvatice.

Ceea ce-i atrage pe turisti, spune el, nu este tehnologia, care a devenit accesibila cu timpul, ci conexiunea cu ghizii si povestile animalelor.

Insa conexiunea virtuala nu reuseste sa plateasca facturile pentru o intreaga rezervatie precum Sabi Sands. Ea are nevoie de turisti si de banii lor pentru a supravietui.

"Turismul este cel care ii tine pe elefanti in viata, pe rinoceri si pe leoparzi. Turistii sunt cei care fac asta. Nimeni altcineva nu poate face asta", spune si Japie van Niekerk, proprietarul Cheetah Plains, din cadrul Sabi Sands.

Ai plati ca sa vezi spectacolul naturii?

"Exista o multime de variabile de care trebuie sa tinem cont, pentru a pastra legatura cu turistii. Nu ne putem permite sa ne 'uite'", spune si Nicole Robertson, reprezentant &Beyond, cea mai de succes companie de safari din intreaga lume.

Daca oamenii platesc sume uriase sa vina aici in persoana, poate ca vor plati macar o parte pentru a vizualiza online?, se intreaba acesta.

"Trebuie sa gasim o modalitate prin care sa construim experiente individuale de safari in online, care sa aduca bani pentru a plati personalul si a pastra acest motor de conservare functional", spune el.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#rezervatii naturale live, #transmisiuni live safari, #live safari , #animale