Cum se ajunge la despartire si care sunt etapele resimtirii ei

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 06:58
12176 citiri
Cum se ajunge la despartire si care sunt etapele resimtirii ei
Foto: Arhiva Pixabay

Emotiile negative ce apar la momentul unei despartiri sunt cele care fac ca multora sa le fie frica din start sa intre in relatii sau sa se implice afectiv. Poate parea ca cea mai simpla varianta pentru a te feri de suferinta este neimplicarea. In realitate, tocmai aceasta neimplicare este chiar principalul motiv al despartirii.

Totusi, cand ne gandim la ce sentimente traieste o persoana in urma unei despartiri nu trebuie sa uitam si de ce parte a baricadei ne aflam intr-un asemenea moment: cel ce provoaca despartirea, cel parasit, este situatia unei despartiri amiabile, in care cei doi stabilesc de comun acord ca nu mai au nimic de impartit s.a.m.d.

Sigur este faptul ca unul dintre cei doi sufera mai mult. Chiar si in cazul despartirilor amiabile, unul dintre parteneri inca mai spera ca lucrurile pot fi rezolvate, neintelegerile stinse sau reaprinsa flacara pasiunii.

Cele 5 stadii de dupa despartire

Au fost determinate cinci stadii ale perioadei de dupa despartire - negarea, furia, meditarea, tristetea, acceptarea. Toate acestea, intensitatea cu care sunt resimtite fiecare in parte sau cat timp dureaza fiecare asa zisa etapa depinde de la individ la individ, de stilul vietii sale si, revin, daca el este cel care a provocat despartirea sau cel parasit. Exista inclusiv posibilitatea sa nu resimta nimic, poate doar o schimbare a rutinei zilnice.

Desigur, cei parasiti sunt predispusi la depresii cu tot ce implica acestea, de la simptome somatice la cele psihice.

Fundamental, fiecare despartire este resimtita drept un "doliu", o rupere a unei structuri. Este resimtita ca o trauma si poate provoca ca reactie un episod depresiv. Apar sentimente de vina, furii, se activeaza un spectru larg de ganduri care provoaca anxietate, iar individul va trebui sa descopere metode proprii de a le face fata.

Din perspectiva terapiei de cuplu, poate doua aspecte reies ca fiind importante pentru cursul intregii vieti a unui cuplu: toate relatiile se construiesc si se destrama in doi, individul are un "model" de partener pe care il cauta in toti cei pe care ii intalneste.

Exista posibilitatea ca intreaga viata sa traim cu un singur model de partener, indiferent de numele pe care il poarta si independent de cate relatii avem. Ca si cum am avea un scenariu prestabilit si in care schimbam doar actorul. La momentul la care se intra in relatii exista o serie de asteptari neconstiente si de un mod personal de atingere a scopului de viata.

Citeste si De la cearta la despartire, din cauza banilor. Cum se ajunge la astfel de situatii?, dar si Cele trei componente ale timpului in cuplu si cum sa il folosim ca relatia sa mearga bine

Mind Education Health
George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian

Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Etapele de dupa despartire, #psiholog despartire, #despartire cuplu psiholog, #posiholog George Chiriacescu , #cuplu