Cum sa te adaptezi plecarii copiilor de acasa

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 00:31
4750 citiri
Cum sa te adaptezi plecarii copiilor de acasa

Parintii au un rol important in viata legat de cresterea copiilor. Unii traiesc plecarea acestora ca pe o catastrofa. Totusi, reorganizarea nucleului familial nu este neaparat negativa.

Clothilde Roux, psiholog si pshihanalist parizian, ne ofera cateva piste pentru a intelege mai bine tristetea parentala, potrivit Quintonic.

Iata-le formulate in raspunsuri la 5 intrebari:

1. Plecarea copiilor este o piatra de hotar pentru parinti?

- Nu-mi place expresia. As inlocui-o cu schimbare. Pana la acest moment, parintii se intorceau seara acasa, isi ajutau copii sa-si faca temele, le pregateau masa. In prezent, tata si mama trebuie sa-si vada de viata de cuplu si sa se indrepte spre diverse domenii de interes.

2. Poate constitui o problema dificila pentru cuplu?

- Sunt multi parinti care vin la terapie, dupa ce si-au crescut copiii. Este adevarat ca unii asteapta etapa cand copiii vor parasi caminul, pentru a se separa, dar situatia difera in functie de mediul social si de implicarea religioasa. Totul depinde de cupluri, de dragostea lor, de modul lor de a trai impreuna.

3. Considerati ca situatia este mai simpla la familiile monoparentale?

- Nu este un aspect esential. Conteaza capacitatea fiecaruia de a suporta singuratatea. Plecarea copiilor implica o reorganizare. Cand cineva este singur, ar trebui reprogramat timpul. In cazul unui cuplu, situatia ii va forta pe parinti sa se priveasca unul pe altul. Daca un cuplu s-a format pe motive neintemeiate (unul dintre ei s-a casatorit pentru a parasi caminul propriilor parinti, ca sa se bata cu pumnii in piept ca are si el familia sa), inseamna ca e de discutat.

4. Ati avea sfaturi de dat parintilor care traiesc o astfel de situatie?

- In cazul in care se simt bine in pielea lor, lucrurile sunt mai simple. Asta presupune sa ai o activitate ce ti-ar aduce bani, dar mai ales satisfactii personale. Inseamna sa fii inconjurat de prieteni si sa-ti intelegi partenerul. Sa ai o relatie buna cu copiii si sa-i vezi reusiti. Daca situatia lor e conflictuala, ramane de discutat.

Pe scurt, ar trebui sa te ocupi de tine, de activitatile care iti plac. Important e sa fii entuziast, sa realizezi proiecte ce tin de suflet, chiar un sfert de ora pe zi. Cuplul este ca un foc. Nu tebuie sa astepti ca el/ea sa te atinga pentru a intinde bratele. Secretul? Trebuie sa intretii flacara. A fi in doi este un lux. Si nu o obligatie. Altfel, te afunzi intr-un cotidian trist, greu de suportat.

5. Ce se poate face daca traiesti o adevarata indispozitie?

- Este primordial sa nu dramatizezi. Sa consulti un psiholog sau un psihiatru. Interlocutorul este un profesionist, are avantajul ca e neutru, cu mult discernamant fata de problema creata. Se cumuleza teama cu nelinistea, de aceea privirea unei persoane din exterior se dovedeste adesea benefica.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#plecare copii de acasa, #parinti ramasi singuri, #copii parasire casa parinti , #familia