Cum plantezi corect vita-de-vie

Advertorial
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:32
24961 citiri
Cum plantezi corect vita-de-vie
Foto: Pixabay

Cultura vitei-de-vie se bucura de o larga raspandire in tara noastra.

Aproape fiecare regiune geografica are cateva soiuri renumite.

Pentru gospodarii care cultiva pentru uz personal dar si pentru marii producatori de vinuri, primavara este anotimpul plantarii sau ingrijirii viilor pentru urmatorul sezon de rod.

In randurile de mai jos iti prezentam cateva sfaturi daca vrei sa ajungi la prima ta recolta de struguri.

Aprovizioneaza-te cu butasi de calitate

Vita-de-vie se planteaza prin butasi. Pentru un rod bun, alege radacini de la plante care si-au dovedit eficienta in zone asemanatoare celei in care le vei planta. Specialistii recomanda butasi cu radacini de 10 pana la 15 centimetri si 2 milimetri grosime si, cel putin, trei ramificatii.

De asemenea, coarda butasului ar trebui sa aiba, intinsa, in jur de 15 centimetri. Ca sa nu muncesti in van, ia butasi de la surse de incredere, cu roade apreciate deja, sau de la producatori certificati.

Asigura cadrul de sustinere a vitei

Plantarea vitei-de-vie nu se incheie dupa ce ai pus butasii in pamant. Vita se desfasoara pe verticala, asa ca vei avea nevoie de materiale de sustinere a dezvoltarii ei.

Cea mai buna rezistenta si elasticitate o ofera spalierii metalici pentru vita de vie, confectionati din tabla zincata la cald, usor de montat si de integrat intr-un sistem de legatura. Sistemul de palisare necesita si achizitia de sarma si accesorii speciale pentru legarea vitei de vie.

Alege terenul prielnic

Vita-de-vie este o planta destul de sensibila, al carei randament depinde de solul in care creste si de conditiile meteorologice la care este supusa. Altitudinea maxima la care se recomanda cultura de vita-de-vie este de 600-700 de metri deasupra nivelului marii. Nu uita ca radacina acesteia rezista pana la un minim de minus 11-15 grade Celsius.

Doar cele mai rezistente soiuri pot trece cu bine peste temperaturi de minus 24 de grade C, in atmosfera. Pamanturile din zone expuse ingheturilor timpurii de toamna sau tarzii de primavara, batute, frecvent, de grindina, valuri de frig in perioada infloritului sau secete prelungite nu sunt bune pentru vii.

De asemenea, si excesul de apa este daunator radacinii butasilor, asa ca evita terenurile cu exces de umiditate. Solul prielnic pentru vie trebuie sa fie puternic insorit, cu expunere sudica, sud-estica sau sud-vestica. Cum cele mai mari recolte se obtin in zonele de deal, inclinate sau cu terasament, inseamna ca aceste suprafete sunt recomandate pentru investitia in productia de struguri.

Cand poti planta vita

Sunt doua perioade ale anului cand poti planta vita de vie: primavara si toamna. Totul depinde de clima. Plantarea de toamna se face in octombrie si noiembrie si are avantajul ca via intra rapid in vegetatie, trecerea prin iarna ajutand butasii sa revina la viata in bune conditii, primavara.

Sezonul de primavara incepe la sfarsit de martie sau inceput de aprilie, daca solul are o temperatura constanta de 8 pana la 10 grade Celsius. Daca, in zona in care vei planta via, aceste valori sunt atinse cu cateva saptamani mai tarziu, plantarea trebuie sa mai astepte. Poti observa starea pamantului sapand gropi de control, in care vei vedea scaderea nivelului apei.

Dimensiunile terenului pe care plantezi vita de vie si destinatia pe care o vei acorda productiei de struguri te ajuta sa afli cat de mare va fi investitia. Atentie la sursa butasilor, la calitatea materialelor de sustinere si la amenajarea cailor de acces pentru o buna valorificare a roadelor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spalieri pentru vita de vie , #plante