Cum iti distruge televizorul viata fara sa iti dai macar seama

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 18:07
7067 citiri
Cum iti distruge televizorul viata fara sa iti dai macar seama

Cu totii acceptam in buna masura ideea ca televizorul este un "devorator" de timp liber, dar putini sunt cei care stiu in ce masura acest prost obicei ne distruge, lent, sanatatea si viata, in general.

De exemplu, v-ati gandit cate alte lucruri interesante ati putea face in orele petrecute in fata micului ecran, in loc sa asistati la dezbateri politice sterile si enervante? Ce sa mai vorbim despre faptul ca o emisiune de televiziune "aluneca mai usor pe gat" cu o mica gustare si o bauturica, alcoolica sau nu, transporandu-ne pas cu pas dincolo de granitele obezitatii?

O sa fiti surprinsi cand veti afla de la specialistii consultati de MSNBC cat rau va faceti singuri, fara sa intentionati bineinteles, stand comod, linistit, pe canapea, in fata micului ecran.

In primul rand, cercetarile arata ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului creste riscul declansarii unei boli cardiovasculare, atat pentru sedentari cat si pentru persoanele active.

Aceasta este si concluzia generala a unui studiu publicat de "American Heart Association" si realizat pe 8.800 de adulti din Australia, barbati si femei. Acestia au fost monitorizati timp de 6 ani si s-a constatat ca cei care petrec, in medie, mai mult de doua ore pe zi uitandu-se la televizor prezinta un risc de a muri de inima cu 80% mai mare, indiferent daca sunt fumatori sau nu, daca se alimenteaza sanatos sau nu, si daca au un colesterol in limite normale sau nu.

In al doilea rand, TV-ul ne face mai vulnerabili la alcoolism. Si asta nu numai din cauza numeroaselor calupuri publicitare pe aceasta tema pe care le "inghitim" vrand-nevrand uitandu-ne la televizor, dar si pentru ca dezvoltam o serie intreaga de obiceiuri legate de consumul de alcool in timpul vizionarii programelor de televiziune.

Un simplu test realizat intr-un bar pe aproape 80 de studenti din SUA cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani a scos la iveala faptul ca cei care se uitau la televizorul din local consumau mai mult alcool decat cei care preferau sa discute cu prietenii.

Sexualitate precoce, oase mai slabe, comunicativitate redusa

Pe de alta parte, televiziunea are o influenta deosebit de nefasta asupra vietii sexuale a adolescentilor, conform unor studii publicate recent de revista de specialitate Pediatrics.

Unul dintre acestea a fost realizat pe 4.808 adolescenti virgini sub 15 ani, al caror comportament sexual a fost studiat timp de un an de zile. S-a constatat ca procentul celor care s-au uitat cel putin 2 ore pe zi la diverse emisiuni de televiziune si care si-au exprimat dorinta de a-si incepe viata sexuala la finalul respectivului an a fost cu 72% mai mare decat al celor care nu petrec prea mult timp in fata micului ecran, in randul adolescentilor ai caror parinti nu erau de acord cu inceperea vietii sexuale in adolescenta.

In acelasi timp, orele petrecute privind la televizor slabesc rezistenta si calitatea oaselor, in special in randul copiilor. Conform expertilor, oasele se formeaza pana in jurul varstei de 25 de ani si cu cat densitatea acestora este mai mare cu atat riscul de a suferi de osteoporoza la batranete scade.

Nu e de mirare ca un studiu realizat pe 2.143 de copii sub patru ani care au fost masurati si consultati periodic a aratat ca cei care obisnuiau sa petreaca mult timp la televizor in loc sa iasa afara, la joaca, sau sa practice diverse sporturi si activitati fizice, aveau oase mai fragile si, in general, de o calitate mai slaba.

Nu in ultimul rand, parintii si copiii care se uita mult timp la televizor au relatii mult mai proaste decat cei care obisnuiesc sa isi petreaca timpul impreuna, angrenandu-se in diverse activitati.

Un raport publicat de "Child Development" si realizat pe 51 de copii mici care au fost invitati impreuna cu parintii lor la un centru de studii si al caror comportament a fost urmarit cu atentie, a aratat ca atat cei mari cat si cei mici se lasa usor furati de ceea ce apare pe micul ecran si intrerup comunicarea intre ei.

Astfel, in momentul in care televizoarele au fost inchise, interactiunea copiilor cu parintii a crescut cu mai bine de 20%, iar parintii au fost mai activi, mai atenti si mai comunicativi cu cei mici.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#privit televizor, #risc boli televizor, #sedentarism televizor , #intalniri