Cum iti dai seama daca esti pe drumul cel bun in aventura de a fi parinte

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 13:19
6182 citiri
Cum iti dai seama daca esti pe drumul cel bun in aventura de a fi parinte
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Stilul de a creste copiii difera de la parinte la parinte. Insa exista un lucru comun prezent in viata parintilor. Este vorba despre dorinta de a creste un copil bun, iubitor, respectuos si sanatos. Dar cum iti poti da seama daca cel mic absoarbe tot ceea ce incerci sa il inveti si, mai ales, daca te descurci bine ca parinte?

Exista anumite semne care te ajuta sa iti dai seama daca esti pe drumul cel bun. Printre acestea se numara o relatie deschisa intre copil si parinti, capacitatea de a integra scuzele in relatie si criticile sanatoase si constructive din ambele parti.

1. Copilul tau este deschis in relatia cu tine

Un semn al parentingului corect este faptul ca cel mic este deschis in relatia cu parintii sai de fiecare data cand se simte trist sau trece printr-o incercare dificila. Acest lucru inseamna ca i-ai oferit o baza sigura, la care copilul poate reveni de fiecare data atunci cand are nevoie de ajutor.

Toti parintii isi doresc ca cei mici sa aiba incredere in ei, mai ales atunci cand sunt tristi, descurajati sau dezamagiti. Cu toate acestea, in loc sa constientizeze emotiile copiilor, mesajul parintilor poate transmie uneori ca aceste sentimente sunt gresite. Insa trebuie sa ii arati copilului tau apreciere, deoarece in acest fel ii vei demonstra ca ii intelegi perspectiva.

2. Copilul tau iti poate vorbi fara a-si face griji in legatura cu reactia ta

Atunci cand un copil poate sa le vorbeasca liber parintilor sai fara teama sau ingrijorarea cu privire la modul in care vor reactiona acestia inseamna ca relatia dintre ei este deschisa si flexibila.

Acesti parinti se straduiesc sa ramana calmi si sa nu reactioneze exagerat, chiar daca cel mic vorbeste despre sentimente sau ganduri care nu sunt pe plac parintilor. Este greu, dar nu imposibil.

3. Ii oferi critici constructive copilului tau

Cel mai bine este ca parintii sa ofere critici constructive copilului cand vine vorba despre comportamentul acestuia si sa evite etichetele precum rau, obraznic, lacom si lenes.

Daca cel mic nu urmeaza instructiunile pe care i le dai, mai degraba decat sa il disciplinezi pentru ca este neascultator, concentreaza-te pe comportamentul gresit, astfel incat sa inteleaga ca ceea ce a facut a fost gresit. In acest fel, ii arati ca nu este nimic gresit in a face greseli, dar ca exista consecinte pentru actiunile sale.

4. Sustii interesele si pasiunile copilului

Poate ca ai visuri pentru copilul tau, dar acesta are interese si pasiuni pe care vrea sa le urmeze. In calitate de parinte, incurajeaza-l sa le urmeze, chiar daca ar putea fi ciudat sau foarte diferit de ceea ce iti doreai pentru acesta.

Cand fortezi un copil sa exceleze pentru motivele tale, lucrurile pot merge prost chiar si atunci cand ti se pare ca ai dreptate. Iar aceasta atitudine poate determina copiii sa simta ca au dat gres, simtind de asemenea si un nivel ridicat al presiunii in viata lor si senzatia de control.

5. Stii cum sa iti ceri scuze

Si parintii fac greseli. Uneori, iti poti pierde rabdarea si poti tipa la copilul tau sau poti spune ceva ce nu voiai. Atunci cand se intampla acest lucru, este esential ca parintii sa isi asume responsabilitatea. Este un semn minunat al parentingului corect.

Nu stii exact cum poti face acest lucru? Vorbeste cu cel mic despre modul in care ti-ai fi dorit sa gestionezi situatia. Explica-i ca sentimentele tale au intervenit in felul in care ai reactionat si ca te-au impiedicat sa raspunzi asa cum ar trebui. Pur si simplu spune ca-ti pare rau. Aceasta este o modalitate simpla si eficienta de a modela responsabilitatea in comportamentul copilului tau.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#parenting, #crestere copil , #copii
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
E foarte simplu. Are copilul tau apucaturile lui Dragnea?