Cum iti dai seama ca relatia ta este toxica. 14 intrebari la care trebuie sa raspunzi

Luni, 04 Iulie 2016, ora 15:17
21505 citiri
Cum iti dai seama ca relatia ta este toxica. 14 intrebari la care trebuie sa raspunzi
Foto: Andreea Runceanu

"Ma iubeste ca un nebun si din cauza asta e gelos..." spui tu, incercand sa-ti justifici de ce tocmai ti-a facut un scandal monstru, pentru ca ai salvat numarul unui coleg in memoria telefonului.

Te supara ca a interpretat total gresit un gest normal, dar in acelasi timp te flateaza "dovada de iubire". Este posibil, in acest caz, ca relatia ta sa fie una toxica.

Toxice sunt relatiile care iti fac mult prea putin bine si mai mult rau, orice ar insemna acel rau: relatiile cu oamenii care te agreseaza psihic sau fizic, care te limiteaza in dezvoltarea ta personala, care iti anuleaza personalitatea, care iti provoaca dependenta, iti conduc viata si iti sapa increderea in tine.

De multe ori o relatie toxica este confundata cu o relatie de iubire puternica, plina de pasiune. E normal ca in orice relatie sa faci mici compromisuri ca sa fii in armonie cu celalalt, dar in momentul in care acestea ating valori importante cum ar fi libertatea, fericirea, respectul, siguranta, integritatea morala sau chiar fizica, atunci e clar ca traiesti o relatie toxica.

Cum o recunosti?

Din pacate, caracteristica cea mai grava este urmatoarea: o relatie este cu atat mai toxica cu cat nu iti dai seama ca o traiesti.

Relatiile toxice sunt mai greu de indentificat, pentru ca presupun un atasament foarte mare fata de celalalt si pentru ca ai impresia ca doar tu esti sursa tuturor problemelor.

De obicei, incep minunat, numai lapte si miere, dar primul semn ca e ceva in neregula este ca atunci cand apar niste mici probleme in cuplu tu te simti (oare de ce?) 100% responsabil pentru ele.

Usor, usor, relatia se transforma intr-una in care tu te simti din ce in ce mai vinovat si ai face orice pentru celalalt, doar sa nu va despartiti.

Cei care te iubesc - familie si prieteni - ti-ar zice ca nu esti pe drumul cel bun, dar nu le dai ocazia, ba mai mult, le ascunzi adevarul si ii iei apararea celuilalt imediat daca cineva ar insinua ca ar trebui sa se poarte altfel cu tine.

Raspunde sincer la urmatoarele 14 intrebari ca sa afli daca traiesti sau nu o relatie toxica:

* Ai renunta la ceva ce iti place tie la nebunie doar pentru ca lui/ei nu-i place?

* Va vedeti doar cand vrea el/ea si nu indraznesti sa ceri altceva?

* Ascunzi sa-i spui ce gandesti despre voi doi, de frica sa nu va certati?

* Te invinovatesti tot timpul pentru starile lui/ei proaste?

* Te-a santajat emotional?

* Tu sau partenerul tau sunteti dependenti financiar unul de celalalt?

* Ai avut comportamente negative pe care nu le-ai mai experimentat pana acum in alte relatii?

* Nu te mai vezi la fel de des cu familia sau cu prietenii tai din cauza ei/lui?

* Ascunzi de el/ea pasiuni si aspiratii, pentru ca nu ar fi de acord?

* Iti organizezi toata viata in jurul lui/ei?

* Are o relatie paralela, dar tu speri in adancul tau ca in curand vei fi Numer One?

* Iei decizii in functie de ce i-ar conveni lui/ei sa faci?

* Ascunzi adevarul atunci cand vorbesti despre relatia ta cu cei apropiati?

* Te-a lovit vreodata?

Citeste si cum realizezi relatia ta a ajuns intr-un punct mort.

Chiar daca ai raspuns pozitiv doar la una dintre intrebarile de mai sus sau la majoritatea, nu trebuie sa mai astepti sa se schimbe ceva de la sine. E momentul sa iti iei destinul in propriile maini.

Ce trebuie sa faci?

Primul raspuns care imi vine in minte este: "Fugi cat te tin picioarele!" De ce? Pentru ca meriti mult mai mult.

Sunt niste pasi care te vor ajuta sa salvezi sau sa pui capat relatiei, in functie de cat de grava e situatia:

1. Seteaza-ti in primul rand tie insuti/insati limitele peste care nu trebuie sa treaca nimeni si apoi spune-i si partenerului tau.

2. Acorda-ti din nou timp doar pentru tine, reia activitatile care iti faceau placere si urmareste-ti visurile, incluzandu-l din cand in cand si pe partener in planurile tale.

3. Evalueaza cat este iubire pentru celalalt si cat este dependenta sau frica.

4. Aplica tehnica "A 70-a aniversare": Ofera-ti 30 de minute doar pentru tine, cu telefonul pe silent, intr-un loc unde sa nu te deranjeze nimeni si sa fie liniste. Inchide ochii, da-ti frau liber imaginatiei si vizualizeaza-te la varsta de 70 de ani. Cum arati, cum te simti, unde esti si ce vezi in jur? Imagineaza-ti ca tu, in viitor, te gandesti la situatia relatiei tale de acum. Ce ti-ai spune? Ce sfat ti-ai da, cu experienta unei vieti implinite? Ce ti-ai fi dorit tu, la 70 de ani, sa fi trait acum?

5. Vorbeste cat mai repede cu cineva despre ce ti se intampla, apropiat sau nu. Ideal ar fi sa ceri ajutorul unui specialist - psihoterapeut sau life coach - care sa te sprijine intr-un mod eficient sa treci mai repede prin toata situatia si sa iti redea increderea in tine.

Andreea Runceanu (lifecoach - www.andreearunceanu.ro) este specialist NLP (Programare neuro-lingvistica) si life coach in urma absolvirii scolii internationale Noble Manhattan Coaching, din Marea Britanie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ce este o relatie toxica, #intrebari relatie toxica, #relatie toxica , #relatii