Cum era cina de altadata si ce a ajuns acum (Galerie foto)

Marti, 29 Iulie 2014, ora 15:34
6382 citiri
Cum era cina de altadata si ce a ajuns acum (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Din vremuri stravechi, cina a fost mai mult decat momentul in care iti astamperi foamea dupa munca de peste zi. A fost dintodeauna prilejul intrunirii intregii familii, a schimbului de opinii, a planului pentru ziua ce urmeaza.

Documentele vremii arata ca vechii greci respectau cina in familie, iar romanii la fel. In traditiile milenare, aceasta era chiar un moment sacru. Isusi Iisus Hristos a dorit sa petreaca momentul sacru al cinei impreuna cu apostolii, iar arta renascentista l-a imortalizat ca atare.

In epoca de glorie a saloanelor, cina aduna curtenii in jurul monarhului care astepta sfatul lor intelept la ceas de seara. Nu dimineata in zori si nici la pranz, cand e soarele sus.

La noi, in anii '30 si chiar '40, cina era pretextul zilnic ca sa-si etaleze oamenii vremii prezenta pe calea Victoriei. Somitatile artei erau gazduite la Capsa sau Cafe de la Paix. Era atat de inradacinata importanta cinei, incat unul din cele mai luxoase localuri ale Capitalei, instalat chiar in fata Palatului Regal, se numea pretentios "Restaurantul Cina".

Cei cu nume mai putin stralucite isi dadeau importanta ei intre ei: "Vii la mine la cina?". Iar cei de jos de tot, nefamiliarizati cu neologismele, se exprimau verde, romaneste, si foloseaua sintagma "masa de seara".

Viata moderna din ultimele decenii, dominata de hrana preambalata, de satisfacerea foamei la fast food, de confortul bucatariilor care-ti permit sa te saturi in cinci minute, ajutat si de tehnica noua, a scos ritualul cinei la periferia vietii mondene. Nu numai la noi, peste tot.

Portalul Big Picture o citeaza pe fotografa Miho Aikawa din New York, care surprinde modul cum inteleg sa ia cina tinerii de astazi, total nonconformist si izbitor contrastant cu cina cea de altadata.

Un muzician japonez la New York, 28 de ani

Japonezul Garro Hilda cineaza la ora 1:20 noaptea. Pe masa lui, sunt mai multe pahare si mai multe farfurii, fara niciun tacam. Serveste cina cu betisoare, fiind oriental. Nu priveste nici la ce are pe masa, nici la ce ia in gura. Ochii lui sunt atintiti numai la laptopul de pe masuta alaturata. Laptopul e singura lui companie la cina. Restul familiei sta in Japonia.

Chelsea, fotomodel, 20 de ani

In micul apartament din New York, Chelsea este singura. Cineaza la ora 20:30. Pe masa nu se afla nimic altceva decat o farfurie si un pahar cu apa. Probabil, apa plata. In farfurie, se observa un sandvis si trei morcovi fierti. Chelsea tine regim, ceea ce se observa chiar pe fata ei, cam trasa si obosita.

Calugarul din Burma, 55 de ani

Calugarul Pal Mo Kha ia cina, tot singur, la ora 23:00 fix. Masa lui e doldora cu farfurii, pahare, boluri, talere, toate pline. Ar putea indestula o echipa intrega, dar Pal Mo cineaza singur, iar cand termina ofera restul saracilor. Totdeauna mananca singur si totdeauna cu masa plina. Asa e ritualul.

Studenta de origina belgiana la Manhattan, 27 de ani

Studenta Zhakemens Emily Rolin cineaza singura, in camera ei, dupa ce iese de la cursurile de seara. Ziua lucreaza "part time". Are 27 de ani si nu simte nevoia de compania nimanui. Ora 21 spre 22. Are pe masa mai multe feluri de salata pe care le prepara singura. Niciodata nu consuma seara alte preparate culinare. Toate ingrasa. Mancand, asculta muzica pe Internet.

Tanara mama cu copilul de noua luni

Locuiesc impreuna la Manhatan, singuri. Avina e necasatorita. Bebelusul este instalat intr-un scaun special pentru servit masa, mama sta langa el si amandoi privesc desene animate la Internet. Desi mama e singura, familia este numeroasa, prin Internet converseaza cu bunicii copilului, care locuiesc in Boston. Se simt bine impreuna, iar distanta nu-i o problema.

Sot si sotie din Manhatan, 31 de ani

Cherubin si Gregory iau masa intotdeauna in doi, daca nu punem la socoteala si pisica. Ora de cina: 21:00, cand vin de la birou, amandoi obositi. Nu pleaca de acolo pana nu-si termina treaba.

Pe masa e o pizza mare cumparata pe drum, salata si bere. Pizza este destul de mare ca sa se sature si pisica. Cina dureaza putin, amandoi trebuie sa mearga la culcare, maine e alta zi, tot obositoare.

Eleva in varsta de 13 ani

Unna Wagner locuieste singura in odaia ei din casa parinteasca. Serveste cina direct pe canapea, unde se afla o farfurie cu mancare si un bol. Mancarea i-o prepara si i-o aduce tata, in fiecare seara. Tata si mama sunt despartiti. Mancand, priveste filme pe Internet. Ii e dor de mama. Oare s-a recasatorit?

Femeie singura - 52 de ani

Chen Youn locuieste in Brooklyn, cu fiul ei si fiica ei, amandoi majori. Amandoi cineaza in oras, bineinteles, fiecare seaparat. Chen Youn cineaza singura, tot cu ochii la televizor. Nu se plictiseste, dar nici nu se distreaza. La mancare, nu-i mofturoasa: mananca ce i-a ramas de la pranz. Serveste cina la orele 21 si se culca devreme. Niciodata nu stie cand s-au intors acasa fiul si fiica, dar dimineata tot ea ii trezeste cu cafeaua fierbinte.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#cina secolul vitezei, #secolul vitezei urmari familie, #cina familie , #familia