Criza coronavirus catapulteaza femeile in trecut

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 13:40
7093 citiri
Criza coronavirus catapulteaza femeile in trecut
Foto: Arhiva Pixabay

Lupta contra COVID-19 presupune restrictii si sacrificii pentru toata lumea. Femeile sunt, insa, in mod deosebit afectate.

Ni se aminteste tot timpul aproape faptul ca actuala criza ne afecteaza pe toti in aceeasi masura. Ca virusul nu discrimineaza pe nimeni.

O prostie. Bineinteles ca toti trebuie sa facem sacrificii, fiecare in felul sau. Dar a fi in carantina, cand ai o casa cu o gradina imensa si piscina, e cu siguranta altfel decat daca traiesti intr-o locuinta de 60 de metri patrati fara balcon.

Persoanele predispuse unui risc sporit de imbolnavire au mai multe motive sa-si faca griji decat persoanele fara afectiuni grave anterioare.

Iar femeile sunt in aceste vremuri de pandemie mai dezavantajate decat barbatii.

In timp ce pentru EL nu s-a schimbat foarte mult fata de perioada dinaintea carantinei, viata EI se schimba radical. El isi instaleaza un loc de munca la domiciliu, un asa-numit home office, si isi desfasoara munca, asa ca si cum ar fi la serviciu. Isi paraseste pentru scurta vreme noul "birou", sa zicem pe la pranz, pentru a lua masa. In rest, lucreaza nestingherit programul de ore normal pe care il are zilnic.

Este ceea ce si asteapta seful sau de la el. Si, de regula, jobul barbatului e mai bine remunerat decat al femeii. O stie si sotia lui, motiv pentru care munca lui are prioritate.

Cu gandul deja la divort

Ea, in schimb, isi bate capul cu copiii, care in aceste zile nu pot merge la scoala, face lectiile cu ei, curata tot timpul in urma lor, face de mancare si cand copii dorm, dupa masa de pranz, se duce la supermarket la cumparaturi si/sau raspunde la mailurile profesionale care s-au adunat deja din orele diminetii.

De jobul ei se ocupa cu adevarat abia seara, cand copiii s-au culcat si e liniste. Tarziu, cand apuca sa se culce in sfarsit si ea, stand in pat ii trece un gand prin minte: dupa ce se termina pandemia, se va adresa unui avocat si va cere divortul.

Asa arata in realitate, adesea, home office-ul femeilor. Ca sunt cercetatoare, managere, designere, jurnaliste etc, femeile se trezesc in aceste vremuri de pandemie catapultate in trecut, cam prin anii '50.

Cu deosebirea ca, altfel decat bunicile lor, mai au de facut si un job cu program intreg de munca. Povesti asemanatoare aud des in aceste zile de la multe prietene din Europa sau SUA.

Devine limpede ca femeilor cu copii le merge mai rau in aceasta perioada de criza. Intregul sistem, tesut in timp si care usureaza viata femeilor si face posibil un job cu program intreg - cresa, gradinita, scoala, babysitter-ul, bunicii, femeia la curatenie - s-a prabusit din cauza masurilor de carantina impuse de actuala pandemie.

Si asa, femeia s-a trezit iar in rolul ei traditional, ocupandu-se de educatia copiilor si de gospodarie, in timp ce barbatul isi continua, in linii mari, viata ca mai inainte.

Femeile sunt mai puternic afectate de criza

Bineinteles ca exista si barbati care contribuie la educatia copiilor si gospodarie, dar in general nu se intampla asa. Iar in ce priveste egalitatea intre sexe, aceasta nu exista suta la suta nici inaintea pandemiei.

Actuala criza aduce mai limpede la lumina intreaga problematica.

Cert e ca aproape mereu crizele le afecteaza pe femei - economic si social - mai puternic decat pe barbati. Iar pe femeile din tari mai sarace si mai puternic decat pe cele din lumea occidentala.

Sa ne amintim ce s-a intamplat dupa epidemia de Ebola in vestul Africii sau in urma crizei financiare globale. Si de data aceasta, diferite studii preconizeaza ca extrem de afectate vor fi mai ales femeile tinere, cu joburi slab remunerate.

ONU se asteapta la inca 15 milioane de cazuri de violenta domestica in acest an. In plus, deoarece femeile au adesea joburi "relevante pentru sistem" pe timp de pandemie - asistente medicale, infirmiere, vanzatoare - sunt mai predispuse decat barbatii riscului de a contracta virusul.

Nimic nu functioneaza fara femei

Ceea ce devine foarte limpede si in aceasta criza e ca fara femei multe lucruri extrem de importante pur si simplu n-ar functiona. Femeile ar trebui sa foloseasca sansa pentru a spune raspicat ca fara ele nu merge si ca ar trebui mai bine remunerate pentru munca pe care o presteaza.

Si ca de casa si copii ar trebui sa se ocupe, in egala masura, atat femeile cat si barbatii. Dar mai ales ca munca prestata de femei ar trebui apreciata la adevarata ei valoare. Ramane de sperat ca barbatii si clasa politica iau in serios acest apel.

Cine nu crede ca femeile au devenit in aceste zile adevarate eroine nu trebuie decat sa arunce o privire in spitale, caminele de batrani si supermarketuri. Sau spre tari guvernate de femei, unde criza coronavirus este adesea mai bine gestionata decat in tari guvernate de barbati. Sa fie o intamplare?

Charlotte Potts

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#femei lucrat acasa, #femei violenta familie pandemie, #criza coronavirus femei batute , #femei