Comediile romantice pot fi periculoase pentru femei

Vineri, 04 Martie 2016, ora 10:56
4722 citiri
Comediile romantice pot fi periculoase pentru femei
Foto: Pexels/Stokpic

Filmele romantice le pot influenta in mod negativ pe femeile care le iau prea in serios, putandu-le determina sa accepte mai usor comportamentele obsesive ale partenerilor - se arata intr-un nou studiu.

Cercetarea a fost realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan (SUA) si preluata de madame.lefigaro.fr.

In productiile americane apare adesea cate un indragostit care isi urmareste iubita cu patima, ducand la o serie de situatii comice. Julia R. Lippman, profesor, expert in gen si sexualitate la Universitatea Michigan, este de parere ca aceste filme nu sunt numai amuzante.

Ea a realizat un studiu pentru a afla daca acest tip de filme influenteaza pozitiv sau negativ relatiile amoroase si a publicat rezultatele cercetarii "I Did it Because I Never Stopped Loving You" (Am facut-o fiindca nu am incetat niciodata sa te iubesc). Specialista si echipa sa afirma ca femeile accepta mai usor comportamentele obsesive ale partenerilor daca le privesc dintr-o perspectiva romantica. Altfel spus, nu trebuie sa se lase hartuite, dar altfel stau lucrurile daca barbatul care le hartuieste este indragostit de ele.

Comediile romantice dauneaza relatiilor de cuplu

Pentru a-si confirma ipoteza, Julia R. Lippman a intervievat 426 de femei impartite in trei grupe. Prima grupa a vizionat filme in care hartuirea era prezentata in mod pozitiv - ca in "There's Something About Mary" (1998), in care Matt Dillon (Pat Healy) o urmareste pe Cameron Diaz (Mary).

Celei de-a doua grupe i s-au prezentat thrillere in care hartuirea apare ca negativa - ca in "Sleeping with the Enemy" (1991), in care Julia Roberts este terorizata de Patrick Bergin, in rolul sotului violent. A treia grupa s-a uitat la filme documentare, printre care "La Marche de l'empereur" (2005), cu o pereche de pinguini care, printre multi altii, traverseaza una din cele mai ostile regiuni ale lumii.

Lippman a spus pe site-ul The Guardian ca "femeile care au vizionat filme unde se prezenta o urmarire romantica persistenta - primul caz - erau mai dispuse sa accepte ceea ce se numeste 'miturile hartuirii' decat cele care se uitasera la agresiuni masculine inspaimantatoare - al doilea caz - sau la documentare benigne cu animale - ultimul caz".

Aceste "mituri ale hartuirii" constau in "idei false sau exagerate asupra hartuirii, care ii minimalizeaza gravitatea, cu alte cuvinte, cine aproba acest lucru are tendinta sa ia lucrurile mai putin in serios".

De ce preferam filmele siropoase iarna?

Cercetatoarea isi atenueaza totusi afirmatiile, spunand ca "evident ca este distractiv intr-o comedie sa il vezi pe Ben Stiller urmarind-o pe Cameron Diaz atata vreme cat stii ca in viata lucrurile nu stau asa". Intr-un interviu de pe Global News, Lippman arata ca "problema acestor comedii este ca influenteaza mult mitul dragostei...Dragostea este extraordinara, insa la fel este si respectul fata de celalalt".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#filme romantice femei, #filme romantice periculoase femei, #filme dragoste femei , #relatii