Tot ce trebuie sa stii despre unul din cele mai frumoase trasee de iarna in Bucegi

Luni, 22 Februarie 2021, ora 15:17
2961 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre unul din cele mai frumoase trasee de iarna in Bucegi
Traseul ofera privelisti spectaculoase asupra masivului Bucegi

Pandemia ne-a retezat orice sansa la ceea ce numeam pana mai ieri... "vacanta", insa, pana ce lucrurile revin la normal, ne putem bucura de excursii prin care sa (re) descoperim frumusetile Romaniei! Iar cum cele mai sanatoase evadari sunt cele in natura, ne-am propus sa va prezentam o serie de experiente la care aproape oricine poate avea acces.

Drumetia propusa astazi este un de tip circuit (plecarea se face din Aguza si coborarea in Busteni) si ofera privelisti spectaculoase asupra masivului Bucegi, precum si o pauza binemeritata de un ceai cald, un vin fiert sau o portie buna de mancare.

Intrarea in traseu este exact din gara Azuga - deci cum ati coborat din tren, deja incepe aventura! Cautati semnul triunghi galben pe indicator, parcurgeti un drum neasfaltat cativa zeci de metri, dupa care cotiti spre stanga (peste un podet) si ati intrat in padure. De aici - tot in sus!

Traseul nu este nici printre cele mai simple, insa nu este nici greu. Sunt portiuni cu urcare ceva mai sustinuta, dar si portiuni ceva mai drepte. Abordati-le pe toate cu rabdare, bucurandu-va de natura si de linistea din jur. Este recomandat sa aveti la voi bete de trekking si spikes (coltarasi), va vor fi de mare ajutor prin padure - mai ales daca intalniti portiuni de gheata.

Dupa aproximativ doua ore veti parasi padurea si iesiti in gol alpin. Si daca mai mergeti inca putin - felicitari, ati ajuns pe varful Grecului (1.432 m)! O sa stiti ca ati ajuns pentru ca apare la orizont panorama extraordinara a masivului Bucegi. Odihniti-va, bucurati-va de aerul curat si reusita - pentru ca ce a fost mai greu a trecut!

De aici pana la cabana Diham este o plimbare usoara - era si cazul, nu-i asa? Si, o data ajunsi la cabana, puteti sa luati un ceai cald, o cafea sau sa serviti pranzul. Puteti sta inauntru la caldura sau pe terasa, admirand Bucegii din alt unghi. Orice ati alege, nu uitati sa presarati un pic de relaxare si buna-dispozitie peste.

Coborarea de la cabana Diham se poate face pe mai multe trasee, insa cel mai simplu este cel direct, pe triunghi albastru. Traseul serpuieste prin padure, este mult mai prietenos decat cel de la urcare si coboara aproape de cabana Gura Diham, la intersectia cu cel care urca spre Poiana Izvoarelor. Faceti stanga, coborati inca 10 minute si ati ajuns la cea de-a doua cabana. Parca ar mai merge o pauza si o cana cu ceva cald, nu-i asa? Asa, ca de final de traseu si in amintirea unei zile memorabile in natura.

Informatii ajutatoare:

Traseul porneste din gara Azuga si coboara in Busteni, la cabana Gura Diham, cu trecere pe la cabana Diham Phoenix. De aici se poate ajunge in gara Busteni prin Valea Cerbului - este drum asfaltat.

Lungimea totala este de 16 km (dintre care 5 km de la cabana Gura Diham pana in gara Busteni), poate fi parcurs in aproximativ 6 ore si jumatate si are o diferenta pozitiva de nivel de aproximativ 1.000 m.

Sunt surse de apa atat la urcare (pana in cabana Diham), cat si la coborare. Totusi, va recomand sa aveti la voi apa, mancare, incaltaminte si imbracaminte potrivita pentru drumetie montana, baterie full la telefon si punga de gunoi (pentru a transporta ambalajele produselor proprii consumate la cel mai apropiat tomberon din oras).

Acest material ne-a fost transmis de Cati Visinescu, o impatimita a drumetiilor pe munte si a muzicii folk. Mai multe detalii despre traseele parcurse de ea puteti afla de pe blogul chitaracalatoare.ro, iar cei care momentan nu se incumeta sa porneasca la drum, o pot asculta fredonand cantece de munte pe canalul de Youtube.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#traseu munte, #drumetie, #bucegi , #frumusete